Waarom luistert mijn kind niet naar mij?

Als je merkt dat je kind niet naar je luistert, mis dan niet waarom dit kan gebeuren en wat je eraan kunt doen.
Waarom luistert mijn kind niet naar mij?
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Veel ouders klagen en vragen zich af: “Waarom luistert mijn kind niet naar mij? Maar letten kinderen echt niet op hun ouders of weten deze ouders niet hoe ze hun kleintjes moeten aanspreken zodat ze aandacht van hen krijgen? Meestal heeft dit ‘selectief luisteren’ meer te maken met slechte communicatie dan met ongehoorzaamheid of passiviteit van kinderen.

Plaats jezelf in de volgende situatie. Je vraagt je kind iets te doen en ze negeren je, luisteren niet naar je of zeggen gewoon nee. Je vraagt ze om iets anders te doen en ze luisteren niet naar je. Dus je vraagt het ze op een andere manier en ze weigeren weer. Dan verhef je je stem en nogmaals, ze weigeren. Ten slotte probeer je ze om te kopen om dezelfde resultaten te krijgen… Uiteindelijk ontstaat er een ruzie die leidt tot een conflict in huis dat volledig onnodig en vermijdbaar is.

Waarom luistert mijn kind niet naar mij?

Kinderen kunnen om verschillende redenen niet naar je luisteren:

  • Ze begrijpen niet wat je van ze vraagt.
  • Ze luisteren niet goed naar je.
  • Je praat met hen op afstand.
  • Je communicatie is niet vloeiend.
  • Er is een emotioneel probleem.
Een kind dat een boek leest terwijl het de verzoeken van zijn vader negeert.

De redenen kunnen talrijk en gevarieerd zijn. Je moet dus weten wat er met je kind aan de hand is, waardoor ze geen aandacht aan je willen besteden of je onbedoeld negeren.

Om deze situatie te veranderen, moet je de manier waarop je met je kind communiceert veranderen. En daarvoor zul je wat dingen moeten veranderen. Blijf lezen om erachter te komen waar we het over hebben.

Verander je discipline-techniek

Er komt een tijd dat je de discipline die je gebruikt om met je kinderen te communiceren moet veranderen, omdat je dit momenteel doet door middel van bedreigingen, straffen of schreeuwen. Je zult je moeten concentreren op het beoefenen van respectvolle discipline jegens je kleintjes, realistische en passende verwachtingen hebben voor hun leeftijd en vooral hen te begeleiden in hun groei en persoonlijke ontwikkeling.

Je moet je concentreren op geduldig, medelevend en gewetensvol zijn. De beste manier om dit te bereiken is door je te concentreren op het stellen van grenzen en het inspireren van je kinderen om beter te worden en het beter te doen, terwijl jij eraan werkt om een goed voorbeeld voor hen te zijn.

Waarom luistert mijn kind niet naar mij en wat kan ik eraan doen?

Hieronder geven we je enkele tips over wat je moet doen als je kind niet naar je luistert. Op deze manier, in plaats van je geduld te verliezen als het je overkomt, is het beter om je te concentreren op hoe je correct moet reageren, zodat de communicatie met je kind correct is. Dit zal je ook helpen om thuis te genieten van meer harmonie en een betere relatie met je kinderen.

Vertel je kind wat je van hem of haar verwacht

Dit vertaalt zich in het vertellen van je kind wat je wilt dat hij of zij op elk moment doet, zodat hij of zij concreet weet wat je verwacht. Een van de grootste fouten die ouders maken, is het geven van negatieve commando’s aan hun kinderen. Denk bijvoorbeeld aan “Stop met rennen!” of “Raak dat niet aan!”, enz.

In dit opzicht is het belangrijk om positieve instructies (Engelse link) te geven, zoals “Loop alsjeblieft”. Andere voorbeelden zijn, in plaats van te zeggen “Stop met het slaan van je zus”, zeg “Wees zacht wanneer je je zus aanraakt”, en in plaats van te zeggen “Stop met het gooien van de bal”, zeg “Houd de bal alsjeblieft nog even in je hand”.

Waarom luistert mijn kind niet? Geef duidelijke en beknopte opdrachten

Het is moeilijk voor kinderen om een reeks instructies te volgen. Om op hun ontwikkelingsniveau te communiceren, geef je je kind slechts één commando tegelijk om zich op te concentreren. Je kunt bijvoorbeeld zeggen “Pak alstublieft je schoenen op”. Zeg dan, als ze terugkomen, “Trek nu alsjeblieft je schoenen aan.”

Een rommelige slaapkamer.

Maak van naar je luisteren een leuke bezigheid

Spelen is hoe kinderen leren, verbinden en communiceren. Je kunt dus je verzoeken doen in de vorm van een spel, een race of een lied (Engelse link), vooral als je kinderen al in een spel zijn verdiept.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je speelgoeddoos een basketbalring is en gooi er zacht speelgoed in. Houd de punten bij en kijk of je de score van de vorige dag kunt verbeteren.

Om hun schoenen te vinden, moet je je kind vertellen dat ze op expeditie zijn en op zoek zijn naar een monster met zijn schoenen. Om je klaar te maken voor bedtijd, doe je alsof je een domme babysitter bent met een grappige stem die hen zal kietelen als ze niet meteen naar bed gaan.

Leef mee met je kind zodat ze naar je gaan luisteren

Wij ouders hebben de neiging om met onze kinderen te praten op een manier waarvan we niet zouden willen dat ze zo met ons zouden praten. Dat wil zeggen, hoe zou je je voelen als iemand je zou blijven vragen om te stoppen met wat je aan het doen was, iets dat echt leuk en belangrijk voor je was, zodat je iets anders zou kunnen doen wat je niet leuk vindt? Klinkt dat respectvol voor jou ?

In plaats van te zeggen: “Ik heb je gezegd het nu te doen, waarom luister je nooit naar me of doe je nooit wat ik zeg?”, moet je je inleven door iets te zeggen als: “Ik zie dat je het nu erg druk hebt en ik wil je plezier niet onderbreken, maar ik moet je vragen om je schoenen op te ruimen. Wil je het liever nu doen zodat je meteen verder kunt met wat je aan het doen bent, of doe je het in de komende vijf minuten, zodat je af kunt maken wat je aan het doen bent?”.

Met dit alles in gedachten, zul je merken dat communiceren met je kind nu veel gemakkelijker zal zijn. Communicatie wordt een sterk punt tussen jullie. Bovendien worden conflicten thuis aanzienlijk verminderd. En het beste is dat je jezelf nooit meer hoeft af te vragen “waarom luistert mijn kind niet naar mij?”.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ramos-Paíl, R. (2015) Niños desobedientes, padres desesperados: El método para que tu hijo te haga caso a la primera. Editorial: Debolsillo Clave.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.