Mijn kind verveelt zich op school: wat kan ik doen?

Als je kind zich verveelt op school en je weet niet wat de reden kan zijn, dan geven we je enkele tips. Deze zullen je kinderen helpen om door deze situatie heen te komen.
Mijn kind verveelt zich op school: wat kan ik doen?
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Veel kinderen voelen zich niet gemotiveerd om naar school te gaan, en dit kan verschillende redenen hebben. Soms vervelen ze zich, hebben ze geen interesse of vinden ze de inhoud die ze leren vrij moeilijk. Het is echter heel belangrijk dat ze geïnteresseerd raken in leren als ze willen slagen op school. Daarom vertellen we je hoe je ze kunt helpen als je kind zich verveelt op school.

Kinderen kunnen zich vervelen, net als volwassenen. Dit komt omdat verveling volkomen normaal is. Geen paniek dus! Je hoeft alleen maar uit te zoeken waarom dit op school gebeurt. Dan moet je een oplossing vinden, zodat ze geïnteresseerd raken in leren.

Soms is het normaal als je kind zich verveelt op school

Het is heel normaal dat kinderen zich vervelen op school. In feite is dit iets wat ouders vaak horen. Er zijn veel redenen voor hun verveling, zoals een gebrek aan motivatie. Soms kan dit een tijdelijk gevoel zijn. Maar als het aanhoudt, moet je een oplossing vinden. Anders kunnen kinderen uiteindelijk de school afwijzen.

Jongen verveelt zich op school.

Misschien vind je het ingewikkeld om de exacte reden voor hun staat van verveling te weten. Sommige ouders denken dat het de schuld van de leraar is, en anderen vinden dat hun kinderen te gevorderd zijn. Ook al hebben ze allemaal gelijk, het is belangrijk om ook andere redenen in overweging te nemen.

Mogelijke redenen waarom je kinderen zich vervelen op school

Hier volgen enkele van de mogelijke redenen waarom je kinderen zich op school zouden kunnen vervelen:

Mijn kind verveelt zich op school: gebrek aan motivatie

Soms hebben kinderen het gevoel dat wat ze op school leren niet belangrijk is voor hun echte leven. Daarom motiveert het leren van iets nieuws hen niet en wordt het behoorlijk saai.

Dus als ze zeggen dat school saai is, en ze gebruiken dat excuus om er niet meer aan te beginnen, kunnen ze uiteindelijk falen. Daarom moeten ze betrokken zijn bij de les. Bovendien moeten ze begrijpen dat de dingen die ze op school leren belangrijk zijn voor hun echte leven.

Er zijn geen uitdagingen om ze op school te motiveren

Het is belangrijk dat kinderen begrijpen dat niemand hen op een negatieve manier wil uitdagen. Bovendien willen ze hun vaardigheden niet vergelijken met die van andere kinderen. Zij zijn degenen die zichzelf moeten uitdagen, om te voelen dat ze dingen kunnen bereiken zonder te concurreren met hun leeftijdsgenoten. Dit zou de echte uitdaging moeten zijn.

Ze kunnen geen verbinding maken met de groepsles

Veel kinderen die zich op school niet gemotiveerd voelen, kunnen geen aansluiting vinden bij hun groep of klas. Soms hebben ze ook geen verbinding met de leraar. Werken aan deze band is essentieel om hen het gevoel te geven deel uit te maken van de groep. Kinderen moeten het gevoel hebben dat ze allemaal in hetzelfde schuitje zitten.

Deel uitmaken van een groep (naast hun eigen familie) is de enige manier waarop ze zich op school niet langer alleen of geïsoleerd voelen. Als ze zich niet zo voelen, zullen ze niet weten wie ze om hulp moeten vragen wanneer ze die nodig hebben. Het is heel belangrijk dat ze zich geïntegreerd voelen.

Hulp van ouders

Geïsoleerd op school.

Natuurlijk moeten ouders de leiding hebben over het helpen van hun kinderen. In feite is het eerste wat ze moeten doen, met hun leraar praten. Vervolgens moeten ze de belangrijkste redenen achterhalen waardoor ze zich zo voelen. Als je dit doet, weet je hoe je ze kunt helpen. Houd hiervoor deze tips in gedachten:

  • Maak een lijst met vragen. Vraag hen wat ze in de klas hebben geleerd. Vraag ze ook naar hun leraar en klasgenoten. Probeer open vragen te stellen, zodat ze niet met eenlettergrepige antwoorden zullen beantwoorden. Als resultaat kom je erachter of het grootste probleem de leraar, hun klasgenoten of de inhoud die ze leren is.
  • Sluit je aan bij je kinderen en de leerkracht in dit leertraject. Als je je realiseert dat deze situatie al lang aan de gang is, moet je meteen met de leraar praten. Natuurlijk moet je op een respectvolle en begripvolle manier over de situatie van je kinderen praten.

Kortom, als je denkt datje kind zich verveelt op school – en het is niet slechts een tijdelijk iets – kun je het beste de oorzaak van het probleem zoeken. Als je het eenmaal hebt gevonden, is het tijd om met een oplossing te komen. Wellicht ook interessant voor jou

6 oorzaken van slechte academische prestaties op school
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
6 oorzaken van slechte academische prestaties op school

Het halen van slechte academische prestaties op school is een serieus probleem dat aangepakt moet worden. Daarvoor moeten we eerst achter de oorzaa...  • Ruíz de Burgos Moreno, E. (2018) Libro para niños que están aburridos. Editorial: Tobogán.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.