De kikkertechniek: een oefening voor de zelfbeheersing van kinderen
Zelfbeheersing van kinderen is heel belangrijk in het leven, niet alleen voor hen maar ook voor het gezin. Maar het vermogen om je in elke soort situatie te beheersen moet je eerst leren en vergt tijd en veel geduld.
Gelukkig zijn er enkele oefeningen gericht op de zelfbeheersing van kinderen, die door kleintjes zonder problemen uitgevoerd kunnen worden. Een ervan is de kikkertechniek. Heb je er al van gehoord?
In dit artikel leer je waar het uit bestaat, hoe het kinderen helpt hun gedrag te beheersen, en natuurlijk hoe je het kunt toepassen. Lees verder!
De kikkertechniek en zelfbeheersing van kinderen
In het algemeen valt de kikker techniek op als een oefening om kinderen te helpen zelfbeheersing te krijgen. Deze techniek bestaat uit een eenvoudige ontspanningsmethode, die door kinderen vanaf 5 jaar kan worden uitgevoerd.
Deze methode werd ontwikkeld door Eline Snel, schrijfster van verschillende boeken, o.a. De Kleine Kikker Ontwaakt: Mindfulness oefeningen voor peuters (en hun ouders).
In het boek verwoordt ze haar voornaamste doel, namelijk te komen tot assertieve communicatie van gevoelens door kinderen. Daarnaast leert deze techniek ook over de beheersing van diepe ademhaling en de verbinding tussen lichaam en geest.
De voordelen van de kikkertechniek
Hoewel het voornaamste doel van de kikkertechniek de zelfbeheersing van kinderen is, is dit niet het enige voordeel ervan. Het regelmatig uitvoeren van deze oefening draagt bij tot de ontwikkeling van verschillende positieve aspecten van de kleintjes, zoals die welke we hieronder met je delen.
Verbetering van aandacht en concentratie
Om de techniek uit te voeren moeten kinderen aandacht schenken aan de stap-voor-stap instructies. Zo wordt het concentratievermogen gestimuleerd.
Tegelijkertijd draagt de beheersing van de ademhaling bij tot het zorgvuldig waarnemen van voorwerpen en mensen, waardoor ook de aandacht geoefend wordt.
Impulsieve situaties vermijden
Hyperactiviteit wordt op bepaalde momenten van de dag normaal. Kinderen hopen energie op en hebben een voortdurende behoefte om de omgeving om hen heen te verkennen. Dit kan hen motiveren om impulsief actie te ondernemen.
Alles heeft echter een grens en impulsiviteit is daarop geen uitzondering. Door middel van de kikkertechniek is het mogelijk een grotere zelfbeheersing te bereiken en dit soort situaties voortdurend te vermijden.
Versterken van intermenselijke relaties
De kikkertechniek kan je individueel of in groepen doen. Bij uitvoering in groepen heb je het voordeel van interactie met leeftijdgenoten, wat de sociale relaties van de kinderen in de klas versterkt.
Ze kunnen er zelfs wat rustiger van worden als het gaat om communiceren en het ontwikkelen van andere soorten activiteiten.
Hoe voer je de kikkertechniek uit?
Om de kikkertechniek uit te voeren moet je eerst aan de kinderen uitleggen hoe ze het moeten doen.
Allereerst moeten ze op de grond gaan zitten met hun rug helemaal recht, met hun armen aan weerszijden van hun lichaam en met hun benen voor zich gekruist. Vervolgens moeten ze overgaan tot het beheersen van hun ademhaling, waarbij ze lucht door de neus opnemen en door de mond uitdrukken.
In principe is dit de techniek. Maar vaak moet je er een percentage amusement en spel aan toevoegen om de kinderen te motiveren het te doen.
Als de kinderen eenmaal in de houding zitten, zeg dan dat ze hun verbeelding moeten gebruiken om zich te situeren in een moeras, de natuurlijke habitat van kikkers. Ze kunnen hun ogen sluiten om de hersenen beter hun werk te laten doen.
Eenmaal daar met de geest, moeten ze ademen zoals deze dieren: lucht door hun neus opnemen, hun borst of maag opblazen en dan op een beheerste en harmonieuze manier weer uitdrijven.
Terwijl kinderen de kikkertechniek uitvoeren, moeten ze nadenken over hun emoties, de situaties die ze in de loop van de dag meemaakten en de gevoelens die die ervaringen opwekten.
Idealiter moeten ze proberen negatieve gevoelens te kalmeren en ze via de ademhaling proberen te kanaliseren.
Het belang van zelfbeheersing bij kinderen
Zelfbeheersing is essentieel in het leven van de mens, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Dit aspect wordt echter vaak aangeleerd en opgebouwd door ervaring.
Naarmate kinderen groeien, ervaren ze verschillende emoties en begrijpen ze hoe ze ermee om moeten gaan. Zelfbeheersing van kinderen stelt hen dus in staat op een gepaste manier met hun sociale omgeving te communiceren.
Daarom kunnen je kinderen door middel van deze techniek leren met andere kinderen te communiceren, hun beslissingen te respecteren, en de gedragsregels in een bepaalde situatie te begrijpen.
Om zelfbeheersing van kinderen te ontwikkelen met de kikkertechniek moet je langzaam te werk gaan
De kikkertechniek onderscheidt zich als een effectieve oefening om zelfbeheersing van kinderen te ontwikkelen. Dat betekent echter niet dat kinderen er gemakkelijk aan wennen of het van de ene dag op de andere tot deel van hun gewoonten maken. Bedenk dat niet alle kinderen op dezelfde manier gemotiveerd zijn.
Daarom raden we je aan langzaam te werk te gaan en je kleintjes niet te dwingen deze of een andere oefening te doen. In het ideale geval moeten ze zich niet verplicht voelen en kunnen ze zelf de motivatie uitzoeken. Zoek naar alternatieven die je leuk vindt, wees geduldig en natuurlijk begripvol.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Rescatado de L. Casa del Libro. (2021). Biografía de Eline Snel. https://latam.casadellibro.com/libros-ebooks/eline-snel/20089999
- Iglesias, P. (2005). Estudio sobre el Autocontrol en niños y niñas de Alta Capacidad. Centro Ayalga, Gabinete de psicología. http://www.centroayalga.com/wp-content/uploads/2019/06/autoncontrol-ayalga.pdf