Hoe voorkom je dat je kind door zijn vrienden wordt gemanipuleerd

Vandaag geven we vijf aanbevelingen om te voorkomen dat je kind door zijn vrienden wordt gemanipuleerd. Lees verder!
Hoe voorkom je dat je kind door zijn vrienden wordt gemanipuleerd

Laatste update: 06 maart, 2023

Het is normaal dat kinderen op school hun kring beginnen uit te breiden en nieuwe leeftijdsgenoten ontmoeten die hen helpen sociale vaardigheden op te doen. Deze nieuwe connecties zijn zeer gunstig voor de geestelijke gezondheid van de kleintjes, maar het is belangrijk om te leren hoe je kinderen kunt helpen voorkomen dat ze door hun vrienden gemanipuleerd worden.

Kinderen opvoeden zodat ze weten hoe ze kunnen herkennen wanneer iemand ze gebruikt is van het grootste belang. Zo kunnen ze niet emotioneel afhankelijk worden van hun vrienden of zich slecht voelen over hun houding. Sommige kinderen kunnen heel wreed zijn en chantage en list gebruiken om hun leeftijdsgenoten te manipuleren.

5 tips om te voorkomen dat je kinderen door hun vrienden worden gemanipuleerd

Alle kinderen hebben verschillende persoonlijkheden. Terwijl sommigen meer uitgaand en sociaal zijn, zijn anderen eerder passief en teruggetrokken. Dat is prima, want ieder mens is uniek, met bijzondere eigenschappen, en iedereen verdient respect.

Maar als een verlegen kind vrienden maakt met een van zijn leeftijdgenoten, is het belangrijk dat er geen machtsverschillen zijn. Een kind dat te onderdanig en afhankelijk is, kan zonder het te beseffen beïnvloed en gemanipuleerd worden. Hier zijn vijf tips om dit te voorkomen.

1. Verbeter de eigenwaarde van je kind

Als je wilt voorkomen dat je kind op enig moment in zijn leven te maken krijgt met manipulatie, is het cruciaal dat je een gezonde eigenwaarde en zelfvertrouwen bij je kind kweekt. Sommige kinderen zijn gevoeliger voor slachtofferschap door de angst om zonder vrienden achter te blijven. Dit wordt uitgebuit door meer scherpzinnige kinderen zonder emotionele verantwoordelijkheid die in hun leeftijdgenoten mensen zien die gemakkelijk te manipuleren zijn.

Elementary school girls trying to manipulate their classmate.
Herinner je kinderen eraan dat echte vrienden geen kwaad spreken van andere mensen en dat als ze dit soort gedrag opmerken, het beter is om weg te blijven.

Probeer daarom het zelfvertrouwen van je kinderen te versterken en tegelijkertijd respect, liefde en empathie voor anderen bij te brengen. Laat hen weten dat ze heel waardevol, uniek en interessant zijn en dat veel kinderen hun vrienden zullen willen zijn als ze hen echt kennen.

2. Wordt jouw kind gemanipuleerd? Identificeer ongewone gedragsveranderingen

Wanneer je kind een nieuwe vriendschap begint en plotseling zijn persoonlijkheid verandert en zijn gedrag aanpast, is het belangrijk om oplettend te blijven. Nog meer als ze hun vriend blindelings verdedigen en zelfs boos worden als je je bezorgdheid toont. Dit kun je bijvoorbeeld herkennen aan woordenschat, kleding en stemmingswisselingen.

3. Gebruik thuis ook nooit manipulatie

Het lijkt vanzelfsprekend, maar soms gebruiken ouders onbedoeld (of opzettelijk) emotionele chantage om hun kinderen te laten doen wat ze willen. Dit heeft echter ernstige gevolgen voor het emotionele welzijn van kinderen.

Dus, als je niet wilt dat je kind gechanteerd of gemanipuleerd wordt door leeftijdgenoten, (Engelse link) doe het dan zelf ook nooit met hen. Vergeet niet dat het voorbeeld thuis begint en dat jij als moeder een van de belangrijkste rolmodellen bent voor je kleintjes.

4. Moedig individualiteit aan

Als kinderen en adolescenten de neiging hebben meer onderdanig te zijn, is de kans groot dat ze zich door hun vrienden laten beïnvloeden of manipuleren om bij hun peer group te horen. Een echte vriend zal een ander echter niet vragen te veranderen om vrienden met hem te zijn. Integendeel, ze zullen hun verschillen vieren en hen verdedigen tegen spot.

Two black children and a white child sitting and laughing together.
Leer je kinderen dat ze het meest trouw zijn aan zichzelf als ze zijn wie ze willen zijn en niet wat anderen willen dat ze zijn.

Stimuleer dus individualiteit bij je kind, en als je merkt dat ze hun wezen aanpassen om bij een groep te horen, leer ze dan dat de schoonheid van de mensheid ligt in onze verschillen. En als ze erop staan om nieuwe facetten van hun persoonlijkheid te vinden, laat dat dan uit vrije wil zijn en niet als oplegging.

5. Cultiveer dialoog en moed

Als verlegen kinderen door hun vrienden gemanipuleerd worden om dingen te doen waardoor ze zich ongemakkelijk voelen, is het essentieel dat ze de intelligentie hebben om over hun daden na te denken. Het voeren van een interne dialoog waarin ze zich afvragen hoe ze zich voelen en of ze bereid zijn de consequenties van hun daden te aanvaarden is cruciaal.

Ook moeten ze de moed hebben om voor hun eigen mening uit te komen. Zelfs als dat hun leeftijdgenoten ongemakkelijk maakt. Je moet hen eraan herinneren dat een echte vriend hen nooit onder druk zal zetten om dingen te doen die ze niet willen doen. Het is beter om een zuiver geweten te hebben dan om met spijt te leven.

Gemanipuleerd door leeftijdgenoten? Geef zelf het goede voorbeeld

In hun emotionele leerproces is het essentieel om kinderen de instrumenten te geven om zichzelf als mens te leren waarderen en respecteren. Deze lessen vergezeld van jouw voorbeeld zullen de pijlers zijn. Zodat ze, of ze nu kinderen of pubers zijn, zich niet laten manipuleren door hun vrienden en weten hoe ze moeten reageren op chantage en groepsdruk.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.