De verdrijvingstechniek voor negatief gedrag

Er zijn veel negatieve gedragingen die kinderen steeds weer herhalen, omdat ze de aandacht trekken. De verdrijvingstechniek kan ouders helpen om dit gedrag door geschikter gedrag te vervangen.
De verdrijvingstechniek voor negatief gedrag
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Elk kind (en elk gezin) is uniek. Niet alle kleintjes hebben dezelfde persoonlijkheid en niet alle families hebben dezelfde dynamiek. Het is aan de ouders om te kiezen welke opvoedingstechnieken en strategieën het beste voor hun gezin zijn. Vandaag zullen we het over één discipline-techniek in het bijzonder hebben: de verdrijvingstechniek voor negatief gedrag.

Het doel van discipline en gehoorzaamheid is om kinderen te begeleiden, zodat ze leren omgaan met frustratie en gedrag kiezen dat hen helpt om door hun omgeving te navigeren.

Soms kiezen kinderen echter voor manipulatief gedrag dat tot problemen op persoonlijk, sociaal, familie- of academisch niveau leidt. Kinderen die constant ongehoorzaam zijn, ons beledigen of ons voortdurend uitdagen.

Onze rol in deze situaties is om hen te helpen deze conflicterende houding te vervangen door andere gezondere en geschiktere alternatieven. Het is echter belangrijk om dit altijd op een zorgzame en respectvolle manier te doen, zonder gebruik van geweld en straf. Houd er rekening mee dat kinderen nog steeds leren met anderen te leven en omgaan.

Het belang van aandacht

Het kan moeilijk zijn om te beseffen dat wat we doen dit negatieve gedrag juist beloont. Zonder twijfel corrigeren of straffen we het kind op de een of andere manier. Wat we echter over het hoofd zien is het feit dat de aandacht die wij als ouders, leerkrachten of verzorgers aan het kind schenken, een van de grootste beloningen is.

Volwassenen hebben de neiging om meer aandacht te besteden aan overtredingen van kinderen en negatief gedrag. Dit komt, omdat we ze hinderlijk en vervelend vinden. We zien echter vaak het goede gedrag van onze kinderen over het hoofd. Dus beginnen kleintjes te begrijpen dat de enige manier om onze aandacht echt te krijgen is door zich slecht te gedragen.

Hoe de verdrijvingstechniek voor negatief gedrag toe te passen

Sleutels om in gedachten te houden bij de verdrijvingstechniek

  • Zorg ervoor dat kinderen de voorwaarden vanaf het begin begrijpen. Het is heel belangrijk dat je duidelijk uitlegt dat je van je kleintjes verwacht dat ze op een rustige en beleefde manier spreken en verzoeken indienen. Sterker nog, dat je niet zult reageren zolang ze schreeuwen en respectloos zijn.
  • Het is fundamenteel om consistent te zijn met je toepassing van deze uitstervingstechniek. Als je slechts een deel van de tijd negatief gedrag negeert en er de rest van de tijd aandacht aan besteedt, dan zal je inconsistentie de situatie alleen maar erger maken. Je moet vastberaden zijn en ervoor zorgen dat je altijd ongewenst gedrag negeert en het positieve beloont.
  • Hoewel deze techniek echt effectief is, kost het tijd. Daarom kun je het niet gebruiken met gedrag dat onmiddellijk moet stoppen. Als je kind bijvoorbeeld zijn of haar vinger in een stopcontact steekt, dan kun je dit niet negeren. Je moet dan meteen actie ondernemen.
  • Houd er ook rekening mee dat de toepassing van deze techniek de neiging heeft om een tijdelijke toename van ongewenst gedrag te veroorzaken. Dit is normaal, maar het is nog steeds belangrijk om standvastig en consistent te blijven totdat je kind het nieuwe systeem begrijpt en het negatieve gedrag uiteindelijk verdwijnt.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Albert, M. (2007). Técnicas de modificación de conducta.
  • Caro, I. (1991). Tratamiento conductual en un caso de rabietas. Psicothema3(1), 45-58.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.