13 Tips om de perfecte oppas voor je kinderen te vinden
Een zekere angst, onzekerheid en gebrek aan houvast voelen bij het kiezen van de persoon die voor de kleintjes gaat zorgen als de ouders niet thuis zijn is onvermijdelijk. Daarom geven we je bij Je bent mama een gids met de beste tips om de perfecte oppas voor je kinderen te vinden.
Bovendien geven we je alle nodige informatie om te weten waarom het belangrijk is de beste kandidaat voor deze taak te vinden. Lees verder!
De 13 aanbevelingen die je niet over het hoofd mag zien bij het zoeken van de perfecte oppas voor je kinderen
Het is van cruciaal belang om ouders bewust te maken van het belang van het kiezen van een goede oppas voor de kleintjes in hun huis. Deze zal, volgens een in 2017 door de Universiteit van San Carlos de Guatemala ontwikkelde studie (Spaanse link), een onmisbare hechtingsfiguur zijn in de kindertijd van het kind.
Zozeer zelfs dat uit de resultaten van deze proef bleek dat de band tussen babysitters en kinderen een directe invloed heeft op de psychosociale ontwikkeling van onze kleintjes.
Om al deze redenen is het belangrijk enkele richtlijnen te volgen. Dit om de juiste en meest gekwalificeerde persoon te vinden, naar gelang van de belangen van de ouders. Schrijf daartoe de volgende sleutels op.
1. De perfecte oppas: kies goed waar je zoekt
Om te beginnen kun je er het beste voor kiezen om de mensen om je heen te vragen of ze iemand hebben om aan te bevelen. Dit is dubbel waardevol. Want behalve het contact zullen ze je ook hun indrukken en hun ervaringen met de persoon in kwestie geven.
Tegelijk is het ook een goede optie om te overleggen met de kinderarts van je kinderen. Of je kunt je wenden tot vertrouwde plaatselijke forums. Die hebben allemaal nauw contact met ouders, kinderen en vertrouwde verzorgers.
2. Bespreek de functies die de oppas moet vervullen
Alvorens met het zoeken naar de perfecte oppas te beginnen, is het belangrijk de functies die de oppas zal vervullen te noteren en te bepalen. Bedenk dat de uiteindelijke keuze van de juiste persoon hiervan afhangt.
Denk aan de uren die ze moeten werken. Denk ook aan de leeftijd van het kind of de kinderen voor wie ze moeten zorgen. Of het er één of meerdere zijn, of je wilt dat ze ook helpen met hun huiswerk of dat hun voornaamste rol zal zijn de kinderen te vermaken en met ze te spelen.
3. Bepaal je prioriteiten goed voordat je met de sollicitatiegesprekken begint
Bij het zoeken van een oppas maken veel ouders vaak de fout dat ze hun prioriteiten niet goed bepaald hebben. In die zin moeten de hoofdfuncties vastliggen. Er mogen geen andere extra taken bij komen terwijl de kandidaat geïnterviewd wordt.
Dit kan enige verwarring veroorzaken, zowel in het zoekproces als in de uiteindelijke keuze die je maakt. Daarom is het essentieel om consequent te zijn in wat je vraagt en wat je nodig hebt.
4. Voer persoonlijke gesprekken
De beste optie om de oppas te ontmoeten is via een persoonlijk gesprek. Alvorens dat te doen, moet je de kandidaten screenen die het beste passen bij het profiel dat je zoekt.
Kijk net als bij een sollicitatiegesprek naar hun manier van spreken, hun gedrag (met voorrang voor opvoeding en waarden), punctualiteit, natuurlijkheid, en empathie met jou.
5. Aarzel niet om te vragen: een van de beste tips om de perfecte oppas te vinden
Wees niet bang om alle vragen te stellen die je nodig hebt. Het welzijn van je kind verdient het namelijk. Daarom is het heel belangrijk om iets te weten over de familie, vrienden en emotionele banden. Hoe je voor je persoonlijke banden zorgt, is hoe je je verhoudt tot de mensen om je heen.
Bovendien moet je je ervan vergewissen dat het rooster overeenstemt met dat wat je zoekt en, als dat eenmaal bepaald is, rekening houden met de volgende aspecten:
- Kwaliteiten en vaardigheden.
- Specifieke cursussen of kennis die je interesseren.
- Eerdere ervaring.
6. Vraag je kinderen naar hun mening over de perfecte oppas
Omdat je kinderen degenen zijn die tijd met de uitverkorene zullen doorbrengen, is het ook goed dat ze aanwezig zijn terwijl het gesprek plaatsvindt. Zo kun je nagaan hoe ze reageren op de aanwezigheid van de kandidaten en omgekeerd.
Ook hun mening telt mee in deze beslissing. Aarzel daarom niet om hen te raadplegen voor je de definitieve keuze maakt, want dit geeft je ook steun en gemoedsrust.
7. Stel ze aan om op je kinderen te passen terwijl jij thuis bent
Zonder twijfel is een van de beste aanbevelingen af te spreken dat de oppas een paar dagen naar huis komt terwijl een van de ouders aanwezig is. Zo kan de oppas, terwijl jij andere taken op je neemt, voor je kleintjes zorgen en leren jullie beiden elkaar beter kennen.
Met deze kleine handeling beoordeel je hun werk met hogere kwaliteit, je vindt verbeterpunten, en je zult de beste beslissing kunnen nemen.
8. Evalueer hun emotionele hulpbronnen
Probeer de emotionele hulpbronnen van de kandidaat te analyseren op het moment van een woedeaanval of andere kritieke momenten van het kind. In deze zin is het belangrijk mensen te vinden met emotionele stabiliteit. Dit om het kind niet aan gevaar bloot te stellen.
Als je het nodig vindt, kun je ook een psychologische test van de oppas eisen om je van deze informatie te verzekeren. Het is niet vreemd om dit te vragen. Alle centra die met kinderen werken vragen dit namelijk tegenwoordig. Je moet de veiligheid van minderjarigen waarborgen.
9. Probeer ze een EHBO-diploma te laten halen
Ongetwijfeld is het hebben van een EHBO-diploma een punt om rekening mee te houden bij de beoordeling van een babysitter of nanny (of au pair). In een kritieke situatie is het van vitaal belang dat je iemand hebt die elk probleem met snelheid, begrip en kalmte weet op te lossen.
Maar als de persoon die je aandacht het meest getrokken heeft deze vaardigheden niet bezit, kun je hem of haar de fundamentele hulpmiddelen leren om de urgentie zo goed mogelijk op te lossen of hem of haar vragen een cursus te volgen.
10. Bekijk en verduidelijk de voorwaarden van het contract
In hetzelfde persoonlijke gesprek dat gevoerd wordt, is het van essentieel belang niet alleen rekening te houden met de uit te voeren functies, maar ook met andere relevante aspecten van de contractuele relatie. Denk bijvoorbeeld aan salaris, betalingsvoorwaarden, soort contract, werktijden, vrije dagen, vakanties, enz. anderen.
11. Vraag naar referenties om de perfecte oppas te vinden
Aarzel ook niet om naar alle referenties en meningen te vragen van de mensen die je geïnterviewd hebt.
Als een van de kandidaten aangeeft dat ze ervaring met kinderopvang hebben, aarzel dan niet om contact met dat gezin op te nemen. Vraag openlijk naar hun feedback.
Wees ook niet bang om te vragen naar de functies die ze daar vervulden. En naar hun sterke en zwakke punten. Dit alles zal je de nodige en objectieve informatie verschaffen om een beslissing te nemen.
12. Denk na over de uiteindelijke beslissing
Wees niet gehaast bij het kiezen van een oppas. In feite is het, zoals de verantwoordelijken van het bedrijf ‘Te lo cuido’ (Bolivia) uitleggen in een onderzoek van de Universidad Mayor de San Andrés (Spaanse link), essentieel om vanaf het begin een veeleisend selectieproces in te stellen.
In die zin is het belangrijk om een grondige en objectieve analyse van alle verstrekte informatie uit te voeren. Dit zonder je te laten meeslepen door eerste indrukken. Bovendien is het ook essentieel om bij de uiteindelijke beslissing te kijken of er een verstandhouding en een band met de ander is ontstaan.
13. Beide ouders moeten bij het proces betrokken zijn
Als ouders is het jullie plicht om samen te kiezen en het eens te worden over de uiteindelijke beslissing bij het kiezen van de persoon die voor jullie kinderen gaat zorgen. Daarom is het niet passend dat slechts één persoon belast is met de voorselectie van de kandidaten, met de gesprekken, en met het nemen van de uiteindelijke keuze.
Het is belangrijk dat beiden bij het proces betrokken zijn als het erom gaat de oppas te ontmoeten en te zien hoe die met het kind omgaat.
Vind de perfecte oppas en blijf rustig als je je kinderen achterlaat
We hopen dat deze tips je geholpen hebben om te weten hoe je de zoektocht naar de ideale persoon om bij je kind te blijven terwijl je niet thuis bent kunt beginnen.
Vergeet niet na de selectie rekening te houden met bepaalde essentiële aspecten, zoals de invloed op je kinderen. Kijk dus of je kind veel over ze praat en tevreden is. Of ze creatieve oplossingen voor problemen bieden, of ze verantwoordelijk zijn en op tijd komen, of ze je raadplegen over belangrijke beslissingen, naast andere zaken.
Al deze gegevens en ervaringen leveren je drie fundamentele aspecten op als het op weggaan aankomt: gemoedsrust, veiligheid, en vertrouwen. Zonder twijfel wat alle ouders nodig hebben als ze hun kleintje aan de zorg van een ander overlaten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Chambi Machaca, PB y Aruquipa Cahuana, M. (2016). Te lo cuido, servicio de cuidado a niños y adultos mayores dependientes a domicilio . Recuperado de https://repositorio.umsa.bo/handle/123456789/23850
- Herrera Ramírez, A. M., & Martínez López, D. M. (2017). La niñera como figura de apego y su papel en el desarrollo psicosocial del niño en Casa del Niño No. 3. Universidad de San Carlos de Guatemla.