Wat beïnvloedt de relatie tussen broers en zussen tijdens de puberteit?

De puberteit is een gecompliceerde fase die beïnvloedt hoe individuen zich verhouden tot hun omgeving, zichzelf en anderen. Vandaag zullen we bekijken hoe adolescentie de relaties tussen broers en zussen beïnvloedt.
Wat beïnvloedt de relatie tussen broers en zussen tijdens de puberteit?
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Patricia Alfonso Molina

Laatste update: 22 december, 2022

De tienerjaren zijn een fase vol veranderingen en de relatie tussen broers en zussen tijdens de puberteit wordt onvermijdelijk aangetast. Gedurende deze tijd in het leven van een kind, bewegen gezinnen zich naar de achtergrond. Ondertussen wordt de sociale groep van een tiener zijn of haar belangrijkste referentiepunt.

Het gevolg is dat het vaak gebeurd dat relaties met broers en zussen verzwakken. Broers of zussen die ooit beste maatjes waren, kunnen elkaar ineens als vervelend zien, of in vreemden veranderen. Bovendien zullen de relaties tussen broers en zussen een invloed hebben op het verloop van de puberteit.

Broers en zussen zijn de mensen waarmee we opgroeien. Zij zijn degenen die we al kennen zolang we ons herinneren, en soms helpen broers en zussen zelfs om elkaar op te voeden. Het komt vaak voor dat ouders steeds weer zeggen dat broers en zussen de beste vrienden moeten zijn, dat ze de rest van ons leven in de buurt zijn, dat ze onvoorwaardelijk zijn, enz.

“Ik geloof niet dat het toeval van geboorte mensen tot broers en zussen maakt. Het maakt hen familie, en geeft ze gelijke afkomst. Broederschap en zusterschap zijn iets waar mensen echter aan moeten werken.
-Maya Angelou

Wat beïnvloedt de relatie tussen broers en zussen tijdens de puberteit?

  • De persoonlijkheid en het temperament van elk kind zullen het opbouwen van een goede relatie helpen of belemmeren.
  • Het leeftijdsverschil tussen broers en zussen. Hoe groter het verschil in leeftijd, hoe minder gedeelde ervaringen broers en zussen hebben en dus hoe zwakker hun band kan zijn.
  • De opvoeding en behandeling – subjectief of niet – die kinderen van hun ouders ontvangen. Als tieners het gevoel hebben dat hun broers en zussen een voorkeursbehandeling van hun ouders hebben gekregen, kunnen ze boos worden. Dit kan zich vertalen in een relatie die geplaagd wordt door rivaliteit.
  • De belangen van beide broers of zussen. Hoe meer interesses en hobby’s broers en zussen delen, hoe groter hun mogelijkheden om een ​​sterke band met elkaar te krijgen.
De relatie tussen broers in de puberteit

Puberteit en ontwikkeling van de hersenen

“Puberteit lijkt op een degeneratieve ziekte”
– Salvador Martinez, directeur van het Neuroscience Institute of Alicante –

Gedurende deze tijd in de ontwikkeling van een persoon, treedt er een fenomeen op dat bekend staat als synaptisch ‘snoeien’. Van ongeveer 12 jaar tot 20 jaar bevinden de hersenen zich midden in de ontwikkeling.

Dit ontwikkelingsproces wordt gekenmerkt door de perfectie van cognitieve vaardigheden en zelfregulering, en vereist leren door persoonlijke ervaring.

In de loop van dit ontwikkelingsstadium ondergaat het brein morfologische en functionele veranderingen door de vernietiging, creatie en reorganisatie van neurale verbindingen.

De zoektocht naar identiteit

Herstructurering van de hersenen is echter niet de enige factor die de jeugd moet ondergaan tijdens de adolescentie. We moeten ook het volgende overwegen:

  • Hormonale en fysieke veranderingen.
  • De invloed die sociale context kan hebben op tieners.
  • De zoektocht naar betekenis en identiteit.
  • Blootstelling aan nieuwe sociale situaties die pubers alleen moeten oplossen.

Het samenkomen van al deze factoren geeft aanleiding tot emotionele veranderingen die soms moeilijk te begrijpen en te beheersen zijn.

Dit gebeurt niet alleen bij de pubers zelf, maar ook bij degenen om hen heen. Zonder twijfel leidt dit tot een onvermijdelijke afstand tussen tieners en hun families en dus tot een verandering in de relatie met broers en zussen.

Die broer of zus die ooit speelkameraad en partner in de misdaad was, kan vervolgens een bron van stress, woede, plagen of onverschilligheid worden. Hierdoor lijdt de andere (meestal de jongere) broer of zus aan de afwezigheid van hun favoriete maatje, wat zich vertaalt in verdriet en melancholie.

Hoe kun je helpen een goede relatie tussen broers en zussen tijdens de puberteit tot stand te brengen?

Het beste recept om een ​​goede relatie tussen broers en zussen tijdens de puberteit aan te moedigen, is om vanaf de geboorte te beginnen. Dat betekent dat we moeten streven naar een democratische en respectvolle opvoedingsstijl, zonder onderscheid te maken tussen broers en zussen. Ouders moeten hun kinderen toestaan ​​zoveel mogelijk deel te nemen aan de beslissingen die hen aangaan.

Zodra je deze basis hebt gelegd, volgen hier enkele aanvullende adviezen die je kunt volgen:

  • Moedig tieners aan om tijd door te brengen met hun jongere broers en zussen. Zolang het geen negatieve invloed heeft op hun eigen activiteiten, kunnen ze met hun broertjes of zusjes meegaan naar een buitenschoolse activiteit of voor hen zorgen als je weg bent.
  • Help tieners te zien wat ze betekenen voor hun broers en zussen. Vermijd vooral dat broers en zussen elkaar als rivalen zien. Moedig in plaats daarvan broederlijke banden aan.
  • Help tieners er ook aan herinneren dat kleine veranderingen in hoe ze met hun broertjes en zusjes omgaan de relatie tussen hen kan verbeteren.
Grote broer leest voor zijn kleine zusje
  • Maak geen vergelijkingen tussen broers en zussen. Het is uitermate belangrijk voor ouders om geen van de kinderen een voorkeursbehandeling te geven.
  • Leer je kinderen hoe ze problemen kunnen oplossen. Reageer op hun eisen en respecteer hun beslissingen, maar stel limieten waar nodig.
  • Leg aan beiden uit wat puberteit betekent: de overgang van kindertijd naar volwassenheid en alles wat daarbij komt kijken.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.