Het stoppen van driftbuien bij kinderen: wat moet ik zeggen?

Het stoppen van driftbuien bij kinderen: wat moet ik zeggen?

Laatste update: 04 juni, 2018

Het hebben van driftbuien bij kinderen is hun manier om te zeggen: “Wat ik voel, is sterker dan mezelf.  En ik kan het niet onder controle houden.” Het is normaal dat kinderen deze sterke gevoelens van boosheid bezitten. Ze zijn immers nog niet in staat om hun intense gevoelens onder woorden te brengen. 

Driftbuien bij kinderen beginnen doorgaans vanaf de leeftijd van twee jaar. Het is belangrijk dat ze op de juiste manier worden aangepakt. Zodoende draag je bij aan de gezonde emotionele ontwikkeling van je kind.

Er zijn verschillende soorten driftbuien.  Soms kan een driftbui een hulpmiddel zijn voor het kind om te manipuleren en te krijgen wat hij of zij wilt. Daarentegen in andere gevallen kunnen ze geworteld zijn in diepere gevoelens.

In ieder geval, reageer niet op de driftbui van je kind met een driftbui van jezelf. Blijf kalm en beheers je gevoelens.

Als ouder dien je te praten met je kind over wat er gebeurd is. Maar doe dit niet wanneer hij nog aan het schoppen of schreeuwen is.  Eenmaal je kind gekalmeerd is, kun je met hem praten.

In een crisissituatie luisteren kinderen niet naar rede. Daarom stellen experts voor om tijdens een uitbarsting, simpelweg te reageren op je kind met een knuffel.  Spreek lief en zachtjes tegen je kind en wacht. Wanneer de driftbui voorbij is, is het tijd om te praten.

Driftbuien bij kinderen

Strategieën voor het stoppen van driftbuien bij kinderen

Zoals we al opmerkten, zijn driftbuien bij kinderen volledig normaal tijdens de vroege kindertijd. Daarom is het erg belangrijk om na iedere bui met je kind te praten. Op die manier help je hem nadenken en groeien, en voorkom je herhaling van de driftbuien.

  • Denk eraan om helder, duidelijk en concreet te zijn tegen je kind. Het is belangrijk dat je kind begrijpt wat je zegt.
  • Vriendelijke gebaren, knuffels, een glimlach en een lieve stem zijn essentieel voor de communicatie tussen jou en je kind in deze situaties. Dit wil echter niet zeggen dat je zijn gedrag moet goedkeuren. Laat je kind weten dat zijn uitbarsting onaanvaardbaar was. Daarnaast moet je hem ook laten merken dat jullie als ouders om hem geven. 
  • Tijdens driftbuien bij kinderen zou de volwassene, belast met de zorg van het kind, de situatie moeten beoordelen. Indien je ergens bent waar je kind zich kan kwetsen, breng hem dan eerst naar een meer geschikte ruimte. Tijdens die paar minuten kun je het beste helemaal niets zeggen. Een strategie om een driftbui te stoppen, kan zijn om de aandacht van je kind ergens anders op te richten. Op die manier vergeten ze wat de situatie veroorzaakt heeft. En onder jouw begeleiding kunnen ze hun aandacht dan op iets anders richten.

Positieve bevestiging

  • Het gesprek met je kind mag geen berisping zijn. Onthoud dat deze uitbarstingen vaak onvrijwillig en oncontroleerbaar zijn.  Zinnen zoals “Ik help je wel met dit” of “Maak je geen zorgen, ik ben hier voor jou”, vergezeld van een warme, geruststellende toon, zullen ervoor zorgen dat je kind zich kalm en veilig voelt.
  • Zodra de driftbui voorbij is, is het belangrijk  dat je je kind toont hoe blij je bent dat hij zich heeft herpakt. Dit is het moment om je kind uit te leggen wat een betere reactie zou geweest zijn. Probeer om zulke zinnen te gebruiken:
    • “Wanneer je je zo voelt, probeer dan met mij te praten. Vertel wat je voelt en we zullen het samen oplossen.”
    • “Als mama ‘nee’ zegt, kun je vragen waarom. Er is altijd een reden en het is altijd voor je eigen bestwil.”
Driftbuien bij kinderen en huilen

De juiste manier van communiceren

  • Wanneer je tegen je kind spreekt, wees dan voorzichtig om geen oordeel of afkeur te tonen voor hem als persoon. Praat enkel over zijn gedrag. Je mag je kind nooit het idee geven dat hij “stout” is. Wat hij deed, was stout. Dit is een fundamenteel onderscheid voor het bespreken van zijn gedrag en de achterliggende reden. Kinderen zullen alleen vertellen wat hun bezighoudt als ze zich niet beoordeeld voelen.
  • Het denken van kinderen is eenvoudig. Daarom vermijd je het beste vage en algemene verwoordingen. Het is bijvoorbeeld gebruikelijk dat we tegen onze kinderen dingen zeggen zoals: “wees lief.”  Maar deze uitdrukking kan naar zo veel verschillende handelingen verwijzen dat je kind dit niet ten volle zal begrijpen. Andere boodschappen zoals “zit stil”, “stop met schreeuwen” of “blijf overal af” zijn veel duidelijker en eenvoudiger om te begrijpen.
  • Praten met je kind wil ook zeggen luisteren naar je kind. Probeer de achterliggende reden te begrijpen van hun gedrag. Dit is een perfect moment voor je kind om zijn gedrag te analyseren en te begrijpen waarom het niet gepast was. Onderschat het begripsvermogen van je kind niet.

Driftbuien bij kinderen verdwijnen doorgaans wanneer ze opgroeien, hoewel woedeaanvallen in een andere vorm kunnen verschijnen tijdens de adolescentie. Maar ongeacht de leeftijd van je kind, het algemeen advies over hoe je driftbuien kunt stoppen, blijft hetzelfde.

Blijf kalm en ga een gesprek aan door zowel te luisteren als te praten. Pas je boodschap aan aan de karaktertrekken van jouw kind.  Toon je kind vooral dat je van hem houdt en verzeker jezelf ervan dat hij zichzelf veilig en verzorgd voelt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.