School en astma: wat je er over moet weten
Tegenwoordig zijn leraren en schooldirecteurs op de hoogte van veelvoorkomende kinderziekten en weten ze hoe ze daarop moeten reageren. School en astma kunnen hand in hand gaan, zolang de educatieve omgeving geïnformeerd en ondersteunend is.
School en astma: kunnen ze samen gaan?
Veel ouders van wie de kinderen astma hebben, zijn bang voor de gezondheid van hun kinderen wanneer ze gescheiden zijn, zoals bijvoorbeeld op school.
Astma-aanvallen zijn een van de belangrijkste redenen waarom kinderen school missen. Als de ziekte echter goed onder controle is, zou dit geen reden hoeven te zijn om afwezig te zijn.
Ouders en school
De eerste stap die je moet nemen, is met je arts praten om een actieplan bij een aanval te maken. Op deze manier weet de verantwoordelijke volwassene (bijvoorbeeld de leraar) wat medisch noodzakelijk is voor het kind om in te nemen, in welke dosis en hoe vaak.
Een kopie van dit actieplan moet aan de schooladministratie gegeven worden en aan de leerkrachten die verantwoordelijk zijn voor je kind. Op deze manier kunnen ze snel handelen om gevaarlijke gevolgen voor je kind te voorkomen.
Aan het begin van het schooljaar, moeten ouders een ontmoeting hebben met de leerkracht van hun kind en met de andere onderwijzers, om over hun astmatisch kind te praten. Het is erg belangrijk voor de leerkrachten om de geschiedenis van je kind te kennen en of je kind de medicijnen zelf kan innemen.
Het is ook belangrijk om er voor te zorgen dat ze je contactgegevens hebben in geval van een aanval. Ook moeten ze weten waar de medicatie moet worden bewaard en of een terugval kan worden voorkomen.
Je moet ook met ze praten over wat de triggers zijn voor de astma bij je kind en wat kunnen ze doen om ze te vermijden en te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan de ophoping van stof die in de lucht zweeft (slechte ventilatie), dierenhaar en sterke schoonmaakproducten.
Klaslokalen moeten voorzien zijn van airconditioning of ontvochtigers en natuurlijk moet de omgeving rookvrij zijn.
Het is van vitaal belang dat iedereen op school meewerkt aan de ondersteuning van je kind. Als dit niet mogelijk is, moet je misschien nadenken om je kind op een andere school te plaatsen.
Wat te doen bij een astma-aanval op school?
Het kan zijn dat gedurende het hele jaar alle voorbereidingen voor een astma-aanval niet uitgevoerd hoeven te worden. Maar voor het geval dat, moet er een plan zijn.
Als eerste maatregel moet je kind een inhalator of een snel werkend geneesmiddel bij zich dragen dat de longen onmiddellijk opent. Je kunt er ook een aan de leraar geven. Die bewaart het op een veilige plek op school of bij de schoolverpleegkundige (indien aanwezig).
Als kinderen oud genoeg zijn en gewend zijn om de handeling zelf uit te voeren, is het belangrijk om ze dit te laten doen. Op deze manier zijn ze niet afhankelijk van anderen als ze ergens een aanval krijgen. De leraar kan ook naast hen blijven om te helpen als dat nodig is. Zijn aanwezigheid kan een kalmerend effect hebben om sneller te herstellen.
School en astma: 10 actiestappen
Helaas zijn er elke dag meer schoolgaande kinderen met astma. Daarom moeten veel leraren en directeurs klaarstaan om voor hen te zorgen in een crisis.
Sommige scholen gebruiken de zogenaamde ’10 geboden van een gezonde school voor astmatische kinderen.’ De regels zijn als volgt:
- Wees rookvrij (zelfs in lerarenruimtes en in gebieden die verboden zijn voor kinderen).
- Laat een werknemer de zorg dragen voor astmatische kinderen.
- Zorg voor een EHBO-doos met inhalatoren en andere medicijnen.
- Sta toe dat kinderen hun eigen medicatie meenemen en deze ook innemen.
- Weet welke kinderen er astma hebben.
- Stel een actieplan op voor een astmatische aanval.
- Garandeer het niveau van hygiëne en luchtkwaliteit.
- Zorg voor aangepaste activiteiten in de gymles voor astmatische kinderen.
- Creëer klaslokalen met zo weinig mogelijk triggers en allergenen.
- Neem maatregelen om de effecten van pollen te verminderen.
Ongetwijfeld kunnen school en astma naast elkaar bestaan als iedereen zich inzet voor de veiligheid en gezondheid van kinderen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Aguarón Pérez J et al. (2009). Gema 2009. Guía española para el manejo del asma. Área de Asma SEPAR. https://doi.org/10.1016/S0300-2896(15)32812-X
- Tabalipa, F. D. O., & Da Silva, J. (2012). Asma. Revista Brasileira de Medicina.