Met je kinderen naar het buitenland reizen: juridische aspecten

Als de vakantie aanbreekt, kunnen we allerlei spannende uitstapjes plannen met onze kinderen. Maar wat gebeurt er als we met onze kinderen naar het buitenland reizen en toestemming nodig hebben? Hier zijn enkele juridische implicaties die u moet weten.
Met je kinderen naar het buitenland reizen: juridische aspecten

Laatste update: 30 juli, 2021

Naar het buitenland reizen met je kinderen is een groot avontuur dat veel planning vereist. Omdat we ons concentreren op vliegtickets, accommodatie, reisschema en plaatsen om te bezoeken, kunnen we essentiële dingen vergeten, zoals juridische documenten.

Juridisch papierwerk is een fundamenteel aspect dat niet terzijde mag worden geschoven omdat het anders jullie vakantie zou kunnen verpesten. Daarom zijn er enkele documenten die nodig zijn als je van plan bent het land te verlaten met een minderjarige.

Er zijn namelijk verschillende factoren waarmee we rekening moeten houden, bijvoorbeeld of kinderen met hun ouders reizen of niet. Daarnaast zijn er, afhankelijk van je bestemming, bepaalde landen die een visum nodig hebben.

Welke juridische papieren heb je nodig als je met je kinderen naar het buitenland reist?

Zoals we eerder al zeiden, moet je bij het reizen naar het buitenland met je kinderen nadenken over de persoonlijke en juridische documenten die je nodig hebt. Het hangt allemaal af van de bestemming die je kiest. Kom je uit een land dat tot de Europese Unie (EU) behoort en ben je van plan om vanuit de EU naar een ander land te reizen, dan hebben je kinderen alleen hun identiteitspapieren nodig. Als jullie echter buiten de EU reizen, dan heeft iedereen een paspoort nodig.

Kinderen die hun tassen vasthouden.

Verder is het belangrijk om de vereisten van elk land te controleren, zoals visa of vaccins. En het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat je, als je met minderjarigen reist, te maken kunt krijgen met specifieke beperkingen.

De politie van elk land besteedt speciale aandacht aan de veiligheid van minderjarigen. Het maakt niet uit of ze alleen of met een volwassene reizen. Het is een preventieve maatregel om kinderontvoering of zelfs mensenhandel te voorkomen.

Zo controleren autoriteiten de documenten van volwassenen die kinderen vergezellen om te verifiëren of ze hun ouders of wettelijke voogden zijn. Dit is een zeer belangrijke maatregel voor de veiligheid van minderjarigen.

Alleen reizende kinderen

Wat gebeurt er als kinderen alleen reizen, met slechts één ouder of met hun wettelijke voogd? Er is belangrijke informatie die je moet weten.

Wanneer minderjarigen zonder begeleiding naar het buitenland reizen, moeten ze toestemming hebben van de volwassenen die wettelijk gezag hebben. Dit zijn meestal de ouders. Grenswachten kunnen een inspectie uitvoeren om te controleren of ze het land niet verlaten zonder de toestemming van hun voogden.

Als kinderen reizen met een volwassene die niet een van hun ouders is, hebben ze mogelijk wettelijke toestemming van een politiebureau nodig. De machtiging moet toestemming van de voogd bevatten, zodat de volwassene voor het kind kan zorgen. Het moet ook het identiteitsbewijs van de voogd bevatten.

Aan de andere kant, als de minderjarigen met slechts één van de ouders reizen, kunnen de autoriteiten om toestemming van de andere ouder vragen. Dit papierwerk moet ook meestal op een politiebureau worden geregeld of via de rijksoverheid.

Meisje bereid om te reizen.

Wat gebeurt er bij gescheiden ouders?

Gescheiden ouders delen gewoonlijk de schoolvakanties en verdelen de tijd die ze met hun kinderen kunnen doorbrengen. Zo plant iedereen een reeks activiteiten, waaronder reizen naar het buitenland. Dit kan soms voor conflicten zorgen.

Wanneer gescheiden ouders besluiten om tijdens vakanties naar het buitenland te gaan, rijzen er veel vragen. Is het nodig om een machtiging van de andere ouder te vragen om naar het buitenland te reizen? Wat gebeurt er als de andere ouder hen niet toestaat te gaan?

In Spanje is het bijvoorbeeld niet nodig. Het gaat namelijk om de wettelijke tijd die de ouder met zijn kind mag doorbrengen. En de bestemming is ook niet zo belangrijk. Het is in dit geval dus niet nodig om toestemming te vragen om met je kinderen naar het buitenland te reizen.

Aan de andere kant verandert de situatie als er een bevel wordt uitgevaardigd om kinderen te verbieden het land te verlaten. In dit geval is autorisatie absoluut noodzakelijk. Het is echter altijd beter om de autorisatie te hebben, voor het geval autoriteiten erom vragen aan de grens of op de luchthaven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.