Is gearomatiseerd water gezond voor kinderen?

Gearomatiseerd water is een gezonde drank om onze kinderen te hydrateren, zolang het maar zonder suiker en toevoegingen is gemaakt. Blijf lezen voor meer informatie.
Is gearomatiseerd water gezond voor kinderen?

Laatste update: 29 februari, 2024

Vaak moeten we bepaalde strategieën gebruiken om onze kinderen dagelijks de hoeveelheid water te laten consumeren die ze nodig hebben. En dat is het moment waarop we gearomatiseerd water als een goed alternatief beschouwen. Maar weet je zeker dat het een gezond drankje is voor jouw gezin? Dat is precies de vraag die we hieronder gaan beantwoorden.

Daar water een essentieel onderdeel voor het leven is, zien we gearomatiseerd water als een onschadelijke bron, omdat het water en een bepaalde smaak bevat. Of heeft het andere componenten waarvan we niet op de hoogte zijn? Laten we eens kijken.

Wat is gearomatiseerd water?

Gearomatiseerd water is een variant van flessenwater dat op smaak is gebracht met natuurlijke of kunstmatige smaakstoffen. Het wordt gepresenteerd als een aantrekkelijke optie voor gewoon drinkwater en is mogelijk smakelijker voor kinderen omdat het een aangenamere smaak heeft.

Deze dranken zijn bedoeld om een verfrissende drank te bieden waarbij smaak voorop staat. Maar de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA – Engelse link) maakt ook duidelijk dat gearomatiseerd water kan variëren en extra componenten kan bevatten.

Alle ingrediënten moeten voldoen aan de veiligheidseisen van de FDA en op het verpakkingsetiket staan. Welke componenten worden toegevoegd? Hoe kun je ze onderscheiden van andere gearomatiseerde dranken? Blijf lezen om de antwoorden te leren.

Welke dranken lijken gearomatiseerd water, maar zijn dat niet?

Een peuter die sap drinkt uit een fles.

Het is essentieel om onderscheid te maken tussen gearomatiseerd water en andere dranken die dat niet zijn, zoals koolzuurhoudende dranken, sportdranken en andere dranken die technisch gezien geen ‘gearomatiseerd water’ zijn.

De formulering van gearomatiseerd water kan variëren van een eenvoudige toevoeging van smaak en zonder toegevoegde suiker tot andere ingrediënten die vergelijkbaar zijn met die in frisdranken. Dit wordt uitgelegd in een onderzoek in het tijdschrift Foods (Engelse link), gepubliceerd in 2022.

Koolzuurhoudende dranken en sportdranken bevatten grotere hoeveelheden suiker, en hoewel ze misschien vergelijkbaar smaken met gearomatiseerd water, zijn hun chemische samenstelling en doelgroep verschillend.

Volgens het Journal of Agricultural and Food Chemistry (Engelse link) zijn de meest voorkomende smaken van gearomatiseerd water als volgt:

 • citroen
 • oranje
 • gemixte bessen
 • appels
 • kruiden
 • groenten
 • specerijen

Naast smaakstoffen en water bevatten commerciële dranken die op de markt worden gebracht als gearomatiseerd water ook andere ingrediënten:

 • suiker
 • kunstmatige zoetstoffen
 • zuurteregelaars zoals citroenzuur
 • kleurstoffen
 • conserveermiddelen
 • vruchtensappen en smaakstoffen
 • natrium, kalium, aminozuren en vitamines worden ook toegevoegd

Waar moet rekening mee worden gehouden bij het geven van gearomatiseerd water aan kinderen?

Bij het kiezen van gearomatiseerd water voor onze kinderen is het belangrijk om het voedingsetiket gedetailleerd te bekijken om de ingrediënten die het bevat te verifiëren.

Zoals we hebben gezien, kunnen veel gearomatiseerde waters, ondanks hun gezonde uiterlijk, suikers en additieven bevatten. Zoals Popkins en Hauken in het tijdschrift The Lancet Diabetes & Endocrinology (Engelse link) en door Sara Bleich (Engelse link) met haar werkgroep stellen, kunnen suikerhoudende dranken bij kinderen bijdragen aan tandbederf, zwaarlijvigheid en andere gezondheidsproblemen.

Het tijdschrift General Dentistry verduidelijkt op zijn beurt dat niet alleen de suiker in frisdranken tandbederf veroorzaakt, maar ook het citroenzuur dat eraan wordt toegevoegd.

Hoewel gearomatiseerd water niet zoveel suiker bevat als frisdrank, kunnen kinderen, als ze de neiging hebben om dit regelmatig te drinken, toch gaatjes ontwikkelen.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift International Journal of Environmental Research and Public Health (Engelse link) in 2022 merkte op dat de aanwezigheid van additieven en kleurstoffen in dranken ook allergische reacties of maag-darmirritatie kunnen veroorzaken.

Is gearomatiseerd water gezond voor kinderen?

Het antwoord hangt af van het type gearomatiseerd water. Water zonder toegevoegde suikers en natuurlijke smaakstoffen kan bijvoorbeeld een gezondere optie zijn. Pas echter op voor producten die verborgen suikers en additieven bevatten.

In dezelfde geest bevelen de Dietary Guidelines for Americans 2015-2020 van de Amerikaanse overheid aan dat toegevoegde suikers minder dan 10% van de totale calorieën die per dag worden geconsumeerd, uitmaken.

Op basis hiervan rapporteert het tijdschrift Pediatrics (Engelse link) dat Amerikaanse kinderen tot 17% consumeren van wat nodig is. Hiervan is de helft afkomstig van met suiker gezoete dranken.

Tegelijkertijd maken de gegevens gepresenteerd in het Nutrition Journal (Engelse link) duidelijk dat overmatige consumptie van gearomatiseerd water bij kinderen de verwachting kan wekken dat alle dranken gearomatiseerd moeten zijn. En als gevolg kan het het verbruik van zuiver water zonder smaak verminderen.

Om ervoor te zorgen dat gearomatiseerd water gezond is voor kinderen, is het daarom van cruciaal belang om de ingrediënten zorgvuldig te selecteren en te kiezen voor ingrediënten die positieve effecten hebben op de gezondheid.

Een andere optie is om thuis gearomatiseerde waters te bereiden met basisingrediënten. Ben je klaar om wat klaar te maken? Blijf lezen voor enkele belangrijke tips.

Hoe je je eigen gearomatiseerde water kunt maken om aan je kinderen te geven

Een kind dat natuurlijk gearomatiseerd water drinkt uit een rietje.

Een alternatief voor commercieel gearomatiseerd water is om het thuis te bereiden. Hierdoor heb je controle over de ingrediënten en weet je zeker dat ze natuurlijk zijn en vrij van suikers en schadelijke toevoegingen.

Een eenvoudig recept is om de vrucht van de voorkeur van je kind te kiezen. Sommige opties zijn aardbeien, sinaasappels, citroen, komkommer of munt. Was ze en snij ze in dunne plakjes.

Voeg vervolgens het fruit toe aan het water en laat het een paar uur in de koelkast staan om de smaak op te nemen. Filter na deze tijd de drank en serveer deze erg koud.

Aspecten om rekening mee te houden

De verscheidenheid aan gearomatiseerde watersoorten op de markt die suikers en additieven bevatten, maakt ze niet de beste optie voor kinderen. Voor speciale gelegenheden is het beter om die met natuurlijke smaken en zonder zoetstoffen te kiezen. Om deze reden moet je de etiketten zeer goed lezen voordat je aankopen doet.

Een goed alternatief is om ze thuis te bereiden met de vruchten van jouw voorkeur en zonder suiker. Je moet je kleintjes ook aanmoedigen om mineraalwater te drinken als eerste keuze voor een gezonde hydratatie.

Hier zijn de aanbevelingen van de American Academy of Pediatrics (Engelse link) om je kinderen gehydrateerd te houden. De hoeveelheden variëren afhankelijk van leeftijd, fysieke activiteit en omgevingsomstandigheden.

 • 1 tot 3 jaar: 4 glazen water per dag, inclusief melk.
 • 4 tot 8 jaar: 5 glazen per dag.
 • Vanaf 8 jaar: 6 of 7 glazen water per dag.

Concluderend: hoewel gearomatiseerd water een verfrissend alternatief kan bieden voor gewoon water, hangt de gezondheid ervan voor kinderen af van een zorgvuldige afweging van de ingrediënten en consumptiepatronen.

Het begrijpen van de nuances van gearomatiseerd water, inclusief mogelijke toevoegingen zoals suikers, kunstmatige zoetstoffen en conserveermiddelen, is van cruciaal belang bij het maken van weloverwogen keuzes voor ons gezin. Commerciële variëteiten bevatten vaak verborgen suikers en additieven, die bij overmatige consumptie kunnen bijdragen aan nadelige gezondheidseffecten.

Zelfgemaakt gearomatiseerd water, gemaakt met natuurlijke ingrediënten zoals fruit en kruiden, is een gezondere optie, waardoor we meer controle hebben over wat onze kinderen consumeren. Bovendien is het bevorderen van de consumptie van gewoon water als primaire bron van hydratatie van het grootste belang voor het behoud van een optimale gezondheid.

Door bewust te zijn van de ingrediënten en gezonde hydratatiegewoonten aan te moedigen, kunnen we ervoor zorgen dat gearomatiseerd water een verfrissende en heilzame drank is voor het welzijn van onze kinderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • An, U., Du, X., & Wang, W. (2022). Consumer Expectation of Flavored Water Function, Sensory Quality, and Sugar Reduction, and the Impact of Demographic Variables and Woman Consumer Segment. Foods (Basel, Switzerland)11(10), 1434. https://doi.org/10.3390/foods11101434
 • Elija el Agua para una hidratación saludable. HealthyChildren.org. (n.d.). https://www.healthychildren.org/Spanish/healthy-living/nutrition/Paginas/Choose-Water-for-Healthy-Hydration.aspx 
 • Barroso, M. F., Noronha, J. P., Delerue-Matos, C., & Oliveira, M. B. (2011). Flavored waters: influence of ingredients on antioxidant capacity and terpenoid profile by HS-SPME/GC-MS. Journal of agricultural and food chemistry59(9), 5062–5072. https://doi.org/10.1021/jf1048244
 • Drewnowski, A., Rehm, C. D., & Constant, F. (2013). Water and beverage consumption among children age 4-13y in the United States: analyses of 2005-2010 NHANES data. Nutrition journal12, 85. https://doi.org/10.1186/1475-2891-12-85
 • Gonzáles, Eilen & Rodríguez Martínez, Oxalis & Ortega, Ariel & Pérez Cruz, Enrique & Nuñez de Villavicencio, Margarita & Maura, Madelyn. (2019). AGUA SABORIZADA DE LIMÓN CON JARABE PREBIÓTICO. Ciência e Tecnologia de Alimentos. 29. 66-71.
 • Muth, N. D., Dietz, W. H., Magge, S. N., Johnson, R. K., American Academy of pediatrics, Section on Obesity, Committee on Nutrition, & American Heart Association (2019). Public Policies to Reduce Sugary Drink Consumption in Children and Adolescents. Pediatrics143(4), e20190282. https://doi.org/10.1542/peds.2019-0282
 • Nguyen Ngoc, C., Ghuman, T., Ahmed, S. N., & Donovan, T. E. (2018). The erosive potential of additive artificial flavoring in bottled water. General dentistry66(5), 46–51. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30188856/
 • Popkin, B. M., & Hawkes, C. (2016). Sweetening of the global diet, particularly beverages: patterns, trends, and policy responses. The lancet. Diabetes & endocrinology4(2), 174–186. https://doi.org/10.1016/S2213-8587(15)00419-2
 • U.S. Food and Drug Administration. FDA regulates the safety of bottled water beverages including flavored water and nutrient-added water beverages.
 • Witkowski, M., Grajeta, H., & Gomułka, K. (2022). Hypersensitivity Reactions to Food Additives-Preservatives, Antioxidants, Flavor Enhancers. International journal of environmental research and public health19(18), 11493. https://doi.org/10.3390/ijerph191811493

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.