Hoe ga je om met suikerpieken bij kinderen?
Slecht humeur, extra energie, hyperactiviteit? Het kunnen allemaal of een paar van deze reacties zijn die onze kinderen ervaren als ze een enorme lading suiker eten. En hoewel suikerpieken een mythe blijven, zegt anekdotische observatie ons dat gedragsveranderingen wel degelijk voorkomen.
In elk geval willen we graag weten hoe we suikerpieken bij kinderen kunnen beheersen om hun extreme reacties te voorkomen. Hoewel het een veelbesproken fenomeen is, valt niet te ontkennen dat overmatige suikerconsumptie gevolgen heeft voor de gezondheid op de lange termijn.
Daarom leer je in dit artikel wat een suikerpiek is, wat de gevolgen ervan zijn en welke hulpmiddelen wij als ouders kunnen gebruiken om het onder controle te houden.
Wat wordt er gezegd over suikerpieken?
Suikerpiek of ‘sugar rush’ is een term die wordt gebruikt om de acute effecten te beschrijven die suiker kan hebben op het gedrag en de energie van kinderen.
Maar waarom is het controversieel? Wel, ondanks de populaire overtuiging dat suiker hyperactiviteit bij kinderen veroorzaakt, is er niet genoeg bewijs om dit te ondersteunen.
Critici van de theorie die hyperactiviteit aan suikerconsumptie koppelt, leggen uit dat dit extreme gedrag bij kinderen het gevolg is van een snelle stijging van de bloedglucose, gevolgd door een snelle daling van de bloedglucose wanneer deze onmiddellijk is verbruikt.
Als de cellen zonder brandstof (glucose) komen te zitten, kunnen er andere stemmingsveranderingen optreden, zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid en honger.
Met andere woorden, het is niet de suiker zelf die gedragsveranderingen veroorzaakt, maar de snelle daling van de bloedsuikerspiegel, vooral als het kind voor het snoepen niets heeft gegeten. De hyperactiviteit kan te wijten zijn aan de euforie van het willen eten van meer suiker in plaats van aan de handeling van het consumeren ervan.
In dit verband is een meta-analyse gerapporteerd in het tijdschrift Neuroscience and Biobehavioral Reviews (Engelse link) in 2019, suggereert dat hoge suikerconsumptie in verband wordt gebracht met vermoeidheid en lagere alertheid een uur na consumptie. Het is niet hyperactiviteit na inname van suiker dat de belangrijkste verandering is die bij kinderen wordt waargenomen!
De snelheid waarmee deze veranderingen optreden, hangt af van of de maag vol of leeg is
Als suiker bijvoorbeeld vergezeld gaat van eiwitten of vet, zal het langer duren voordat de suiker het bloed bereikt, waardoor de energievoorziening op peil blijft. Maar als de maag leeg is, treedt het effect in korte tijd op.
Daarnaast herinneren de Centers for Disease Control and Prevention (CDC – Engelse link) ons eraan dat een overdreven suikerconsumptie op de lange termijn kosten met zich meebrengt, zoals obesitas en diabetes. Daarom raden ze aan om niet meer dan 10% van de dagelijkse calorieën uit toegevoegde suiker te halen bij kinderen ouder dan 2 jaar.
Om deze redenen is het noodzakelijk om te weten hoe je suikeraanvallen bij kinderen kunt beheersen. We vertellen je meteen hoe.
Strategieën om met suikerpieken bij kinderen om te gaan
Als je met een suikerpiek wordt geconfronteerd, is het onze strategie om die koste wat kost te vermijden. Hiervoor moet je een aantal voedingstips aanpassen om te helpen voorkomen dat er geen suiker meer in het bloed zit nadat het is gemetaboliseerd. Hier zijn onze aanbevelingen.
Neem voedingsmiddelen op die rijk zijn aan eiwitten, vetten en vezels
Als je kind een verjaardagsfeestje of een afspraak met vrienden heeft, moet je ze voorbereiden op suikerpieken.
Dus moet je hun maag kort voor de pret verzadigen of snoep combineren met voedingsmiddelen die het spijsverteringsproces vertragen. Dit is waar eiwitrijk voedsel om de hoek komt kijken, zoals vlees, kip, kalkoen, peulvruchten of noten.
Gezonde vetten zijn ook een uitstekende optie, omdat ze een hoge verzadigingswaarde hebben. Olijfolie, pindakaas, avocado, canolaolie en vette vis zoals zalm of makreel worden aanbevolen.
Vezels zijn ook noodzakelijk in het dieet van het kind. Het is niet verteerbaar en het vertraagt het hele proces. Combineer dus hele vruchten, groenten en hele granen die onoplosbare vezels leveren. Ze helpen niet alleen bij de spijsvertering, maar voorkomen ook constipatie.
Daarnaast, zoals beoordeeld door het gespecialiseerde personeel van de Mayo Kliniek (Engelse link), reguleren oplosbare vezels, zoals haver, peulvruchten, gerst, granola en andere groenten de opname van suiker.
Voeg probiotica toe aan het dieet
De consumptie van nuttige bacteriën voor de gezondheid is een goede kaart om uit te spelen tijdens suikerpieken. En hiervoor kunnen we probiotische voeding gebruiken. Deze versterken de darmmicrobiota, de triljoenen gezonde bacteriën die in de darm leven.
Een studie die in 2022 werd besproken in het tijdschrift Diabetology (Engelse link), benadrukt dat een teveel aan suiker de samenstelling en functionaliteit van de darmmicrobiota wijzigt, waardoor het evenwicht ervan verandert. Dit kan de darmbarrière en het afweersysteem van het lichaam aantasten.
Yoghurt is de gemakkelijkste probiotische optie en je kunt het mengen met noten of vers fruit. Probiotische supplementen zijn ook een goede optie, maar raadpleeg eerst je arts.
Eet om het immuunsysteem te versterken
Verschillende onderzoeken wijzen op het negatieve effect van overmatige suikerconsumptie op het immuunsysteem. Eén daarvan is de review van Shomali en hun groep onderzoekers in het tijdschrift Biotechnologie en Toegepaste Biochemie (Engelse link) in 2021.
Een teveel aan suiker kan het vermogen van het lichaam om ziektes te bestrijden verminderen, dus consumeer meer antioxidanten zoals vitamine C, vitamine A en zink. Deze vitamines maken deel uit van de verse, kleurrijke groenten en fruit die worden aanbevolen voor kinderen.
Neem bijvoorbeeld voor een verjaardagsfeestje kiwi-, aardbei-, sinaasappel-, grapefruit-, guave-, papaja- en wortelsappen op in je maaltijden.
Bereid pompoen, broccoli- en dierlijk eiwitvoedsel. Peulvruchten en noten leveren ook voldoende zink.
Stimuleer goede eetgewoonten om suikerpieken te helpen voorkomen
Leren door voor te doen is een van de meest effectieve manieren om de kleintjes thuis te leren. Als we ze aanmoedigen om samen natuurlijke voedingsmiddelen met minder suiker te eten, leren we ze gezonder te eten .
We moeten ze ook van jongs af aan leren om productetiketten te controleren op toegevoegde suikers en ze aanmoedigen om een kritische houding aan te nemen ten opzichte van de reclamefilmpjes van ongezond voedsel.
Het is ook belangrijk om ze uit te leggen dat een teveel aan suiker zowel op de korte als op de lange termijn een negatief effect kan hebben. Obesitas, diabetes, tandbederf, hoge bloeddruk en leververvetting zijn enkele van de gezondheidsproblemen waartoe overmatige consumptie van suikers kan leiden.
Sta af en toe wat snoep toe, zonder hun gezondheid in gevaar te brengen
Onze kinderen hebben het recht om plezier te hebben en zichzelf af en toe te verwennen. Snoep, koekjes, cake enzovoort behoren tot hun favorieten. En hoewel suikerpieken nog steeds een punt van discussie zijn, is het duidelijk dat na een suikerpiek stemmingswisselingen optreden bij kinderen.
Gelukkig kunnen we de stemmingswisselingen tegengaan door gezond te eten voor, tijdens of na het snoepen. Het moet vol zitten met vers fruit en groenten, gezonde vetten, magere eiwitten, volle granen, probiotica en natuurlijke antioxidanten.
Door goede eetgewoonten aan te moedigen, kunnen we het bewustzijn van de risico’s voor hun gezondheid vergroten.
Denk er ook aan dat als het op snoepen aankomt, je je eigen gezonde traktaties kunt maken met fruitsuikers zoals jam of gezeefd fruit of fruit uit blik. Je kunt ook een voedingsdeskundige raadplegen over het gebruik van natuurlijke niet-calorische zoetstoffen die worden aanbevolen voor kinderen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Centro para el Control y la Prevención de Enfermedades. CDC. Manejo del azúcar en la sangre. Actualizado en: 30/12/2022. Disponible en: https://www.cdc.gov/diabetes/spanish/living/manage-blood-sugar.html
- Garcia, K., Ferreira, G., Reis, F., & Viana, S. (2022). Impact of Dietary Sugars on Gut Microbiota and Metabolic Health. Diabetology, 3(4), 549–560. MDPI AG. Retrieved from http://dx.doi.org/10.3390/diabetology3040042
- Mantantzis, K., Schlaghecken, F., Sünram-Lea, S. I., & Maylor, E. A. (2019). Sugar rush or sugar crash? A meta-analysis of carbohydrate effects on mood. Neuroscience and biobehavioral reviews, 101, 45–67. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2019.03.016
- Mayo Clinic. (2022, November 4). Cómo incluir más fibra en tu dieta. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fiber/art-20043983
- Shomali, N., Mahmoudi, J., Mahmoodpoor, A., Zamiri, R. E., Akbari, M., Xu, H., & Shotorbani, S. S. (2021). Harmful effects of high amounts of glucose on the immune system: An updated review. Biotechnology and applied biochemistry, 68(2), 404–410. https://doi.org/10.1002/bab.1938
- Snetselaar, L. G., de Jesus, J. M., DeSilva, D. M., & Stoody, E. E. (2021). Dietary guidelines for Americans, 2020-2025: Understanding the scientific process, guidelines, and key recommendations. Nutrition today. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8713704/