Jaloezie bij kinderen: oorzaken en oplossingen

Op broers en zussen, vrienden of klasgenootjes, over vriendschappen, cijfers of speelgoed: jaloezie bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben. Maar een ding is duidelijk: dit gevoel is niet constructief.
Jaloezie bij kinderen: oorzaken en oplossingen

Laatste update: 24 mei, 2018

Jaloezie is een negatief gevoel dat vreet aan de ziel van een persoon die het voelt. Bij volwassenen heeft het vaak te maken met geldproblemen, drama’s op de werkvloer en relatieproblemen. Maar wat kan jaloezie bij kinderen veroorzaken? In dit artikel zullen we dit ontdekken.

Jaloezie is een gevoel van bittere droefheid of onrust over de bezittingen of successen van andere mensen, of een verlangen om iets te bezitten dat niet van ons is. Ook al ontkennen mensen het vaak, jaloezie is een heel gewoon gevoel.

Dit sentiment is juist min of meer universeel. Hoe we het ook proberen te vermijden, we zullen waarschijnlijk allemaal ooit jaloers zijn. Dit is een natuurlijke reactie op onze sociale omgeving.

In veel gevallen zijn we niet jaloers omdat we iets missen. Mensen die jaloers zijn kunnen van een comfortabel leven genieten en redelijk bevoorrecht zijn. Maar toch voelen ze wrok voor het geluk, materiële zaken of zelfs de kansen die anderen hebben.

Jaloezie bij kinderen: wat veroorzaakt het?

Jaloezie wordt meestal opgewekt door dingen die belangrijk zijn voor ons. Voor kinderen is dit misschien:

  • Cijfers op school
  • Speelgoed of andere materiele bezittingen
  • Vrienden
  • Fysieke kenmerken zoals langer, dunner of sterker zijn
  • Aandacht van volwassenen (vooral van ouders en leerkrachten)
 
Jaloerse kinderen

Zoals we al zeiden, jaloezie bij kinderen en bij volwassenen is niet gerelateerd aan het “niet hebben” van iets. In veel gevallen hebben kinderen bijna alles wat ze maar kunnen wensen, maar als ze zien dat hun vrienden iets hebben dat ze leuk vinden, zijn ze meteen jaloers en willen ze het ook.

Een van de verklaringen voor deze gevoelens kan zijn dat deze kinderen niet gewend zijn om zich “achtergesteld” te voelen in verhouding met anderen.

Ze zijn altijd degenen geweest die alles hebben wat anderen willen. Als de rollen omgedraaid zijn, zijn ze er helemaal niet blij mee.

Mensen die jaloers zijn voelen wrok voor het geluk, materiële dingen of zelfs de kansen die anderen hebben.

Wat kun je doen aan jaloezie bij kinderen

Buiten de specifieke situatie die dit gevoel heeft veroorzaakt, wordt jaloezie ook veroorzaakt door een onderliggend gebrek aan zelfvertrouwen, aandacht of eigenwaarde, wat aangepakt moet worden.

Met andere woorden, kinderen die altijd meer willen of beter willen zijn dan anderen, geloven vaak dat ze anders niet gehoord, geliefd of gewaardeerd zullen zijn.

Hieronder zijn een aantal praktische tips die kunnen helpen om deze wrok weg te krijgen.

Vergelijk hen niet met andere kinderen

Vergelijking is de dief van vreugde, is een gezegde. Zeg niet: “Je moet meer zoals Peter zijn, die goede cijfers haalt” of “Waarom kun je geen doelpunt maken zoals John?”

Je zult je kind niet motiveren om beter zijn best te doen. Je zal zelfs een ongezonde sfeer van concurrentie creëren.

Wat je in plaats daarvan kunt doen is realistische doelen stellen gebaseerd op het eigen kunnen van je kind. Deze moeten haalbaar zijn op de korte tot middellange termijn om het kind enthousiast te houden.

Op deze manier moedig je je kind aan om de beste versie van zichzelf te zijn in plaats van beter dan de rest.

Jaloezie moet altijd een reden zijn om beter je best te doen, nooit een verlangen dat anderen slechter doen

Geef hem aandacht en liefde

Er zijn weinig dingen zo belangrijk in je jeugd als je gewenst voelen. De aandacht, het begrip en respect dat een kind ontvangt, moet niet gebaseerd zijn op zijn cijfers, sport resultaten of iedere andere meting.

Laat je kind merken dat hij veel voor je betekent, ongeacht de omstandigheden. Op deze manier zal hij niet overvallen worden door jaloezie als een broer of zus of vriend iets krijgt wat hij wil. Aandacht van de ouders is het beste medicijn tegen jaloezie.

Jaloezie bij kinderen

Praat met je kind over zijn gevoelens

Hiermee bedoelen we niet dat je moet zeggen dat jaloezie negatieve gevolgen heeft, of hem moet ‘verbieden’ om jaloers op anderen te zijn. Jaloezie bij kinderen kan juist op een positieve manier gebruikt worden. 

Hoe kun je dit aanpakken? Probeer een gevoel van gezonde competitie aan te moedigen. Als een vriend betere cijfers op school haalt, kan je kind beter zijn best doen om die van zichzelf te verbeteren.

Als een ander kind beter is in tennis, kunnen ze misschien samen trainen en elkaar aanmoedigen of zelfs samen aan een dubbelspeltoernooi meedoen.

Jaloezie bij kinderen kan een belangrijke drijvende kracht zijn. Maar het moet altijd gezien worden als een reden om beter je best te doen en nooit als verlangen dat een ander slechter is.

Tenslotte, vergeet niet dat het gedrag van kinderen vaak een reflectie is van dat van de ouders. Om deze reden moet je vermijden om gemene opmerkingen te maken (vooral waar je kinderen bij zijn).

Help je kind om een begrip en waarderen te ontwikkelen voor de prestaties van anderen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Laura Quintanilla & Encarnación Sarriá. (2009) Emotional comprehension in an envy context in Zapotec and Spanish 3- to 5- year-old children: An exploratory study, Infancia y Aprendizaje, 32:4,499-516, DOI: 10.1174/021037009789610359
  • , . (2017) Children’s understanding of depreciation in scenarios of envy and modesty. European Journal of Developmental Psychology 14:3, pages 281-294. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/17405629.2016.1200029
  • Martínez, L. M. R. (2005). Celos y envidia: emociones humanas. UNAM.
  • Montañés, M. C., & Iñiguez, C. G. (2002). Emociones sociales: enamoramiento, celos, envidia y empatía. https://www.uv.es/~choliz/EmocionesSociales.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.