Hoe nagelbijten bij kinderen te voorkomen

Nagelbijten is een veel voorkomende gewoonte tijdens de kindertijd en het kan een uitdaging zijn om te voorkomen dat kinderen op hun vingernagels bijten. Bekijk het artikel van vandaag voor nuttig advies.
Hoe nagelbijten bij kinderen te voorkomen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 31 maart, 2020

Hoe kan ik nagelbijten bij kinderen voorkomen? Je hebt jezelf deze vraag waarschijnlijk al een miljoen keer gesteld. Het is een feit dat onychofagie, beter bekend als nagelbijten, iets heel normaals is tijdens de kindertijd.

Er zijn veel gevallen waarin ouders denken dat hun kinderen op hun nagels bijten om de aandacht van hun ouders te trekken. Dat is echter niet waar. De meeste kinderen bijten onbewust op hun nagels, met andere woorden ze realiseren zich niet eens dat ze het doen.

Het heeft geen zin om boos te worden of zelfs maar hun vingers weg te duwen als ze blijven knabbelen. Hieronder presenteren we een aantal ideeën om nagelbijten bij kinderen te helpen voorkomen.

Hoe nagelbijten bij kinderen te voorkomen

Dialoog gebruiken

De eerste manier om te voorkomen dat kinderen op hun nagels bijten, is door met ze te praten. Zoals we al eerder hebben gezegd, heeft het geen zin om te schreeuwen, kritiek uit te oefenen of je kinderen te bedreigen als je ze ziet bijten.

Het is belangrijk om te begrijpen dat nagelbijten in de meeste gevallen een symptoom is van stress of nervositeit. Het kan te maken hebben met omgevingsfactoren of met de persoonlijkheid van een kind. Kinderen uitschelden voor het bijten op hun nagels zal hen daarom alleen maar angstiger maken en daarom de zaken erger maken.

Vraag in plaats daarvan rustig en vredig je kinderen waar ze op dat moment aan denken en hoe hun dag was. Dit zal je helpen ontdekken of iets hen zorgen baart of van streek maakt. Als het op kinderen aankomt, is nagelbijten meestal aan drie oorzaken te wijten.

Onrust

Jongen die op zijn nagels bijt

Als het gaat om kinderen die op hun nagels bijten, dan is dialoog dus essentieel. Zoek uit wat je kind zorgen baart en probeer een oplossing te vinden voor het probleem waarmee hij of zij wordt geconfronteerd.

Associatie

Vaak wordt nagelbijten geassocieerd met een specifieke activiteit die kinderen uitvoeren, normaal gesproken ter afleiding. Tv kijken is een bekend voorbeeld. In dit geval moeten we de tijden controleren waarop ons kind op zijn of haar nagels bijt en uitleggen waarom het een slechte gewoonte is.

Imitatie

Iedereen weet dat de kindertijd een tijd is waarin kinderen alles nabootsen wat ze om zich heen zien gebeuren. Hieronder leggen we uit hoe je kinderen kunt helpen die uit imitatie op hun nagels bijten.

Nagelbijten voorkomen bij kinderen die dit uit imitatie doen

De spiegel waarin ze zichzelf zien

Het is een feit dat nagelbijten vaker bij kinderen dan bij volwassenen voorkomt. Dat gezegd hebbende, is er een hoog percentage individuen die deze gewoonte tot in de volwassenheid voortzetten.

Als je jezelf in deze groep bevindt, dan moet je op twee dingen letten. Kinderen kopiëren ten eerste alles wat er om hen heen gebeurt, vooral de actie van hun ouders.

Als je kleintje je nagels zien bijten, dan volgt hij dit voorbeeld. Het eerste dat je moet doen, is te voorkomen dat je op je nagels bijt waar je kinderen bij zijn.

Ten tweede, om kinderen te helpen dit gedrag te overwinnen, moet je hetzelfde doen.

Hoe? We raden je aan om een spel tussen jou en je kind voor te stellen. Degene die de ander betrapt tijdens het nagelbijten, maakt een specifiek gebaar naar de ander als herinnering om te stoppen.

Op die manier nemen kinderen meer verantwoordelijkheid voor hun daden en voelen ze zich medeplichtig aan hun ouders. Tegelijkertijd zullen ze waarschijnlijk hetzelfde doen als ze zien dat hun ouders hun slechte gewoonten overwinnen.

Gebruik andere activiteiten

Nagelbijten bij kinderen te voorkomen

Als ouders besteden we uren en uren aan het observeren van wat onze kinderen doen. Dat betekent dat je nagelbijten in de kiem smoort voordat het een gewoonte wordt.

Om dit te doen, stel je, zodra je je kinderen met hun vingers in hun mond ziet, een activiteit voor waarbij ze hun handen moeten gebruiken.

Bijvoorbeeld schilderen, tekenen, een puzzel samenstellen, een toren bouwen, spelen met poppen, etc. Gebruik elke optie die het dichtst bij je kinderen ligt, zodat ze hun handen zo snel mogelijk kunnen bezighouden.

Laat ze je nagels zien om nagelbijten bij kinderen te voorkomen

Als je zelf niet op je nagels bijt, leg dat dan uit aan je kinderen en laat ze je handen zien. Op die manier kunnen ze de voordelen van mooie, gezonde vingernagels zien.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.