Op welke leeftijd komen de tanden door?

We vertellen je op welke leeftijd de tanden doorkomen, zodat je kunt anticiperen op dit heel belangrijke moment in de mondontwikkeling van je kind.
Op welke leeftijd komen de tanden door?

Laatste update: 14 oktober, 2021

Veel ouders vragen zich af op welke leeftijd de tanden doorkomen. Het doorkomen van tanden heeft echter een eigen ritme en volgorde. Dat wil zeggen, het verschilt van persoon tot persoon. Er zijn echter benaderende leeftijden om te schatten wanneer dit zal gebeuren, die weergeven wat bij de meeste kinderen gebeurt. Dus, op welke leeftijd komen de tanden door? Lees er meer over!

Aandacht hebben voor deze belangrijke gebeurtenissen in de mond van je kind is heel gunstig voor de gezondheid. Door van tevoren te weten waar je aan toe bent, kun je namelijk veel beter voor nieuwe tanden zorgen.

Op welke leeftijd komen de tanden door?

Melktanden beginnen door te komen tussen de 6 en 8 maanden van de baby. In sommige gevallen kan het vroeger of later beginnen want, zoals we al zeiden, hangt dit af van de groeisnelheid (Spaanse link) van elk kind.

In het algemeen zijn de eerste tanden die verschijnen de onderste centrale snijtanden en daarna de bovenste en laterale snijtanden van beide bogen.

Als de kleintjes deze 8 stukken eenmaal in hun mond hebben, volgt meestal een rustperiode van 4 tot 6 maanden. Aan het eind van deze periode beginnen de kiezen en hoektanden door te komen.

Ongeveer rond de leeftijd van 12 tot 18 maanden treedt dit verschijnsel op en de eerste die te voorschijn komt is de eerste kies (boven en onder). De tweede kies van beide bogen verschijnt gewoonlijk rond de leeftijd van 2 jaar. De hoektanden komen meestal door tussen 15 en 24 maanden.

In het algemeen hebbende meeste zuigelingen hun 20 melktanden tegen hun derde verjaardag.

Op welke leeftijd komen de tanden door

Op welke leeftijd komen de blijvende kiezen door?

De melktanden blijven tot de leeftijd van 5 of 6 jaar in de mond van het kind. Tegen die tijd begint het stadium van de tandvervanging en worden ze  vervangen door hun blijvende tanden en kiezen.

De volgorde van de vervanging houdt meestal hetzelfde patroon aan als het verschijnen van de melktanden: Het begint met de snijtanden en gaat verder met de rest van de tanden. Zo vallen de melktanden uit rond de leeftijd van 10 tot 12 jaar en worden ze vervangen door de eerste en tweede definitieve premolaren.

Maar voor het uitbreken van de blijvende kiezen hoeven de doorgangskiezen niet te vallen, omdat ze zich achter de laatste melktanden bevinden. Dit gebeurt rond 6 jaar (voor de eerste kies) en 12 jaar (voor de tweede).

De laatste tanden die verschijnen zijn de verstandskiezen. Hun uitbarsting gebeurt tussen 18 en 21 jaar, hoewel ze bij veel mensen nooit verschijnen.

Het belang van de eerste blijvende kies

De eerste blijvende kies is een van de belangrijkste gebitselementen van de mond, want de juiste ontwikkeling ervan bevordert een adequate occlusie. Als de boventanden goed in verband staan met de ondertanden, kan de mond zijn functies goed vervullen.

Vaak gaat het doorkomen van deze tand meestal onopgemerkt, omdat er in het algemeen geen ongemak optreedt zoals bij baby’s. En doordat er geen tanden voor hoeven uit te vallen, verschijnt hij geruisloos.

Hierdoor en door zijn ligging onderaan de tandboog krijgt de eerste kies echter niet de aandacht die hij verdient. Het is heel gewoon dat zijn hygiëne ontoereikend is. Als gevolg ontstaan er heel vaak gaatjes, en dit bevordert de vroege aftakeling van een stuk gebit dat het kind levenslang zal vergezellen.

Verzorging van het gebit van je baby

De kiezen zijn de tanden die verantwoordelijk zijn voor het vermalen, malen en kauwen van voedsel. Daarom zijn ze groot en hebben ze een ongelijk oppervlak, met barsten, punten en rimpels.

De anatomische kenmerken van de kiezen en hun plaats maken hun hygiëne veel moeilijker dan bij de rest van de tanden. Bijgevolg hoopt bacteriële plaque zich op, waardoor ze vatbaar zijn voor tandbederf.

Tandenpoetsen is een heel doeltreffende manier om dit mondgezondheidsprobleem te voorkomen. Het moet gedaan worden vanaf het verschijnen van de eerste tandelementen, met een zachte borstel en gefluorideerde tandpasta in de juiste hoeveelheden. Bovendien moet het aangevuld worden met flosdraad, minstens een keer per dag.

Volwassenen moeten hun kinderen poetsen tot ze het zelf goed kunnen, wat rond 6 tot 8 jaar gebeurt. Daarna moeten ze toezicht blijven houden op dit werk.

Ook de verzorging van de voeding is een heel belangrijk punt voor de mondgezondheid van het kind. Beperking van de consumptie van suiker en ultra-verwerkte voedingsmiddelen heeft een positieve invloed op de mondholte.

Tenslotte zijn bezoeken aan de kindertandarts even belangrijk en moeten beginnen in het eerste levensjaar. Tijdens die bezoeken adviseert de vakman de ouders over de verzorging van de mond van het kind, naar gelang de leeftijd en de specifieke behoeften. Bovendien kunnen ze eventuele problemen vroeg opmerken en behandelen voor ze ingewikkeld worden.

Voor de verzorging van blijvende kiezen kan de tandarts put- en fissuurverzegeling gebruiken of plaatselijke fluoridebehandelingen. Dit zijn allemaal preventieve maatregelen, die de natuurlijke eigenschappen van deze elementen verbeteren en de kans op gaatjes verkleinen.

Jongen is aan het flossen om voor zijn tanden te zorgen

Wanneer komen de tanden door – houd de leeftijd in de gaten

Door de geschatte tijd van verschijnen van deze stukken te kennen, kunnen gezinnen zich voorbereiden om de juiste zorg te bieden. Een gezond gebit helpt de mond van kinderen zich soepel te ontwikkelen.

Met een verantwoorde begeleiding zorg je ervoor dat je kleintjes een mooie en gezonde glimlach hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Magela, R. E., Leslie Imara, D. A. G., Brismayda, G. G., Maiyelín, L. R., & Gladia, T. M. (2015, July). CARACTERÍSTICAS DE LA ERUPCIÓN DENTARIA Y FACTORES QUE INFLUYEN EN EL ORDEN Y CRONOLOGIA. In Congreso Internacional de Estomatología 2015.
  • Salvatore, L. A., Abal, A. A., Castelli, P. E., Pérez Novoa, M. J., & Obiols, C. I. (2018). Primer molar permanente. La llave para una boca sana. In VI Jornadas de Extensión del Mercosur (UNICEN, Tandil, 24 al 27 de abril de 2018).
  • Ayala Pérez, Y., Carralero Zaldívar, L. D. L. C., & Leyva Ayala, B. D. R. (2018). La erupción dentaria y sus factores influyentes. Correo Científico Médico, 22(4), 681-694.
  • Dopico, M., & Castro, C. (2015). Importancia del primer molar permanente y consecuencias clínicas de su pérdida en edades tempranas del desarrollo. Acta odontológica Venez, 45(2), 23-37.
  • Manrique, T. O. O., Castillo, H. A. M., & de Neira, J. B. M. Z. (2013). Secuencia de erupción dentaria de caninos y premolares inferiores en una muestra de niños peruanos. Odontología Sanmarquina, 16(1), 13-16.
  • De la Tejera Chillón, A., Gómez, I. P., Barrera, G. B., Quinzán, Y. S., & Junco, A. R. (2017). Cronología y secuencia de erupción de los primeros molares permanentes. Medisan, 21(01), 12-18.
  • Alzate-García, F. D. L., Serrano-Vargas, L., Cortes-López, L., Torres, E. A., & Rodríguez, M. J. (2016). Cronología y secuencia de erupción en el primer periodo transicional. Ces Odontología, 29(1), 57-69.
  • Mártir Ventura, W. L., Mejía Llanes, Á. J., & Ramírez Guerrero, O. E. (2010). Tipos de secuencia y rangos cronológicos de erupción dentaria de caninos permanentes y premolares en pacientes atendidos en las clínicas de la Facultad de Odontología de la Universidad de El Salvador.
  • Rojas Alcocer, I. L. (2020). Conocimiento, actitudes y prácticas sobre la importancia del primer molar permanente en padres de niños entre 6 a 12 años atendidos en la Clínica del Niño y Madre Gestante de la Universidad Inca Garcilaso de la Vega en el año 2019-I.
  • Serafín, D. M., & Herrera, A. G. (2011). Cronología y variabilidad de la erupción dentaria. MediCiego, 17(4).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.