Hoe verandert het slaappatroon van je baby?
Het slaappatroon van baby’s verandert naarmate ze ouder worden. Als een kind niet genoeg slaapt, zal dit gevolgen hebben voor zijn of haar lichamelijke en geestelijke gezondheid. Ook voor de rest van het gezin zal het gevolgen hebben.
Als ouders herinneren we ons vast en zeker al die nachten met onderbroken slaap, omdat we ons kind moesten voeden. Natuurlijk hadden we graag een goede nachtrust gehad, maar de manier waarop baby’s en kinderen slapen is anders dan wanneer ze ouder zijn.
Op welke manier verandert het slaappatroon van baby’s? Hoeveel uur moeten baby’s en kinderen slapen? Deze vragen zullen we in de volgende paragrafen beantwoorden.
Het slaappatroon van baby’s verandert naarmate ze ouder worden
Als eerste moeten we zeggen dat het evolueren van het slaappatroon betekent dat het verandert met de leeftijd van het kind. Baby’s van 0 tot 4 maanden oud moeten leren slapen, dus een kind van 3 maanden slaapt niet op dezelfde manier als een kind van 7 jaar. Kinderen hebben allemaal verschillende behoeften, waardoor hun slaappatroon niet hetzelfde kan zijn.
Het circadiaan ritme is verantwoordelijk voor onze slaap. Het regelt de hoeveelheid melatonine die we nodig hebben – dit is het hormoon dat ervoor zorgt dat we ons kunnen ontspannen. Daarnaast bepaalt het hoeveel van het stresshormoon (cortisol) afgegeven moet worden. Dit ritme wordt gereguleerd door de afwisseling van dag en nacht. Ook is het de sleutel tot, onder andere, celregeneratie en hersenactiviteit.
Bij baby’s jonger dan 4 maanden werkt het circadiaan ritme nog niet. Het wordt namelijk gereguleerd door daglicht, terwijl een baby nog niet kan onderscheiden wanneer het dag en wanneer het nacht is. Dit is de reden waarom ze niet het nodige slaappatroon hebben om in slaap te vallen. Dit zal zich later ontwikkelen.
Hoe slapen baby’s in de eerste paar maanden?
Totdat ze 4 maanden oud zijn, worden baby’s wakker omdat zij behoeften hebben, zoals honger, dorst, of omdat ze zich niet op hun gemakt voelen. Hun slaapcycli duren ongeveer tussen de 40 en 50 minuten.
Wanneer ze 4 maanden oud zijn beginnen ze hun circadiaan ritme te ontwikkelen en zal het slaappatroon hierop gebaseerd worden. Dit bestaat uit vijf fases: één REM-fase en vier niet- REM-fases. Op dit moment kunnen hun slaapcycli tussen de 90 en 120 minuten duren.
Dit is dus het perfecte moment om een slaappatroon te ontwikkelen waarvan we willen dat ze het aanleren. Vanaf dit moment zal je kind overdag steeds minder lang te hoeven slapen.
Hoeveel moet een kind slapen, op basis van zijn of haar leeftijd?
Net zoals bij volwassenen, worden kinderen prikkelbaar wanneer ze niet genoeg slapen hebben. Ze kunnen zich ook minder goed concentreren en kunnen ze taken minder goed uitvoeren.
Als ouders is daarom één van onze grootste vragen hoeveel uur slaap kinderen nodig hebben. We gaan proberen deze vraag te beantwoorden aan de hand van de informatie van de American Pediatric Association.
Het slaappatroon van een pasgeboren baby
Pasgeboren baby’s moeten per dag een hoop uren slapen, omdat ze zich nog aan het ontwikkelen zijn. Dit betekent dat ze 17 uur of zelfs langer kunnen slapen, zowel overdag als ‘s nachts.
4 tot 12 maanden
Een baby van deze leeftijd moet per dag 12 tot 16 uur slapen.
- Vanaf 4-5 maanden: 4 uur slaap overdag (verdeeld over 3 dutjes)
- Vanaf 6 maanden: 3 uur per dag (verdeeld over 2 dutjes)
Het slaappatroon van baby’s van 1 tot 2 jaar oud
Baby’s tussen de 1 en 2 jaar hebben, inclusief dutjes, 11 tot 14 uur slaap nodig. Op deze leeftijd hoeven ze overdag nog maar één dutje te doen. Deze zou tussen de 1,5 en 2 uur moeten duren.
Van 3 tot 5 jaar oud
Kinderen tussen de 3 en 5 jaar oud hebben 10 tot 13 uur slaap nodig en doen dagelijks een dutje.
Kinderen van 6 tot 12 jaar oud
Wanneer een kind tussen de zes en twaalf jaar oud is, heeft hij of zij minder slaap nodig. Het gemiddelde ligt tussen de 9 en 12 uur per dag, afhankelijk van het kind.
Tijdens de puberteit
Tieners hebben elke dag 8 tot 10 uur slaap nodig. Hoewel het op deze leeftijd moeilijker is om te controleren hoe lang onze kinderen slapen, is het belangrijk om aan ze uit te leggen hoe belangrijk voldoende slaap is voor hun fysieke en mentale gezondheid.
Tips om het slaappatroon van kinderen te verbeteren
Om kinderen goed te laten slapen, is het belangrijk om slaapgewoontes aan te leren. Zoals we al hebben gezegd, kun je dit het beste doen wanneer je kind 4 maanden oud is; dit is wanneer hun slaappatroon begint te reguleren. Laten we eens een kijkje nemen naar een paar tips om je kinderen te helpen beter te slapen.
Zorg voor een bedtijdroutine
Als we elke dag dezelfde routine herhalen voordat we onze kinderen naar bed brengen, kunnen ze zich ontspannen en zich voorbereiden voor het slapen. Een voorbeeld van een routine is: douchen voor het avondeten, eten, een verhaaltje voorlezen en dan naar bed.
Maak een schema voor het verbeteren van het slaappatroon
Dit is erg belangrijk. We moeten zorgen dat onze kinderen er aan wennen om elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en wakker te worden. Hierdoor helpen we ze ook bij het krijgen van voldoende slaap.
Geen televisie, tablet of mobiele telefoon voor het slapen
Het licht van schermen activeert de hersenen van kinderen, waardoor zij zich niet kunnen ontspannen. Daarom moet je het gebruik van deze apparaten voorkomen. In plaats daarvan kun je gezellig met elkaar kletsen of samen een boek lezen.
Zorg dat de slaapkamer geschikt is om te slapen
De slaapkamer moet de juiste omstandigheden hebben om in te slapen, zoals de juiste temperatuur, goede ventilatie, voldoende luchtvochtigheid (vooral als je verwarming hebt), geen lawaai, etc.
Kortom, het slaappatroon van kinderen verandert een hoop tijdens hun ontwikkeling. Dit komt doordat hun behoeften voortdurend veranderen naarmate ze ouder worden.
Door deze tips te volgen kun je zorgen dat je kind een goed slaappatroon krijgt. Als je hier eerder niet van op de hoogte was, zal je zien hoe belangrijk het voor kinderen is om voldoende slaap te krijgen. Slaap die nodig is voor een optimale fysieke en mentale gezondheid.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Arboledas, G. P. (2010). Bases fisiológicas y anatómicas del sueño. Evolución del sueño en la infancia y adolescencia. Clasificación internacional de los trastornos del sueño. Hábitos de sueño de la población española. Pediatría integral, 691.
- Rana, M., Riffo Allende, C., Mesa Latorre, T., Rosso Astorga, K., & Torres, A. (2019). Sueño en los niňos: fisiología y actualización de los últimos conocimientos. MEDICINA (Buenos Aires), 79(Supl III), 25-28.
- Healthy Children. (n.d.). Los buenos hábitos del sueño: ¿cuántas horas de sueño necesita su niño? Asociación Americana de Pediatría.
https://www.healthychildren.org/Spanish/healthy-living/sleep/Paginas/healthy-sleep-habits-how-many-hours-does-your-child-need.aspx