Wat kinderen leren op driejarige leeftijd lees je hier

Als je een kind van drie hebt, zul je geleidelijk zien hoe hun concentratievermogen toeneemt en dat de dingen die ze leuk vinden al hun aandacht zullen trekken. Maar wees niet gehaast en vergeet niet hun evolutionaire tempo te respecteren. Hier leest u meer over wat kinderen op driejarige leeftijd leren.
Wat kinderen leren op driejarige leeftijd lees je hier
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Driejarigen zijn een wervelwind van emoties en intensiteit met al hun gevoelens. Het is prachtig om te zien hoe ze alles om zich heen grijpen en op een magische manier evolueren terwijl ouders genieten vinden om het uit de eerste hand te zien. Daarom gaan we het vandaag met je hebben over wat kinderen op driejarige leeftijd leren.

Wat kinderen leren op driejarige leeftijd: onthoud, iedereen heeft zijn eigen tempo!

Hoewel we het in dit stadium gaan hebben over enkele van de belangrijkste mijlpalen, is het de moeite waard om te onthouden dat het niet voor alle kinderen hetzelfde is. Kleintjes hebben verschillende leerritmes en die moet je respecteren. Je moet hun leren niet willen overhaasten, maar ze liever stimuleren, machtigen, begeleiden… hen nooit overweldigen om sneller vooruit te komen.

Vergelijk in dat opzicht je driejarige kind niet met andere kinderen van dezelfde leeftijd. Er zijn kinderen die sneller vooruitgaan, terwijl anderen stagneren en meer moeite hebben met hun dagelijkse leerproces. Maar ze zullen allemaal, met de nodige stimulatie, in staat zijn om op een stabiele manier vooruitgang te boeken op het gebied van leren.

Invloeden van de omgeving op driejarigen

Natuurlijk wordt de ontwikkeling van kleintjes en alles wat ze leren in deze zoete fase beïnvloed door hun aangeboren capaciteiten, hun omgeving, de prikkels die ze eruit krijgen, de ervaringen die ze thuis en op school hebben, en hoe de mensen om hen heen in staat zijn om hen te motiveren om door te gaan met leren en intellectueee en emotioneel te groeien.

We zullen hieronder enkele dingen uitleggen die kinderen op driejarige leeftijd leren. Maar onthoud dat het slechts een algemene gids is. Als je kind het al heeft geleerd of nog aan het leren is, is dat ook goed.

Dingen die kinderen leren op driejarige leeftijd

Elk kind is anders en hun leertempo moet worden gerespecteerd. Vergezel ze altijd met genegenheid, zelfs op de moeilijkste momenten, zoals wanneer ze midden op straat een driftbui hebben.

Een echte ontdekkingsreiziger

Alle kinderen op deze leeftijd zijn echte ontdekkingsreizigers en hun zintuigen zijn hun leraren. Ze gebruiken ze allemaal ten volle om hun omgeving waar te nemen en de informatie op te nemen die hun zintuigen bieden. Ze kunnen zich steeds beter concentreren en creatief denken – maar ze kunnen eenvoudige problemen oplossen die zijn aangepast aan hun leeftijd!

Wat leren kinderen op driejarige leeftijd? Dat is van mij!

“Nee! Het is van mij! Geef het terug!  Dit zullen enkele van hun favoriete woorden zijn. Je kleintje wordt zich er steeds meer van bewust dat ze een onafhankelijk wezen zijn voor hun ouders, dus ze zullen dit op elk moment duidelijk willen maken. Ze zullen dit kunnen doen door egoïsme en egocentrisme te tonen, die beide natuurlijk zijn op deze leeftijd.

Word dus niet boos als ze eerst niet willen delen. Zoals we al zeiden, is het normaal en natuurlijk op deze leeftijd. Leid ze gewoon om empathisch en genereus te zijn voor zichzelf en anderen.

Meer woordenschat op driejarige leeftijd

Het lijkt nog maar gisteren, je kleintje kon amper twee woorden per zin zeggen en alleen jij en andere leden van je huishouden begrepen ze correct. Nu groeit hun vocabulaire met grote sprongen en zijn ze in staat om completere zinnen te zeggen en een klein gesprek te voeren. De dingen die ze leuk vinden zullen hun aandacht trekken en ze zullen erover willen praten en ze ten volle willen verkennen.

Ze kunnen zelfs gesprekken met meer woorden begrijpen, liedjes of korte gedichten onthouden, en als je hem een verhaal vertelt, zullen ze aandacht aan je besteden als ze het interessant vinden! Het is zo’n geschenk om hun heldere ogen vol motivatie te zien.

Wat leren kinderen op driejarige leeftijd? Ze zijn tot zoveel in staat!

Nu merk je dat ze steeds meer dingen zelf kunnen. Vroeger hadden ze jouw hulp nodig voor deze activiteiten, maar nu kunnen ze ze met plezier zelf doen:

Een 3-jarig meisje wast haar handen in de wastafel in de badkamer.
 • Sorteren en classificeren van objecten.
 • Speelgoed uit hun kamer halen.
 • Eenvoudige puzzels doen die geschikt zijn voor hun leeftijd.
 • Meer over de dingen om hen heen begrijpen.
 • Voor langere tijd op een gefocuste manier spelen.
 • Gebruik van logische redeneringen.
 • Op overeenkomsten en verschillen letten.
 • Kennen en begrijpen van de nummers 1-10.
 • Meer fijne en grove motoriek hebben.
 • Beginnen vrienden te maken.
 • Oplossingen zoeken voor conflicten die ontstaan door het spelen met anderen.
 • Het nodig hebben van emotionele veiligheid van volwassen rolmodellen.
 • Genieten van symbolisch spel.
 • Herkennen hun eerste initiaal en geschreven naam.
 • Weten hoe ze hun eerste initiaal moeten schrijven. Ze zullen ook proberen hun naam te krabbelen.
 • Hun tekeningen worden steeds begrijpelijker.
 • Er kunnen denkbeeldige vrienden verschijnen.

Zoals je kunt zien, is een driejarig kind een doos vol verrassingen, magie en emoties die gewoon wil blijven leren. Elk kind is anders en jouw kind zal zich zeker normaal ontwikkelen. Haast ze dus niet en respecteer hun ontwikkelingsritme. Als je twijfels hebt over hun ontwikkeling, vraag dan altijd aan je kinderarts om hun evolutie te volgen. • Aguado Aloso, F. (2012) El Desarrollo del Lenguaje de 0 a 3 Años. Bases para un diseño curricular en la Educación Infantil. Editorial: CEPE

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.