Hoe heeft familie invloed op het zelfvertrouwen van een kind

Hoe heeft familie invloed op het zelfvertrouwen van een kind

Laatste update: 06 juli, 2018

De manier waarop kinderen omgaan met hun ouders en andere familieleden heeft veel invloed op het zelfvertrouwen van een kind. Als ze op jonge leeftijd geen gezond zelfvertrouwen hebben kunnen ze onzeker en besluiteloos worden en zullen ze in de toekomst hun doelen niet bereiken.

Familie is het eerste waar iedereen mee te maken krijgt. Daarom speelt familie een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de vaardigheden van een kind en heeft het invloed op zijn visie van de wereld.

In dit artikel analyseren we hoe familie invloed heeft op het zelfvertrouwen van een kind.

Zelfvertrouwen verwijst naar iemands beoordeling over zichzelf. Zelfvertrouwen hangt af van een aantal aspecten waaronder zelfevaluatie en de feedback die we van anderen krijgen.

Bij het laatste is familie van groot belang. Dit is waar een kind zijn eerste feedback krijgt over zijn kwaliteiten en acties (totdat zij naar school gaan). De feedback die zij ontvangen zal grote invloed hebben op hun zelfvertrouwen.

Dat is waarom een familie het zelfvertrouwen van een kind kan bevorderen of belemmeren. Zelfs kleine gebaren of acties die je onbewust uit kunnen grote invloed hebben op het zelfvertrouwen van een kind.

Factoren die het zelfvertrouwen van een kind beïnvloeden

Er zijn bepaalde aspecten die functioneren als pilaren van het zelfvertrouwen:

  • fysiek uiterlijk
  • gedrag
  • academische prestaties
  • atletische prestaties

Ouders moeten erg voorzichtig zijn wanneer ze met hun kinderen over deze zaken praten.

Hier zijn enkele tips:

  • Vergelijk je kind niet met andere kinderen.
  • Leg uit dat uiterlijk niet het belangrijkste is wat een mens kan bieden.
  • Leer ze de voordelen van goed gedrag.

Positieve interacties die het zelfvertrouwen van een kind bevorderen

Hier zijn wat tips die elke familie in zijn achterhoofd moet houden om te helpen bij de gezonde ontwikkeling van het zelfvertrouwen van een kind:

Uit vertrouwen en genegenheid

Een kind dat zich geliefd en gewaardeerd voelt zal dit reflecteren in zijn zelfvertrouwen. Het is belangrijk dat je je kind laat weten dat je gelooft in wat zij kunnen bereiken. 

Als je ze een activiteit niet laat doen omdat ‘ze het niet kunnen’ limiteer je hun zelfvertrouwen.

Laat ze zien dat inzet belangrijk is. Met andere woorden, leer ze dat ze met inzet en toewijding al hun doelen kunnen behalen. 

Dit moet in korte termijn gedaan worden om ze enthousiast te houden. Op lange termijn leert het ze het belang van doorzettingsvermogen.

Moeder kust wang van haar zoon

Laat ze het proberen en falen indien nodig

Kinderen krijgen problemen met hun zelfvertrouwen als ze niks zelf mogen doen. Zoals eerder vermeld, als we het hen niet laten proberen, ook al weet je al dat het fout zal gaan, zullen ze het gevoel krijgen dat we ze niet vertrouwen. 

Hoe kan een kind zijn eigen vaardigheden en kwaliteiten inschatten als hij in zijn jeugd niks zelf bereikt heeft? Dit is een voorbeeld van de gevolgen van kleine dagelijkse acties die invloed hebben op hun toekomst.

Motiveer inzet

Je moet ze motiveren om beter te worden zonder druk op ze te leggen om te winnen of op te vallen. Dit geldt op alle gebieden.

Een kind die de waarde leert van inzet zal dit voor de rest van zijn leven in zijn voordeel gebruiken. 

Waardeer hun mening en laat ze deelnemen

Als je nooit naar je kind luistert of ze altijd raad geeft bij het nemen van beslissingen, kan dit een negatief gevolg hebben op het zelfvertrouwen. Vraag ze hoe ze zich voelen, wat ze denken en wat zij willen wanneer je een beslissing moet maken.

Ze moeten zelf kunnen kiezen welke sport ze willen uitoefenen en welke buitenschoolse activiteiten ze willen doen. Als ze deze keuzes niet zelf mogen maken zal je kind geen positief beeld van zichzelf hebben omdat ze het gevoel hebben dat hun mening niet telt.

“Zeg nooit “ik kan het niet”, ook niet als grapje, want het onderbewustzijn heeft geen humor. Het zal je serieus nemen en je er elke keer aan herinneren wanneer je iets probeert” 

– Facundo Cabral –

Zaken die je moet vermijden om goed zelfvertrouwen te bevorderen

Aangezien we al gesproken hebben over de dingen die we moeten doen, is het ook handig om algemene fouten te bespreken die het zelfvertrouwen van een kind negatief kunnen beïnvloeden. Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Overbezorgdheid: dit soort ouderschap reflecteert de onzekerheden van de ouders. Het heeft gevolgen als verlegenheid, afhankelijkheid, introversie, onzekerheid en een gebrek aan zelfvertrouwen.
  • Prestaties niet naar waarde schatten: waardeer de doelen die ze bereikt hebben. Zeg niet dat iets ‘erg makkelijk’ is als zij het niet kunnen doen. Je valt dan van twee verschillende kanten hun zelfvertrouwen aan.
  • Al hun problemen oplossen: als je dit doet sta je ze niet toe om hun vaardigheid te ontwikkelen om uitdagingen zelf te overwinnen. Dit kan er zelfs toe leiden dat ze het gevoel hebben dat ze niet in staat zijn om obstakels zelf te overkomen.
Verdrietig jongetje

Als laatste willen we het duidelijk maken dat ‘determinisme’ niet bestaat. Hoewel alle bovenstaande dingen essentieel zijn bij het vormen van een kind zijn zelfvertrouwen zijn er ook manieren om de gevolgen om te draaien door ze de waarde te leren van goed gedrag

Natuurlijk heeft het meer effect als dit proces in de jeugd al begint. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.