8 spellen om kinderen te vermaken op een lange reis
Als je een autoreis gepland hebt of moet reizen met het vliegtuig, ben je misschien bang dat je kinderen zich gaan vervelen. Om deze reden hebben we de beste spellen uitgekozen om kinderen te vermaken tijdens een lange reis.
Wees dus voorbereid om gedag te zeggen tegen die verveeldheid met deze spellen voor het hele gezin.
Spellen om kinderen te vermaken tijdens een lange reis
Voordat je spellen uitzoekt voor je lange reis, moet je kijken welke geschikt zijn voor de leeftijd en smaak van je kinderen, maar ook naar hoe je gaat reizen.
Als je met de auto gaat reizen kan je natuurlijk het internet aanzetten op mobieltjes en tablets. In vliegtuigen heb je films die je offline kan bekijken.
Toch kunnen zelfs kinderen die van technologie houden na een paar uur reizen genoeg hebben van het scherm en iets anders willen doen (naast slapen). Dit is het moment voor ouders om hun fantasie te gebruiken en creatieve manieren te vinden om hun kinderen te vermaken.
In dit artikel zullen we een aantal spellen noemen die je met je kinderen kan spelen tijdens lange reizen. Deze kunnen aangepast worden afhankelijk van hun leeftijd en hoe erg ze zich vervelen.
1. Zoek de kleur
Eén deelnemer zegt een kleur en de andere spelers moeten objecten met die kleur noemen die dichtbij zijn. Als één speler bijvoorbeeld rood zegt, kan de ander een stopbord, rode auto, een rode portemonnee enz. benoemen.
2. Woorden zoeken
Dit is vergelijkbaar met het eerste spel, maar iets moeilijker. Een speler zegt een letter en de anderen moeten objecten noemen die met die letter beginnen. Bijvoorbeeld, als speler één “K” zegt, kan de ander reageren met “koe”, “kast”, “kasteel”, enz.
3. Zing samen om je kinderen te vermaken
Als je met de auto reist kan je je kinderen vermaken door samen liedjes te zingen. Dit kan a capella zijn of met behulp van de radio.
Je kan zelfs een playlist maken op je mobiel met kinderliedjes of je kinderen hun lievelingsliedjes op een USB zetten zodat je ze kan afspelen in je auto’s media player. Natuurlijk kan je ook YouTube videos afspelen voor achtergrondmuziek.
4. Het raadspel
Dit is een klassiek spel tijdens lange reizen. Eén speler vraagt de rest om te raden waar hij aan denkt door een hint te geven zoals “het begint met een A” of “het is paars”. Je kan ook karakters, films, voedsel of sport raden door karakteristieken te gebruiken als hints. Het is echt heel leuk!
5. Voorwerpen tellen
Om te zorgen dat je kinderen op de weg letten voor langer dan een uur, kan je ze vragen om voorwerpen, auto’s, kleuren of merken te tellen. Het is nog leuker als ze niet vaak voorkomen, zoals bijvoorbeeld gele auto’s.
Zelfs kinderen die van technologie houden kunnen na een paar uur reizen genoeg hebben van het scherm en iets anders willen doen.
6. Verkeersborden leren
Spellen kunnen educatief zijn, zelfs tijdens lange reizen. Ouders die de verkeersborden al kennen kunnen ze uitleggen aan hun kinderen. Daarna kunnen ze een quiz over de verkeersborden geven.
7. Tekenen en kleuren
Dit is niet echt een spel, maar het is een leuke activiteit voor in het vliegtuig, waar kinderen urenlang stil moeten zitten terwijl ze niet veel hebben om zich te vermaken.
Koop een leuk kleurboek voor ze of een schrift en kleurpotloden. Als gevolg breng je misschien wel de artistieke kant van je kind naar boven zonder dat je het weet.
8. Vertel verhalen om je kinderen te vermaken
De laatste activiteit die je kan doen om je kinderen te vermaken op lange reizen kan op veel verschillende manieren gedaan worden. De klassieke versie is om een prentenboek mee te nemen en tot het einde voor te lezen (of tot het kind in slaap valt).
Andere opties zijn bijvoorbeeld het verzinnen van een verhaal waarin je elementen gebruikt die gerelateerd zijn aan de reis. Ook kan je je kinderen een verzonnen verhaal laten vertellen.
Zoals je ziet zijn er veel manieren om je kinderen te vermaken tijdens lange reizen. Je moet alleen een beetje creatief zijn en letten op wat je kinderen hun behoeftes zijn.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
Chacón, P. (2008). El Juego Didáctico como estrategia de enseñanza y aprendizaje ¿Cómo crearlo en el aula? Nueva Aula Abierta.