8 kleine gebaren voor je kinderen

Er zijn bepaalde dingen die voor ons als volwassenen niet meer zo van belang zijn, maar voor kinderen erg veel waarde hebben. Lees meer over de kleine gebaren voor je kinderen die jij kunt maken. 
8 kleine gebaren voor je kinderen
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Wanneer je kinderen krijgt, creëer je daarmee een unieke band die niemand anders kan ervaren dan jij en jouw kinderen. Er zijn bepaalde kleine gebaren voor je kinderen, die voor hen heel veel betekenen.

Ondanks het feit dat kinderen erg onschuldig zijn, kunnen ze ook erg analytisch zijn.

De waarde van kleine gebaren voor je kinderen

Kleine gebaren voor je kinderen zijn cruciaal en kunnen in een bepaalde context de reden voor geluk of droefheid zijn.

Er zijn verschillende manieren waarop we liefde kunnen tonen aan degene die we lief hebben. Een manier, is door te begrijpen dat de taal van kleine gebaren heel waardevol en belangrijk is voor onze kinderen. Niet alleen op dat moment, maar voor de rest van hun leven.

8 kleine dingen die je kinderen gelukkig kunnen maken

Kleine gebaren voor je kinderen

Gebruik de cadeau’s die ze voor je maken

Kinderen zijn van jongs af aan al creatief. Ze maken kaarten en knutselwerkjes die je dagelijks zou kunnen gebruiken. Ze maken ze speciaal voor jou. Het minste wat je kan doen is ze cadeaus gebruiken.

Dans met hen

Tijd maken voor beweging is voor volwassen belangrijk, maar voor kinderen nog veel meer. Geef ze pauze van hun andere activiteiten en dans of zing met hen. Laat je eigen innerlijke kind spreken.

Laat briefjes voor hen achter of verras ze van tijd tot tijd met herinneringen

Kinderen houden enorm van verrassingen. Wat is er beter dan een onverwacht briefje, dat hen eraan herinnert hoeveel jij van hen houdt.

Maak elke week een speciale dag voor hen vrij

Je hoeft dit niet per se in te plannen, maar breng voldoende tijd met hen door. Soms is het moeilijk dit te bewerkstelligen door onze drukke banen. Maar als je samen een film kijkt en popcorn eet wanneer je een (mid)dag vrij hebt, zal dit de band tussen jou en je kind versterken. 

Toon enthousiasme en interesse voor de dingen die zij leuk vinden

Wanneer je kind jou over zijn dag vertelt, heb dan aandacht voor ze. Luister en stel vragen over wat ze je vertellen. Dit zal hen laten voelen dat ze gesteund worden en dat er interesse is voor hen wanneer ze spreken. Het zal ook het vertrouwen in jou vergroten. 

Maak een gezinsslogan en vraag of je kind je daarbij wil helpen

Het maken hiervan zal hen herinneren aan tekenfilms, samenwerken en plezier maken. Je kan je kinderen ook vragen om jou af en toe te helpen. Dit zal er voor zorgen dat ze zich belangrijk voelen. Ze zullen opmerken dat de band die jullie verbindt de sterkste emotionele band is die ze hebben.

Laat ze hun eigen kleding uitzoeken

Vertrouw je kinderen. Belemmer hen niet in hun bezigheden. Laat hen zien dat je hun keuzes vertrouwt, waaronder ook hun kledingsmaak bijvoorbeeld. Ze zouden de ruimte moeten krijgen om onder jouw vleugels een persoonlijkheid te ontwikkelen. Laat hen de kleding dragen die voor hun leeftijd gepast is.

Vraag je kinderen om jou iets te leren wat je nog niet weet

Het maakt niet uit of je datgene al wel weet. Vraag hen je iets te leren. Hierdoor voelen ze zich slimmer en in staat om hun kennis over te dragen. Het zal hen leren hoe het is om op een geduldige en bescheiden manier kennis te delen.

Gelukkig gezin

Zoals je ziet zijn er veel kleine gebaren voor je kinderen die niet veel moeite kosten en toch jouw kinderen laten zien hoeveel je van hen houdt.

Daarbij zul je merken dat de relatie tussen jullie versterkt, vriendschappelijker wordt en voor eeuwig zal duren. Dit zal een sterke basis leggen voor hun adolescentie. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.