7 korte grapjes voor kinderen

Kinderen vinden het niet alleen leuk om moppen te horen. Ze leren ze ook graag, zodat ze deze kunnen delen met hun vrienden. En met het vertellen van moppen zijn ze tegelijkertijd bezig hun sociale vaardigheden te trainen.
7 korte grapjes voor kinderen
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Humor is goed voor onze ziel en helpt ook om sterke relaties op te bouwen. Dat is de reden waarom we zelfs de jongste kinderen van tijd tot tijd moeten laten lachen. Blijf lezen om negen korte moppen en grapjes voor kinderen te ontdekken.

Natuurlijk is het wel belangrijk dat de moppen die je deelt met kinderen, niet beledigend en wel geschikt zijn voor hun leeftijd. Daarom hebben we er hier een paar verzameld die je kunt uitproberen bij je kind.

7 korte grapjes voor kinderen

De kleine man en de knikker

Dit grapje is eenvoudig en gaat als volgt.

Er was eens een kleine man die piepklein was. Hij ging zitten op een knikker en sprak: “De wereld is van mij.”

Dit soort grapjes hoeven niet beledigend te zijn als ze goed worden afgehandeld. Het idee is dat het kind het niet aan vriendjes of vriendinnetjes vertelt die erg klein zijn en dat hij het nooit aan een persoon verbindt.

Chocoladesalade

“Chocolade komt van cacao. En cacao dat is een plant. Dus eigenlijk is chocolade een soort van salade!”

Dit is een woordgrapje waarbij de logica wel heel erg ver wordt door gevoerd. Het grapje is goed omdat het andere mensen niet beledigt of kleineert. Het is onschuldig en grappig. Een gezonde en leuke woordspeling.

Een onschuldige rekengrap

Tijdens de rekenles vraagt de juf aan Jantje: “Als ik 4 appels in deze hand heb en 6 in deze hand, wat heb ik dan?”

Jantje antwoordt: “Grote handen, juf.”

Grapjes

Verstrooide Johnny

Johnny zegt: “Mama, op school zeggen ze dat ik verstrooid en snel afgeleid ben.”

De buurvrouw antwoordt: “Johnny, je bent bij het verkeerde huis. Je moet hiernaast zijn!”

Dit soort korte mopjes voor kinderen traint zelfs de jongste in huis om logisch na te denken. Op deze manier zullen ze de samenhang tussen ideeën zien. Daarnaast vormen ze hun persoonlijkheid op en smeden ze sociale banden.

Grapjes

Slimme kinderen en pure logica

De moeder van Jantje zet een bord soep voor hem op tafel en roept Jantje dat hij moet eten. Ze zegt: “Ik heb het tafelkleed net gewassen, dus maak het niet vies! Als je knoeit houd ik per vlek 50 cent op je zakgeld in.” Vervolgens gaat ze de keuken weer in.

Als ze terugkomt, ziet ze Jantje met zijn lepel soep uitsmeren over het tafellaken. Ze is woedend en schreeuwt naar Jantje: “Wat ben je aan het doen!?”
Jantje zegt: “Ik maak van drie vlekken één vlek, dan ben ik minder zakgeld kwijt.”

Een grap over een goudvis

Een man gaat naar de dierenarts met zijn goudvis.

“Volgens mij heeft hij epilepsie” zegt hij tegen de dierenarts. De man onderzoekt de vis en zegt: “Hij ziet er toch redelijk kalm uit, meneer…”
De man antwoord “Ja, wacht maar tot ik hem uit de kom haal!”

In de dierentuin

Een man komt bij het uitzendbureau voor een baan. Er is maar één baantje vrij: aap spelen in een dierentuin, wegens ziekte van een grote mannetjes-baviaan. De man neemt het baantje aan en gaat naar de dierentuin. Daar aangekomen verkleedt hij zich als aap en gaat vervolgens als aap de apenkooi in.

Als hij op een rots zit ziet hij uit zijn ooghoek een leeuw op hem af komen. Hij krijgt het knap benauwd en beweegt zich niet. Als de leeuw vlakbij is, hoort hij gefluister: “Psst, ben jij ook van het uitzendbureau?”

Met zo’n volledig repertoire aan moppen kun je je kind lang laten lachen. Bovendien zijn er natuurlijk veel en veel meer grapjes.

Je kind let op wanneer je de grapjes vertelt. En hij zal vast en zeker proberen ze te onthouden om ze later op school zelf te vertellen. Het zal hem helpen om een paar minuten het middelpunt van aandacht te zijn. Daarnaast kan het hem helpen vrienden te maken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bennett, P. N., Parsons, T., Ben-Moshe, R., Weinberg, M., Neal, M., Gilbert, K., … Hutchinson, A. (2014). Laughter and humor therapy in dialysis. Seminars in Dialysis. https://doi.org/10.1111/sdi.12194
  • Bennett, M. P., & Lengacher, C. (2008). Humor and laughter may influence health: III. Laughter and health outcomes. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1093/ecam/nem041
  • P, D. S. (2012). Laughter Therapy. Journal of Pharmaceutical and Scientific Innovation. https://doi.org/10.1002/dvg.22765

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.