7 fabels met een onvergetelijke moraal voor kinderen

Kinderen waarden aanleren begint thuis. Ouders hebben verschillende hulpmiddelen ter beschikking. Fabels met een onvergetelijke moraal zijn een ideale manier om dit te doen. Ontdek er enkele van de beste in dit artikel.
7 fabels met een onvergetelijke moraal voor kinderen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 20 augustus, 2018

Sprookjes en fabels met een onvergetelijke moraal zijn ideaal om kinderen warm te maken om te lezen. Samen verhaaltjes lezen ontwikkelt de creatieve en taalvaardigheden van je kind. Ook helpt het hem bij begrijpend lezen. Kortom alle dingen die van belang zijn voor de toekomst van je kind.

Maar fabels met een onvergetelijke moraal zijn ook goede bronnen van opvoeding. Ze helpen om waarden te versterken en het ontwikkelen van persoonlijkheid

Waarom gebruiken we fabels om kinderen te onderwijzen?

Fabels zijn korte verhalen waarin vaak dieren of levenloze voorwerpen menselijke eigenschappen bezitten. Aan de ene kant zijn ze leuk en innemend. Anderzijds leren ze ons belangrijke levenslessen via het gedrag en de handelingen van de personages.

Daarom zijn fabels een ideale manier om kinderen te onderwijzen in sleutelwaarden en gedrag. Want verpakt in de vorm van een verhaal trekken ze de aandacht van kinderen. Daarnaast helpt het hen om die kennis op te doen en te behouden.

Fabels met een onvergetelijke moraal

7 leuke fabels met een onvergetelijke moraal voor kinderen

Verhalen vertellen is een van de oudste manieren op kennis door te geven van de ene generatie op de andere. Vandaag de dag kunnen we terugvallen op een grote verscheidenheid aan fabels met een onvergetelijke moraal. Fabels die geschikt zijn om onze kinderen te plezieren en te onderwijzen. 

Hier zijn 7 van de meest relevante fabels van onze tijd.

De kat de bel aanbinden

Dit grappige fabeltje vertelt het verhaal van een groep muizen die zichzelf willen bevrijden van hun vijand: de kat. Ze hebben allemaal ideeën maar niemand is bereid om actie te ondernemen. Dit verhaal leert kinderen dat het makkelijk is om iets te beloven, maar het werkelijk doen is iets heel anders. 

De krekel en de mier

Door je kind dit korte fabeltje te vertellen, zul je de waarde versterken van hard werken en moeite doen. Het vertelt het verhaal van een kleine mier die hard werkt in de zomer om een huisje te bouwen.

Intussen zit de krekel in de zon te zingen maar heeft hier spijt van wanneer de winter komt. Met dit verhaal zal je kind leren om zijn tijd nuttig te gebruiken. 

Het gereedschap

Indien je kind net begonnen is met school is deze fabel ideaal voor hem. De personages zijn een groep van gereedschappen. Ieder gereedschap ziet de zwaktes van de anderen

Echter wanneer ze ontdekken dat ze kunnen samenwerken om een mooi meubelstuk te maken, veranderen ze van mening. Deze fabel toont kinderen dat ieder van hun klasgenoten belangrijk is. Anders gezegd, iedereen draagt zijn steentje bij op zijn eigen manier. 

De jongen die wolf riep

Dit is een uitstekende manier om kinderen te helpen met de verleiding te weerstaan om te liegen. De fabel vertelt het verhaal van een herdersjongen die mensen graag bang maakte door hen te waarschuwen voor een gevaarlijke wolf. Steeds opnieuw kwamen de de mensen van het dorp om de jongen te helpen, maar er was geen wolf.

Echter op een dag verscheen de wolf echt. Ditmaal kwam niemand de herdersjongen te hulp. Iedereen dacht immers dat het weer een grapje was. Dit verhaal leert kinderen dat liegen catastrofale gevolgen kan hebben. 

De leeuw, het hert en de haas

Dit is het verhaal van een leeuw die een moeilijke beslissing moet nemen: hij kan jagen op een kleine haas of op een groot hert. De keuze die hij maakt, eindigt in weinig goeds.

Met dit fabeltje kun je je kind leren om tevreden te zijn met wat hij heeft.  Daarnaast draait dit verhaal ook om het maken van wijze beslissingen door risico’s af te wegen.

Fabels met een onvergetelijke moraal: de twee kikkers

De twee kikkers

Dit is de fabel van de twee kleine kikkers. Op een hete zomerdag droogt het meer op waarin de kikkers wonen. Ze gaan op pad om ergens anders water te zoeken.

Ze komen bij een diepe waterput, en een van de kikkers wil er onmiddellijk inspringen. Maar de andere kikker stopt om na te denken. Indien de put opdroogt, is er namelijk geen uitweg meer.

Dit verhaaltje helpt je kind om altijd eerst na te denken voor hij iets doet, zoals het spreekwoord zegt: ‘Bezint eer ge begint’.

De schildpad en de haas

Dit oude fabeltje leert kinderen al generaties lang om niemand te bespotten. Bovendien leert het ons ook dat trots zijn op onze eigen vaardigheden kan leiden tot grote fouten.

De fabel vertelt het verhaal van een schildpad die een ijdele haas uitdaagt voor een wedstrijd. De haas denkt dat hij makkelijk de trage schildpad kan verslaan, maar ondervindt dat niemand beter is dan een ander.

Fabels met een onvergetelijke moraal zijn een geweldig middel om kinderen te laten nadenken over hun gedrag. Verhalen helpen ons gevoelens te ervaren door onszelf in de plaats te stellen van de tegenstander.

Gebruik deze fabels in je routine voor bedtijd om alle voordeel te halen uit dit krachtig educatieve hulpmiddel. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.