7 Aanbevelingen om je kind te helpen warmhartig te zijn

Zou je graag willen dat je kind wat aanhankelijker was naar andere leden van het gezin toe? Hier enkele tips. Hoe pak jij dit aan?
7 Aanbevelingen om je kind te helpen warmhartig te zijn
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Je hebt het vast wel eens iemand horen zeggen: “Oh, ik hoop dat mijn kinderen zullen opgroeien als warmhartige mensen!” Of “Je moet ervoor zorgen dat je kind lief en aanhankelijk is. Dan zal hij een blijer mens zijn.” Hier in dit artikel vind je aanbevelingen om je te helpen je kind “warmhartig en aanhankelijk” te maken.

Waarom is het belangrijk dat kinderen warmhartig en aanhankelijk zijn? Omdat ze daardoor in de toekomst zelf ook liefde en genegenheid zullen ontvangen van de mensen om hen heen.

Natuurlijk is het ene kind van nature warmhartiger dan het andere. Elk kind is anders en daarom moeten we voorzichtig zijn met generaliseren. Vergeet niet dat elk kind zijn eigen wensen en behoeften heeft.

Maak je geen zorgen als jouw kind niet zo warmhartig is als anderen, Hij is daardoor niet een beter of slechter kind. Hij heeft misschien gewoon wat meer tijd nodig om zich te kunnen geven of affectie te tonen in het openbaar. Geef het tijd en wees geduldig.

We moeten in gedachten houden dat liefde en het uiten van liefde een vorm van gedrag is dat een aanzienlijke invloed heeft op allerlei aspecten van ons leven. Zou je graag willen dat je kind wat aanhankelijker en warmhartiger was naar andere leden van het gezin toe? In dit artikel geven we je wat aanbevelingen.

7 Aanbevelingen om je kind te helpen warmhartig en aanhankelijk te zijn

1. Breng zoveel mogelijk tijd samen door

Als je een aanhankelijk kind wilt, baseer dan je relatie met hem op liefde. Kinderen leren zich te verhouden tot anderen op basis van hoe ze worden behandeld. Dat betekent dat als je kind zich geliefd voelt, hij meer openstaat voor alles wat je hem wilt leren.

Als je op een juiste manier aan je fysieke en emotionele behoeften voldoet, zul je een stabiele en veilige gezinsomgeving hebben. Dat zal je in staat stellen je affectie voor anderen te tonen.

Veel ouders hebben bijvoorbeeld een soort van ritueel voor wanneer hun kind naar bedje gaat om zo tijd door te brengen met elkaar. Dat kan bijvoorbeeld een verhaaltje voor het slapen zijn. Anderen wijden bijvoorbeeld de vrije zaterdagen aan speciale activiteiten.

Breng tijd met je kind door

2. Ouders moeten altijd het goede voorbeeld geven en zelf warmhartig zijn

Veel van wat kinderen leren, leren ze door het kijken naar anderen, vooral naar hun ouders. Daarom is het erg belangrijk dat je rekening houdt met je eigen houding (en die van je partner) in allerlei situaties, vooral in conflictsituaties.

We moeten onder ogen zien dat niemand perfect is. Het gaat erom dat we proberen de aspecten die onszelf  en onze ontwikkeling in de weg staan, te verbeteren.

Een uitstekende manier om een voorbeeld te zijn van affectie en liefde is om op de één of andere manier een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Door hulp te bieden aan degenen die het nodig hebben, laat je je kind iets heel belangrijks zien. Je laat namelijk zien hoe je met anderen omgaat en hoe je bijdraagt tot eenbetere, een fijnere wereld.

3. Leer hem altijd eerlijk, bescheiden en warmhartig te zijn

Vermijd het te exploderen wanneer je kind een fout maakt. Als je op hem scheldt, maak je hem alleen maar bang en druk je een negatief stempel op hem. Ga liever met hem in gesprek. Vraag hem wat er is gebeurd, of hij iemand met zijn  handelen heeft pijn gedaan en leer hem hoe hij zich kan verontschuldigen.

Leg hem uit hoe je in de toekomst een zelfde fout kunt voorkomen. Wees zelf altijd eerlijk en een voorbeeld van bescheidenheid. Zoals we eerder zeiden: niemand is perfect. Maar we kunnen onszelf wel verbeteren als we elkaar steunen en onszelf op een positieve manier ontwikkelen.

4. Doe eenvoudige activiteiten en oefeningen

Je hoofd leegmaken is een goede manier  om wat kalmer te worden in een tijd van stress. Ga lekker sporten of maak gewoon een wandeling om je te helpen wat opmerkzamer te zijn wat betreft de zorg voor je kind.

5. Leer hem dat het belangrijk is om oog voor anderen te hebben

Het is goed voor kinderen om te leren dat het belangrijk is voor anderen te zorgen en hun verplichtingen tegenover anderen na te komen. Ze moeten het juiste doen, ook als dat soms niet gemakkelijk is. Zo ook moeten ze  anderen respecteren, zelfs diegenen die dat misschien niet lijken te verdienen.

Praat regelmatig met de leerkrachten van je kind over zijn cijfers. Zo kun je ook ontdekken hoe hij zich sociaal ontwikkelt en wat voor soort gedrag hij naar zijn leeftijdsgenoten toe heeft.

Moedig kinderen aan hun problemen op te lossen. Stimuleer ze ook om met meningsverschillen met hun leeftijdsgenoten om te gaan en het niet te gauw op te geven. Help ze, begeleid ze en oriënteer ze zodat ze obstakels leren overwinnen.

6. Geef je kind de mogelijkheid om zijn aanhankelijkheid en warmhartigheid te tonen

Als kinderen hun dankbaarheid en genegenheid tegenover anderen kunnen uiten, zal dat ze geleidelijk tot genereuze, meelevende en warmhartige mensen maken. Daar naast is het waarschijnlijk dat ze gelukkiger en gezonder zullen zijn.

Geef je kind de mogelijkheid om zijn aanhankelijkheid en warmhartigheid te tonen

Help hem om zijn verantwoordelijkheden na te komen wanneer mogelijk. Leer je kind het belang van het uitvoeren van zijn routinewerkzaamheden. Je zult dan later weinig problemen krijgen wanneer je hem iets vraagt te doen wat niet tot zijn routine behoort.

Het is heel belangrijk met je kind te praten. Ga bij hem zitten en praat over alledaagse zaken. Dit zal hem helpen zijn waardensysteem te ontwikkelen en het zal zijn sociale vaardigheden stimuleren. Je kunt bijvoorbeeld met hem praten over recht en onrecht. Geef hem vooral de ruimte om zijn meningen en ideeën te uiten.

Het is ook erg belangrijk dat je hem leert zijn dankbaarheid te betuigen in zelfs de meest alledaagse situaties. Moedig hem aan om oprecht “alsjeblieft” en “dankjewel” te zeggen of om aardige gebaren te maken, zoals een knuffel als dank, wanneer dat nodig is.

7. Moedig hem aan open te staan voor veranderingen

Kinderen zijn altijd geïnteresseerd in het oplossen van problemen waarmee ze te maken krijgen. Het is belangrijk dat ze leren de juiste houding aan te nemen als zich een probleem voordoet. Vergeet niet dat je hem kunt helpen om keuzes te maken en zijn capaciteit om beslissingen te nemen kunt versterken.

Als je merkt dat je kind geïnteresseerd is in een bepaalde zaak, help hem dan om deel uit te maken van de groep die ermee bezig is. Stimuleer en motiveer hem om oplossingen voor te stellen of initiatieven te ondersteunen.

Moedig je kind niet alleen aan anderen te helpen, maar ook met anderen samen te werken. Hiervan wordt je kind in de loop van de tijd een betrokken en warmhartig mens.

Door deze aanbevelingen op te volgen, zul je een verbetering in je kind opmerken. Stukje bij beetje zul je helpen je kind aanhankelijker, liefdevoller en warmhartig te maken. Het wordt gemakkelijker voor hem om zich te uiten en zich open te stellen voor anderen.

Het gaat er niet om de aard van het beestje te veranderen, maar om hem de gelegenheid te geven om zich liefdevol op te stellen en zo een gelukkiger leven te leiden.

Zoals we hebben gezien, hoeft het ‘aanhankelijker en warmhartig maken van je kind’ geen karwei te zijn dat leidt tot ruzie en boosheid. Integendeel, het is een oefening in medeleven en een waardevolle kans om persoonlijke te groeien. Het draagt daarnaast bij tot een vergroting van onze zelfkennis.  Wellicht ook interessant voor jou

Positief blijven wanneer je kind je grenzen test
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Positief blijven wanneer je kind je grenzen test

Test je kind je grenzen iedere dag? Wanhoop niet, er is namelijk een eenvoudige sleutel om succesvol positief te blijven.
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.