5 gevolgen van verlating door de vader

5 gevolgen van verlating door de vader
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 10 juli, 2018

Vaders zijn een heel belangrijk onderdeel in de familiekern en in de ontwikkeling van hun kinderen. Helaas ervaren veel kinderen het verlating door de vader en dit heeft ernstige gevolgen.

Veel moeders vervullen in veel situaties op bewonderenswaardige wijze beide rollen tegelijkertijd. Ze doen veel moeite om het gat in te vullen en te voorkomen dat hun kinderen de leegte voelen. Sommige situaties zijn echter onvermijdelijk.

Het is echter belangrijk om aandacht te besteden aan de acties van onze kinderen om hen de steun te geven die ze nodig hebben.

De gevolgen van verlating door de vader

1. Laag zelfbeeld. De afwezigheid van een vader kan angst, frustratie en een gebrek aan zelfvertrouwen creëren. Wanneer kinderen de schoolleeftijd hebben bereikt en een enigszins andere realiteit leven dan zijn om die reden deze elementen meestal afwezig.

Gedurende deze tijd zullen ze op zoek gaan om de afwezigheid van hun vader op te vullen met een vervanger. Ze kunnen zich tot een grootvader, een oom of een andere belangrijke man in hun leven wenden, op zoek naar een rolmodel waarmee ze zich kunnen identificeren.

2. Slechte schoolprestaties. Sommige studies tonen aan dat kinderen lagere cijfers kunnen halen vanwege het ontbreken van een vaderfiguur in hun leven.

De studie bevestigt dat kinderen depressies, ontmoediging, gebrek aan interesse, angst, stress en een slechte concentratie op school kunnen hebben.

3. Slecht gedrag. Kinderen met afwezige vaders zijn meestal meer rebels tegenover de maatschappij en zijn vaak minder tolerant. De ‘niemand begrijpt mij’ fase neigt sterker te zijn bij hen. Dit proces is veel duidelijker tijdens de adolescentie vanwege de hormonale veranderingen die ze dan ervaren.

4. Identiteitsproblemen. Het ontbreken van een vaderlijke aanwezigheid kan er toe leiden dat kinderen persoonlijkheidsproblemen krijgen en moeilijkheden hebben bij de ontwikkeling van bepaalde vermogens en gedragingen, zoals het samenleven van mannen en vrouwen.

5. Het gebrek aan een voorbeeld van hoe je leden van het andere geslacht hoort te behandelen. In het geval van jongens ontbreekt het hen aan een direct voorbeeld van hoe je vrouwen moet behandelen. Wat betreft meisjes, ze weten niet hoe ze behandeld moeten worden. Dit komt omdat ze het nooit hebben kunnen visualiseren terwijl ze opgroeiden in hun familie.

Kinderen weten niet meer wat je hen probeert te leren. Ze herinneren wie je bent.

-Jim Henson-

Meisje met pet op in de buitenlucht

Waarom vaders hun kinderen verlaten

Studies uitgevoerd door Kathryn Edin en Timothy J. Nelson ontdekten bepaalde redenen waarom vaders hun kinderen meestal in de steek laten.

Samen verzamelden ze informatie uit buurten in Philadelphia en New Jersey. Veel vaders beweerden dat ze “het beste gedaan hadden wat ze konden”.

Toen zij het nieuws kregen dat ze vader zouden worden, waren driekwart van de mannen deelnemen aan Edin en Nelsons onderzoek blij. Ze zagen het als een reden om te veranderen en volwassen te worden. Maar ze kwamen nooit voorbij dat punt – meestal omdat ze niet klaar waren voor wat er zou komen.

Andere aspecten die het verlaten door de vader beïnvloeden zijn:

  • alcohol- en drugsmisbruik
  • problemen met de wet
  • werkloosheid
  • de betrokkenheid van de vader met andere vrouwen, zelfs als ze alleenstaand zijn.

De onderzoekers concludeerden dat deze zogenaamde ‘niet verplichte’ vaders goede bedoelingen hadden. Maar toen zij werden geconfronteerd met de verantwoordelijkheid en het ontbreken van een externe oriëntatie veranderden zijn van gedachten.

Kinderen beginnen met hun ouders lief te hebben: na een tijd beoordelen ze hen: zelden of nooit vergeven ze hen.

Oscar Wilde

Wat te doen bij verlating door de vader

1. Zorg voor goede communicatie met je kinderen. Praat met je kinderen en geef ze een duidelijke en eenvoudige uitleg. Ga niet te veel in op details. Door hen altijd je liefde en genegenheid te geven, zal je hen het gevoel geven dat ze verzorgd worden. Vergeet echter niet dat communicatie geschikt moet zijn voor de leeftijd.

2. Verwaarloos ze niet. Ze hebben je meer dan ooit nodig. Ga ook samen naar het park. Wandelingen maken. Samen eten maken. Het is belangrijk dat je kinderen hun hoofden bezighouden en dat je samen tijd doorbrengt. Probeer ze aan te moedigen. En laat zien dat je trots op ze bent.

3. Je familieleden kunnen ook een grote steun zijn. Ga naar grootouders, tantes en ooms en broers en zussen. Ze zullen een geweldige ondersteuning voor je kinderen zijn wanneer ze het nodig hebben.

In moeilijke situaties zoals ontbrekende vaders in de familie is het belangrijk dat je je beste inspanning geeft om je kinderen zo veel mogelijk genegenheid te geven. Je mentale kracht is van het grootste belang. Hiermee kun je beide rollen vervullen en de leegte zal daardoor onopgemerkt blijven.

Richt je echter niet op de verlating door de vader. Ga gewoon door met je leven en overwin elke hindernis die op je weg komt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.