4 wetenschappelijke experimenten voor kinderen

Met deze wetenschappelijke experimenten leren kinderen dingen te analyseren. Heb je er zin in om ze te doen?
4 wetenschappelijke experimenten voor kinderen

Laatste update: 16 augustus, 2019

Wetenschap is iets waar kinderen echt van kunnen houden als het op de goede manier geïntroduceerd wordt. Wetenschappelijke experimenten geven ze bijvoorbeeld de kans om de wereld om hen heen te begrijpen. Daarnaast kan het leuk zijn om te zien wat hun bevindingen zijn.

Daarom willen we een paar wetenschappelijke experimenten aanraden waar kinderen op een gemakkelijke manier mee kunnen leren.

Laten we wat wetenschappelijke experimenten doen!

Wetenschappelijke experimenten met eieren

Als eerste hebben we het experiment waarbij een ei zo hard wordt als steen. Met dit experiment zie je, met alleen maar het gebruik van azijn, hoe een ei onbreekbaar wordt. Je hebt nodig:

  • Een ei
  • Een glazen pot met een deksel
  • Witte azijn

Doe de ei in een pot, vul deze vervolgens voor 2/3 met azijn en doe de deksel erop. Laat het 48 uur lang staan en haal daarna het ei eruit. Het zal een oranje tint hebben en je zult zien dat het ei onbreekbaar is geworden.

Waarom? Dit gebeurt omdat de eierschaal bestaat uit calciumcarbonaat. Omdat dit oplost in azijn, blijft er een harde, stevige laag over.

Een groepje kinderen luistert aandachtig

Zoals je ziet, kun je verschillende experimenten met eieren doen. Er is ook een experiment waarbij je over eieren kan lopen. Vraag aan je kinderen wat er zou gebeuren als ze over een laag eieren zouden lopen. Hoogstwaarschijnlijk zullen ze denken dat de eieren stuk gaan, maar jij gaat ze laten zien dat dat niet het geval is.

Laten we beginnen!

  • Je moet de eieren zo in een doos leggen, dat ze allemaal in dezelfde positie liggen. Check voordat je begint of er geen eieren zijn die al gebarsten zijn.
  • Help je kind daarna om over de eieren te lopen. Zorg ervoor dat je kind zijn gewicht gelijkmatig verdeeld – dit is de belangrijkste stap.
  • Laat hem weer los als hij veilig over de eieren is gekomen.

De eieren breken niet omdat de vorm erg lijkt op dat van een 3D-boog, één van de architecturale vormen die bestand is wanneer gewicht gelijkmatig wordt verdeeld.

Een batterij van citroen

Je kunt dit wetenschappelijke experiment uitvoeren met alleen maar een citroen, een schroef en een koperen munt. Maak twee sneetjes in de citroen. Doe daarna de schroef in één van de sneetjes en de munt in de andere.

Als je een multimeter hebt kan je opmeten hoe veel elektrische stroom er opgewekt wordt. Je kunt vervolgens meerdere citroenen gebruiken om een elektronisch apparaat aan te zetten.

Dit wordt veroorzaakt door de schroef, die elektronen overdraagt aan de koperen munt, waardoor een kleine elektrische stroom opgewekt wordt.

Een zelfgemaakte thermometer

Om zelf een atmosferische thermometer te maken heb je wat materialen nodig die je waarschijnlijk al in huis hebt liggen:

  • Een leeg 50 ml flesje
  • Een doorzichtig rietje
  • Klei
  • Water (om het flesje mee te vullen)
  • Een schaar
  • Een kom met warm water
  • Kleurstof
  • Alcohol en ijs om te kalibreren

Stappen:

  1. Maak met de schaar een gaatje in de dop van het flesje en doe het rietje er in.
  2. Dek het af met klei zodat het goed bedekt is en het niet gaat lekken.
  3. Vul het flesje tot de helft met water.
  4. Voeg een paar druppels kleurstof toe, zodat het duidelijker omhoog gaat wanneer het water in het rietje komt.
  5. Doe het flesje dicht en zorg ervoor dat het rietje het water raakt.
  6. Verwarm daarna de kom met water en zet het flesje er in. Dit zorgt ervoor dat de moleculen snel gaan bewegen en het water in het rietje komt.
  7. Kijk hoe het warme water door het rietje gaat!
Kinderen die proefjes doen

Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen kun je de complexiteit van de thermometer verhogen. Voeg alcohol toe om dit te doen.

  • Je moet ook aangeven waar de 90°C is, dus moet je het water laten koken en het flesje er 5 minuten in onderdompelen.
  • Markeer hoe hoog het water komt wanneer het 90 °C is.
  • Leg vervolgens het flesje 5 minuten lang in een kom met water en ijs om te markeren hoe hoog het water is wanneer het 0 °C is. Nu heb je gemarkeerd staan waar 0 °C en 90°C zijn en kun je de tussenliggende temperaturen uitrekenen.

Kortom, deze wetenschappelijke experimenten wakkeren de interesse van kinderen aan en zorgen ervoor dat ze vragen gaan stellen. Daarnaast zorgt het ervoor dat ze even hun elektronische apparaten vergeten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.