4 strategieën om zelfrespect bij je kinderen te verhogen
Om onze dromen waar te kunnen maken, is persoonlijk welzijn absoluut noodzakelijk. Hoewel dit voor veel mensen iets aangeboren is, is het voor anderen moeilijker, vooral in de kindertijd. In deze gevallen moeten we er dus voor zorgen dat we onze kinderen leren meer van zichzelf te houden en een goed zelfrespect te hebben.
De uitdrukking ‘meer van jezelf houden’ klinkt misschien wat breed. Het lijkt misschien zelfs iets te zijn dat niet verder hoeft te worden uitgelegd, omdat in theorie elk kind van zichzelf zou moeten houden. Het kan echter geen kwaad om kinderen te helpen hun zelfrespect op een gezonde manier te koesteren.
Persoonlijke waardering en inzicht in je capaciteiten, genereren een gevoel dat eigenwaarde wordt genoemd. Dit is een sleutelfactor voor de gezonde en gelukkige ontwikkeling van een kind. In dit artikel zullen we daarom het belang ervan uitleggen en de methoden die nodig zijn om het te verbeteren.
Problemen van kinderen met weinig zelfrespect
Er zijn bepaalde gedragspatronen die kunnen aangeven dat er iets niet klopt met betrekking tot het zelfrespect van een kind. Al deze kunnen worden vermeden of op een betere manier worden aangepakt, ongeacht het geval.
- Hij is vaak verdrietig zonder duidelijke reden.
- Je kind weigert activiteiten alleen of zelf te doen.
- Hij heeft geen interesse in tijd doorbrengen met vrienden.
- Je kind is niet open naar de andere gezinsleden en spreekt zich ook niet uit.
- Hij kan zich niet identificeren met mensen die hij niet kent.
4 strategieën om je kinderen te leren hoe zelfrespect te hebben
Als moeder is het belangrijk om je bewust te zijn van wat je wel en niet moet leren aan je kinderen zodat ze een beter zelfrespect hebben. Houd rekening met de volgende strategieën en zorg ervoor dat je ze toepast in het dagelijks leven.
1. Besteed tijd aan hen
In dit eerste punt gaan we ons richten op een fundamentele regel van ouderschap. Ouders moeten quality time besteden met hun kinderen. Hierdoor voelen ze zich waardevol, worden ze gehoord en begrepen. Ze zullen beseffen dat ze belangrijk zijn voor hun ouders.
Het is essentieel dat je stopt met wat je doet als je kinderen je echt nodig hebben. Dit is de beste manier om hen te laten zien dat hun problemen belangrijk voor je zijn en dat je bereid bent om hen te helpen naar een oplossing te zoeken.
Bovendien kun je van deze band profiteren om waarden te creëren, ze te onderwijzen en hun sterke en zwakke punten te herkennen en te accepteren.
2. Behandel hun successen en mislukkingen goed
De kindertijd is een levensfase van constant leren. Daarom is het logisch dat onze kinderen fouten maken. Het gaat er om hoe je hiermee omgaat. In plaat van hun acties of zelfs hun capaciteiten in twijfel trekken, moet je ze laten zien dat ze altijd iets positiefs uit elke tegenslag kunnen halen.
Behalve het belang van veerkracht aanleren, moet je ook juist handelen wanneer zij hun doelen bereiken. Je moet hun prestaties erkennen en ze feliciteren met hun succes en toewijding. Het is ook belangrijk dat je ze niet vergelijkt met wat hun broers en zussen of vrienden hebben gedaan.
Op deze manier zullen je kinderen merken dat je geïnteresseerd bent in hun ontwikkeling. Ze zullen zien dat je er bent om ze te begeleiden en te helpen wanneer ze dat nodig hebben.
Maar pas op: dit laatste betekent nooit dat je ten koste van alles moet voorkomen dat ze fouten maken, of ze de oplossingen aanbieden. Het gaat meer om het tegenovergestelde.
Verre van het in twijfel trekken van hun acties of zelfs hun capaciteiten, moet je ze laten zien dat ze altijd iets positiefs uit elke tegenslag kunnen halen.
3. Leer ze om hun emoties te interpreteren
De zogenaamde emotionele intelligentie is een belangrijk aspect om kinderen in staat te stellen te ontwikkelen tijdens hun jeugd. Daarom moet je kinderen leren om hun gevoelens te interpreteren en aan de hand hiervan correct te handelen.
Het is van vitaal belang dat je naar hen luistert en hen helpt te begrijpen dat wat zij voelen normaal is. Ze moeten zich niet rot voelen als ze bang, angstig, of bezorgd zijn of ergens verdrietig over zijn. Dit zijn volkomen normale emoties die we allemaal ervaren.
4. Wees een voorbeeld en verbeter ze op een constructieve manier
Je kinderen leren alles van je, zelfs als je ze niets bijzonders leert. Daarom moet je met je acties het idee laten zien van positieve risico’s nemen, van verantwoordelijkheden onder ogen zien en bovenal anderen respecteren, liefhebben en begrijpen.
Aan de andere kant, als je fouten of onaanvaardbaar gedrag in hen opmerkt, val dan hun zelfrespect niet aan. Om je kinderen te leren meer van zichzelf te houden, moet je met hun acties omgaan en niet met hun capaciteiten.
Dus in plaats van te zeggen: “Je bent slecht in wiskunde en zult het nooit leren”, zou je moeten zeggen: “Kijk, je doet dit op de verkeerde manier, concentreer je en oefen en je zult het snappen.” Het lijkt misschien onbelangrijk voor je, maar het maakt echt het verschil tussen een zelfverzekerd kind en een kind met weinig eigenwaarde.
Ten slotte moet je de ‘kleine’ acties niet vergeten die ook van vitaal belang zijn. Je moet dus proberen om gezonde grenzen te stellen en altijd liefkozend te zijn. Op deze manier leer je je kinderen om meer zelfrespect te hebben. Het zal een geweldig hulpmiddel voor hun leven zijn!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Riso, W. (2003). Aprendiendo a quererse a sí mismo. Editorial norma.
- Lantieri, L., Goleman, D., & Bannel, E. P. (2009). Inteligencia emocional infantil y juvenil: ejercicios para cultivar la fortaleza interior en niños y jóvenes. http://588073.stanpersky.de/descargar/588073/Inteligencia%2Bemocional%2Binfantil%2By%2Bjuvenil%253A%2Bejercicios%2Bpara%2Bcultivar%2Bla%2Bfortaleza%2Binterior%2Ben%2Bninos%2By%2Bjovenes.pdf