Recepten met weinig fructose
De afgelopen tien jaar is het aantal mensen dat lijdt aan fructose-intolerantie aanzienlijk toegenomen. Meestal is het te wijten aan slechte absorptie veroorzaakt door een verandering in de darmmicrobiota. In andere situaties gebeurt het omdat de transporteur ervan verzadigd raakt na overmatige consumptie. Daarom willen we je enkele recepten met weinig fructose laten zien die geschikt zijn voor zowel jou als je kinderen.
Recepten met weinig fructose
Voordat we beginnen, willen we je erop wijzen dat alle recepten minder dan 1 gram fructose bevatten, zodat je kinderen ze kunnen verdragen. Daarnaast adviseren wij je kinderen om deze maaltijden apart te eten en niet te combineren met hele vruchten.
Havermout-notenrepen, een recept met weinig fructose om de dag energiek te beginnen
Ingrediënten
- 1 kopje havermout
- 1/3 walnoot
- 2 eetlepels pompoenpitten
- 3 eetlepels pindakaas (zonder toegevoegde suiker)
- Kaneel
Voorbereiding
Doe eerst de havermout, noten en zaden in een kom. Voeg dan de kaneel en de pindakaas toe. Meng vervolgens alles totdat het volledig is gemengd en gebruik een lepel om het mengsel in afzonderlijke vormen te plaatsen. Je kunt de repen vormgeven met een spatel of een lepel.
Laat de repen tot slot minimaal twee of drie uur in de koelkast opstijven. Je kunt ze ook in de vriezer leggen voor een betere consistentie. Haal de repen vlak voor het eten uit de vormpjes.
Quinoa, bleekselderij, wortelen en verse kaassalade met weinig fructose
Ingrediënten
- 1/3 kop gekookte quinoa
- Halve stengel bleekselderij
- 1 kleine wortel
- 40 gram verse kaas
- Extra vierge olijfolie
- Zout naar smaak
Voorbereiding
Was eerst de bleekselderij en de wortelen met water. Snijd vervolgens de bleekselderij en de verse kaas in kleine stukjes. Snijd vervolgens de wortel in dunne plakjes. Meng tot slot alle ingrediënten in een kom, voeg de quinoa en de dressing toe.
Roerbak met ananas, courgette en garnalen
Ingrediënten
- 3/4 kop garnalen
- 40 gram ananas
- 1/3 kopje courgette
- Olijfolie
- Zout naar smaak
Voorbereiding
Was de courgette eerst met water. Snijd het vervolgens in plakjes en zet het even opzij. Doe wat olie in een koekenpan en roerbak de courgette. Schil en snijd intussen de ananas in kleine stukjes. Voeg vervolgens de ananas toe aan de pan en combineer deze met de courgette tot de ananas bruin is en de courgette zacht is. Voeg als laatste de garnalen toe en roerbak tot ze ook bruin zijn.
Tot slot raden we je aan om een diëtist te bezoeken, zodat deze een gezonde leefstijlbegeleiding kan geven.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Salas-Salvadó, J.; Bonada Sanjaume, A.; Trallero Casañas, R., Engràcia Saló Solà, M. y Brugos Peláez, R. (2014). Intolerancia a la fructosa. Nutrición y dietética clínica. ElSevier.
- Pérez Aisa, A y Riquelme, A. (n.d.). Intolerancia a la fructosa-sorbitol. AEGASTRO(Asociación Española de Gastroenterologia). [Consultado 14 agosto 2019] Disponible en: https://www.aegastro.es/sites/default/files/archivos/documento-grupo/intolerancia_fructosa_-_sorbitol_0.pdf
- FoodData Central. Base de datos del Departamento de Agricultura de Estados Unidos (USDA database). [Actualizado el 30 de octubre de 2019] Consultado el 15 de enero de 2020. Disponible en: https://fdc.nal.usda.gov/