Moeten we zout toevoegen aan het eten van kinderen?

Moet je zout toevoegen aan het eten van kinderen of niet? In het volgende artikel ruimen we je twijfels voor je op. Blijf lezen!
Moeten we zout toevoegen aan het eten van kinderen?

Laatste update: 01 oktober, 2021

Zout is een van de beste smaakversterkers ter wereld. Het maakt culinaire bereidingen smakelijker en aangenamer. Maar moeten we zout toevoegen aan voedsel voor kinderen? De waarheid is dat zout toevoegen aan kindervoedsel onnodig en potentieel gevaarlijk is.

Tijdens de kindertijd is het het beste om goede eetgewoonten aan te leren die in de toekomst volgehouden kunnen worden. Daarom is het van essentieel belang het kind de nodige voedingsstoffen voor de groei te geven en die elementen te vermijden die schadelijk zijn voor zijn gezondheid.

We hoeven geen zout toe te voegen om een evenwichtige voeding te geven

Het eerste wat we moeten begrijpen is dat zout hoofdzakelijk uit natrium bestaat. Dit mineraal is heel belangrijk voor de menselijke gezondheid – maar in de juiste hoeveelheid.

Natrium is van nature aanwezig in voedsel, dus zout toevoegen aan maaltijden is onnodig en verhoogt je inname aanzienlijk. Als je de wenselijke grens van dit mineraal overschrijdt, kun je schade aan je gezondheid veroorzaken.

Er zijn echter contexten waarin de consumptie van zout wordt aanbevolen. Bijvoorbeeld in het geval van atleten na intense inspanning. Dit komt omdat je lichaam door zweten overvloedige hoeveelheden natrium verliest, die vervangen moeten worden.

Dit is echter niet direct overdraagbaar op voeding voor zuigelingen. De hoeveelheid natrium die kinderen via de voeding binnenkrijgen is namelijk voldoende voor hun lichaam. Zoals met veel andere voedingsstoffen zijn de behoeften aan dit mineraal in de kindertijd heel anders dan in de volwassenheid.

Moeten we zout toevoegen aan het eten van kinderen

Waarom is het niet goed zout aan kindervoeding toe te voegen?

Vermijd zo mogelijk zout aan kindervoeding toe te voegen.

Jarenlang stelden deskundigen dat dit element op middellange en lange termijn hypertensie zou kunnen veroorzaken. Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients (Engelse link).

Het meest actuele onderzoek (Engelse link) beweert echter dat het verband tussen zoutinname en bloeddruk niet helemaal zo duidelijk is. Hypertensie zou meer te wijten kunnen zijn aan een genetische aanleg en veranderingen in de microbiota dan aan de inname van natrium.

De reden waarom je geen zout aan kindervoedsel moet toevoegen heeft te maken met de noodzaak om hun gehemelte te laten wennen aan de echte smaak van voedsel. Dit bevordert de opname en instandhouding van goede voedingsgewoonten.

Ook suiker moet je onder controle houden!

Naast het beperken van de zoutinname is het essentieel dat je vermijdt suiker aan bereidingen voor kinderen toe te voegen. Dit ingrediënt kan de werking van hun lichaam negatief beïnvloeden omdat het darmontsteking bevordert en de bloedsuikerspiegel verhoogt.

Een regelmatige inname van suiker in de vroege levensfase wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontstaan van zwaarlijvigheid en diabetes type 2. Daarom is het belangrijk het met mate te gebruiken en het waar mogelijk te vermijden.

Let ook goed op de voedingswaarde-etikettering. Veel veelgebruikte producten hebben verborgen suikers in zich, al is dat aan hun smaak niet te merken. Een voorbeeld is verpakte tomatensauzen of verpakt gesneden brood. Daarom is het belangrijk de ingrediënten van voedingsmiddelen die je in de supermarkt koopt zorgvuldig te bekijken voor je ze aan kinderen aanbiedt.

Samen met de kinderen koken is leuk

De zoutinname bij kinderen verminderen is een positieve gewoonte!

Zoals je gezien hebt is de beste optie het gebruik van zout als ingrediënt in kindervoedsel te vermijden. En als je het toch in je bereidingen verwerkt, doe dat dan in matige hoeveelheden, tenzij je arts om een of andere specifieke gezondheidsreden anders heeft aangegeven.

Met deze strategie kun je de kleintjes laten wennen aan de echte smaak van voedsel, wat vanuit voedingsoogpunt een heel goede gewoonte is. Industrieën bieden vaak te smaakvolle en versneden producten aan, die schadelijke stoffen bevatten of hoeveelheden die ongeschikt zijn voor de gezondheid.

Vergeet tot slot niet om ook de inname van eenvoudige suikers te beperken. Kijk altijd op de etiketten om je ervan te vergewissen dat dit ingrediënt niet aanwezig is in het voedsel dat je je kinderen aanbiedt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Grillo, A., Salvi, L., Coruzzi, P., Salvi, P., & Parati, G. (2019). Sodium Intake and Hypertension. Nutrients, 11(9), 1970. https://doi.org/10.3390/nu11091970
  • Smiljanec, K., & Lennon, S. L. (2019). Sodium, hypertension, and the gut: does the gut microbiota go salty? American journal of physiology. Heart and circulatory physiology, 317(6), H1173–H1182. https://doi.org/10.1152/ajpheart.00312.2019

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.