Wat zijn de oorzaken van acute scrotum bij jongens?
We kennen acute scrotum als een aandoening bij babyjongens of kinderen die zich manifesteert als ontsteking en pijn in dit deel van hun lichaam. Het kan worden veroorzaakt door verschillende pathologieën, waarvan sommige medische noodgevallen kunnen zijn en snelle actie vereisen. Hier zullen we je vertellen over de meest voorkomende oorzaken van acuut scrotum.
Acute scrotum door testiculaire torsie
Bij testiculaire torsie gebeurt het dat de zaadstreng, die bloed aan de testikels levert, zich oprolt. Het is de meest voorkomende oorzaak van acute scrotum, vooral bij oudere jongens en pre-adolescenten.
Het presenteert zich als een plotselinge, hevige pijn die uitstraalt naar de lies van de jongen. Bovendien kan de zaadbal gezwollen en rood zijn. Als we proberen de aangetaste zaadbal op te tillen, neemt de pijn toe.
Wat er gebeurt, is dat hoe langer deze pathologie niet gediagnosticeerd en onbehandeld blijft, hoe langer de testikel zal gaan zonder bloed te ontvangen. Hierdoor kan de zaadbal aan necrose lijden en moet deze worden verwijderd als de behandeling wordt uitgesteld.
Daarom is het belangrijk om te weten hoe de symptomen te interpreteren en om zo snel mogelijk een specialist te bezoeken. De professional zal een klinische diagnose stellen en eventueel een echoscopie. In geval van bevestiging kan het nodig zijn dat het kind naar de operatiekamer gaat om het probleem zo snel mogelijk te verhelpen.
Hydatide van Morgagni
De appendix testis, ook wel testiculaire aanhangsels genoemd, zijn embryonale structuren die in verschillende delen van de zaadbal kunnen blijven. We vinden ze meestal in het bovenste deel van de zaadbal.
Wanneer dit aanhangsel zichzelf oprolt, produceert het een geleidelijke pijn die meestal minder intens is dan bij testiculaire torsie. Bovendien is deze pijn, in plaats van verspreid over de testikel, meestal gelokaliseerd in het bovenste deel. Afgezien van deze gelokaliseerde pijn, kan op dit pijnlijke punt een blauwachtige vlek verschijnen.
Dit gebeurt meestal in de kindertijd, vooral tussen de leeftijd van 2 en 11 jaar. In tegenstelling tot testiculaire torsie is dit een minder ernstige pathologie en niet urgent.
De behandeling bestaat meestal gewoon uit rust en, indien nodig, pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen. Met of zonder behandeling gaat het meestal vanzelf over. Toch moet het kind een arts raadplegen om een juiste diagnose te stellen en andere, meer ernstige problemen uit te sluiten.
Epididymitis
De bijbal is het deel van de zaadbal waar het sperma rijpt en wordt opgeslagen. Epididymitis is de ontsteking van dit deel van de zaadbal. Het komt meestal voor omdat urine met bacteriën in dit deel van de zaadbal komt en geïnfecteerd raakt.
Epididymitis manifesteert zich als toenemende pijn. In dit geval zal het kind ook algemene malaise, pijnlijk urineren en koorts ervaren. De diagnose zal gebaseerd zijn op symptomen en beeldvormende tests.
Artsen kunnen bijvoorbeeld een echografie of een urinecultuur uitvoeren om de aanwezigheid van bacteriën te bevestigen. De behandeling omvat pijnstillers en antibiotica die zijn gericht tegen de bacteriën die de infectie veroorzaken.
Wat je moet weten over acute scrotum
We moeten niet vergeten dat pijn en ontsteking in de testikel van een jongen veroorzaakt kunnen worden door verschillende pathologieën. Het belangrijkste is om een specialist te bezoeken zodra we symptomen waarnemen. Zoals we al zeiden, kunnen sommige van deze symptomen een echt medisch noodgeval zijn.
De specialist zal degene zijn die, door middel van de symptomen van de patiënt en indien nodig enkele aanvullende tests, de diagnose zal stellen. Van hieruit zullen ze de meest geschikte behandeling voorstellen. In de meeste gevallen lost de aandoening zichzelf op en heeft het kind daarna geen gevolgen meer.
Zoals altijd is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de controles bij de kinderarts van je kind. Als je symptomen bij je kind waarneemt, moet je kalm blijven en het advies van de kinderarts opvolgen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Pons M, Barani C, Gelas T, Demede D, Mure PY. (2018). Urgencias en urología pediátrica. EMC – Pediatría. 2018 Mar 1;53(1):1–7
- Tekgül S, Riedmiller H, Gerharz E, Hoebeke P, Kocvara R, Nijman R, et al. (2010). Guía clínica sobre urología pediátrica.
- Manual de urgencias pediátricas – Hirsch, Tamara, Concha, Ida – Google Libros [Internet]. [cited 2020 May 12]. Available from: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=kt2NCgAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT278&dq=escroto+agudo+pediatria&ots=yjsc4CW72C&sig=Qqh19-IZMyi3MjFOkCZnDfHr68Q&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false