Mononucleosis infectiosa: symptomen en complicaties

Mononucleosis is een van de ziekten die baby's het meest treffen... Laten we eens kijken hoe je pediatrische mononucleosis kunt voorkomen.
Mononucleosis infectiosa: symptomen en complicaties

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 22 december, 2022

Soms denken ouders dat de kleintjes in hun huis beschermd zijn tegen alle ziekten. Maar wat we niet graag onthouden is dat ze vatbaar zijn voor het oplopen van elke soort infectie. Mononucleosis infectiosa is een van de ziekten die kleine kinderen het meest treft… Laten we dus eens kijken hoe we het kunnen voorkomen.

De ‘kusziekte’, zoals het ook wel wordt genoemd, is een infectie die gewoonlijk veroorzaakt wordt door het Epstein-Barr virus (EBV). In het algemeen komt het veel voor bij mensen die er in hun jeugd ooit aan blootgesteld zijn geweest.

Niet iedereen die aan EBV blootgesteld is heeft echter de symptomen die dit probleem met zich meebrengt. Met andere woorden, ze zijn alleen drager.

Het Epstein-Barr virus is de belangrijkste oorzaak van mononucleosis infectiosa.

Er zijn echter andere virussen die verantwoordelijk zijn voor mononucleosis infectiosa, zoals het cytomegalovirus. Dit virus kan een zeer vergelijkbare ziekte veroorzaken . Als een volwassene de verschijnselen van deze aandoening krijgt, zal hij er in het algemeen zijn hele leven geen last meer van hebben.

Je vraagt je vast af hoe je ervoor kunt zorgen dat je kleintje deze virussen niet krijgt. En, hoewel we je een reeks aanbevelingen geven, moet je eerst de ernst van deze aandoening inzien. Velen maken liever grapjes over de kusziekte zonder te bedenken dat ze heel delicate gevolgen heeft .

Leer hoe mononucleosis infectioas te vermijden

Mononucleosis infectiosa bij kleine kinderen

In het algemeen wordt deze ziekte verspreid door kussen, vandaar de populaire naam die eraan gegeven wordt.

Maar kussen is niet het enige middel tot besmetting, want kleintjes delen bijvoorbeeld graag hun snack of ze nippen graag uit hetzelfde glas als hun vriendjes. Bij deze eenvoudige daden van kameraadschap neemt de kans op besmetting dus toe.

Direct contact met het speeksel van iemand anders kan voor onze kinderen fataal zijn . Daarom moeten we als ouders vermijden dat we ze kusjes op de mond geven en ze leren dat het niet goed is om die dingen te delen die we met onze mond hebben aangeraakt. Deze twee elementen zijn essentieel om de kans te verkleinen dat onze kleintjes mononucleosis infectiosa krijgen.

Geef je baby geen kusjes op de mond om hem tegen ziekten te beschermen.

Tot nu toe bestaat er geen vaccin tegen het Epstein-Barr virus. Maar volwassenen kunnen een enorme bijdrage leveren om te voorkomen dat kinderen het virus oplopen , door ze te leren op hun eetelementen te letten en die van andere kinderen te respecteren.

Tegelijk is het van essentieel belang dat jongeren een goed dieet volgen en regelmatig hun kinderarts bezoeken om zeker te zijn dat ze gezond zijn. Een evenwichtige voeding geeft ze de voedingsstoffen die ze nodig hebben om zich goed te voelen en verkleint de kans dat ze ziek worden.

Is er een effectieve behandeling voor mononucleosis infectiosa bij kinderen?

Hoge koorts, voortdurende vermoeidheid, keelpijn, verlies van eetlust, spierpijn, leverklachten (de huid wordt geel), een vergrote milt, en gezwollen lymfeklieren in de hals, liezen en oksels zijn enkele van de symptomen van deze vreselijke ziekte. Het treft kinderen, adolescenten en ouderen.

Gelukkig is het een goedaardige aandoening die de slachtoffers niet dwingt zich af te zonderen. Wel is het belangrijk te bedenken dat het wordt overgedragen door hoesten en niezen , dus je moet voorzichtig zijn met mensen die bijvoorbeeld langskomen om naar je baby te kijken. 

Er zijn geen vaccins of effectieve behandelingen om deze ziekte te bestrijden

Het slechte nieuws is dat er geen effectieve behandeling bestaat om het aan te pakken. Volledige rust houden, twee of drie weken in bed liggen, en geen sportactiviteiten of lichamelijke oefeningen doen zal je kind helpen sneller te herstellen.

Vochtinname is ook van belang om geen last te krijgen van uitdroging. Tegelijk moeten de patiënten niet stoppen met eten, ondanks het ongemak dat met slikken gepaard gaat.

Kan mononucleosis infectiosa ingewikkeld worden?

Een zieke baby huilt

Geconfronteerd met een van de tekenen die we hierboven noemden, moet je je kind dringend naar een dokter brengen. Op die manier worden de moeilijkheden die zich in deze gevallen voordoen aangepakt.

De ernstigste zorg die specialisten meestal hebben wanneer ze geconfronteerd worden met een patiënt met deze ziekte is de buitensporige vergroting van de milt , die gevaar loopt te scheuren. Daarom, als je merkt dat je kleintje sterke pijnen aan de linkerkant van zijn lichaam voelt of duizeligheid en ademhalingsmoeilijkheden heeft, aarzel dan niet om naar het ziekenhuis te gaan.

Ongetwijfeld moeten we attent zijn op de factoren die de verspreiding van mononucleosis infectiosa beïnvloeden, maar dat is een taak die we van huis uit op ons nemen . Met geduld en liefde zullen onze kinderen namelijk begrijpen waarom we voor onze gezondheid moeten zorgen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.