Monkeypox bij kinderen: alles wat je moet weten
Begin mei 2022 werd de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO – Engelse link) op de hoogte gebracht van een uitbraak van monkeypox in niet-endemische landen. Sindsdien staat deze ziekte in het middelpunt van de belangstelling van zowel de media als de gezondheidsinstanties. Daarom vertellen we je vandaag alles wat je over deze ziekte, en vooral monkeypox bij kinderen, moet weten.
Zeker, als ouders aan monkeypox bij kinderen denken, is het onvermijdelijk dat ze het associëren met het pokkenvirus en andere soortgelijke en potentieel gevaarlijke virussen. We willen bemoedigende woorden overbrengen dat deze variant van het virus minder dodelijk is dan de variant die in het midden van de jaren 1980 werd uitgeroeid.
Wat is monkeypox?
Monkeypox is een infectie die veroorzaakt wordt door een Orthopoxvirus dat tot de familie Poxviridae behoort. Dit virus werd voor het eerst ontdekt in 1958 in apen die vanuit Singapore naar een onderzoekscentrum in Denemarken gestuurd werden. Het eerste geval van menselijke infectie werd echter pas in 1970 gemeld in de Democratische Republiek Congo.
Zoals deskundigen opmerken (Engelse link), wist de immuniteit die het pokkenvirusvaccin (vaccinia) verleende de uitbraak van monkeypox in die tijd onder controle te houden. Maar het gebrek aan boosters en het verwaarlozen van vaccinatiecampagnes in gebieden waar dit virus endemisch is, maakten de weg vrij voor de ziekte in kwestie om over de grenzen heen te dringen.
De meeste gevallen van monkeypox doen zich voor in landelijke gebieden van Afrika en het wordt beschouwd als een endemische infectie in de volgende naties:
- Democratische Republiek Congo (DRC).
- Kameroen.
- De Centraal-Afrikaanse Republiek.
- Gabon.
- Ivoorkust.
- Liberia.
- Sierra Leone.
- Zuid-Soedan.
- Nigeria. Dit land is de laatste jaren het brandpunt van besmetting geweest en van 2017 tot april 2020 waren er in totaal 558 gevallen gemeld (Engelse link).
Deze vorm van pokken is een zoönotische ziekte. Dit betekent dat deze vorm kenmerkend is voor dieren, maar uiteindelijk ook mensen kan treffen. Het komt dus het meest voor dat een mens besmet raakt via een dierlijk reservoir. Maar bij een uitbraak bestaat ook de mogelijkheid van intermenselijke overdracht.
Opgemerkt moet worden dat, hoewel ze tot dezelfde familie behoren, het monkeypoxvirus veel milder is dan het al uitgeroeide pokkenvirus. De sterftecijfers in verband met de ziekte die nu in de schijnwerpers van de wereld staat, zijn dus erg laag.
De kenmerkende laesies van het virus dat monkeypox veroorzaakt zijn polymorf. Dat wil zeggen dat ze een bepaalde volgorde volgen vanaf het moment dat ze verschijnen tot ze helemaal verdwijnen.Wat zijn de symptomen van monkeypox bij kinderen?
De symptomen van monkeypox bij kinderen lijken op de symptomen van gewone pokken, maar zijn veel milder. Opgemerkt moet worden dat ze niet onmiddellijk na contact met het virus verschijnen, maar dat de incubatietijd gemiddeld 14 dagen bedraagt. In feite varieert deze tijd van 5 tot 21 dagen.
Volgens de officiële website van de U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC – Engelse link) zijn de meest voorkomende verschijnselen van de ziekte als volgt:
- Koorts.
- Hoofdpijn.
- Spierpijn.
- Rillingen.
- Uitputting en vermoeidheid.
- Rugpijn.
- Huiduitslag.
Huiduitslag ontwikkelt zich meestal ongeveer 3 tot 5 dagen na het begin en vertoont een kenmerkende evolutie (Engelse link). zowel in de verspreiding als in het uiterlijk. Eerst beginnen ze in het midden van het lichaam en verspreiden zich dan naar de ledematen. Ten tweede verandert de vorm van de laesies naarmate de dagen verstrijken. Ze beginnen als vlekken, worden dan verheven, na een tijdje veranderen ze in vloeibare blaren, die breken en korstjes achterlaten.
Wat koorts betreft, die duurt meestal niet langer dan 5 dagen, en gaat na die tijd gepaard met huidlaesies en gezwollen lymfeklieren. Dit laatste teken komt vaak voor bij infantiele gevallen en is een van de kenmerken die simian smallpox van gewone pokken onderscheidt.
Hoewel de ziekte typische verschijnselen heeft, varieert de intensiteit ervan van persoon tot persoon. Dit hangt vooral af van de onderliggende conditie van elk kind.
Opmerkelijk is dat mensen die besmet zijn met het monkeypoxvirus hun samenwonenden of naaste contacten kunnen besmetten zolang ze actieve verschijnselen of symptomen van de ziekte hebben.
Hoe monkeypox wordt overgedragen
Zoals hierboven uitgelegd, is het natuurlijke reservoir van het virus dieren. Behalve bij apen is het ook aangetroffen bij knaagdieren, zoals ratten, eekhoorns en relmuizen.
Volgens de WHO (Engelse link) wordt het virus op de mens overgedragen door direct contact met het bloed, lichaamsvloeistoffen of slijmvliezen van besmette dieren. Ook het inslikken van ondergekookt vlees en andere dierlijke producten van twijfelachtige oorsprong wordt als een mogelijke besmettingsweg beschouwd.
Wat de overdracht van mens op mens betreft, dit verschijnsel doet zich meestal voor in de context van een uitbraak. Om het virus van een besmette mens op te lopen is het voldoende in contact te komen met diens ademhalingsafscheidingen, huid, of voorwerpen die kort tevoren door hem of haar zijn aangeraakt.
Overdracht via ademhalingsdruppeltjes vereist nauw en langdurig contact. De besmettelijkheid van dit virus is namelijk vrij gering.
In het specifieke geval van monkeypox kunnen baby’s het virus via de placenta of kort na de geboorte oplopen, door nauw contact met hun besmette moeder. In het eerste geval spreekt men van congenitale monkeypox.
Behandelingsmogelijkheden voor monkeypox bij kinderen
Er is momenteel geen genezende behandeling voor monkeypox. Meestal verdwijnt de aandoening echter spontaan binnen een paar dagen.
Pokkenvaccinatie, antivirale middelen en immunoglobulinen worden gebruikt als preventiemethode, maar deze strategieën zijn voorbehouden aan mensen die naar endemische landen reizen of tot een risicogroep behoren.
Het belangrijkste doel van monkeypox-therapieën bij kinderen is de symptomen te verlichten. Evenals het vermijden van complicaties en het voorkomen van langetermijnverschijnselen.
De meeste patiënten herstellen bevredigend, dus er is op dit moment geen reden tot ongerustheid. Vanaf vandaag omschrijven de internationale gezondheidsorganisaties het probleem als een uitbraak en niet als een pandemie.
De meeste gemelde gevallen zijn volwassenen en, zoals gezegd, is het besmettingsgevaar gering vergeleken met het uitgeroeide pokkenvirus. Maar bij twijfel of als er compatibele symptomen zijn, kun je het beste je huisarts raadplegen om uit te zoeken wat je moet doen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Organización Mundial de la Salud (2022). Multi-country monkeypox outbreak in non-endemic countries. Disponible en: https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2022-DON385
- Organización Mundial de la Salud (2022). Monkeypox. Factsheet. Disponible en: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/monkeypox
- Nigeria Centre for Disease Control. (2022) Situation Report: Update for Monkeypox. Disponible en: https://ncdc.gov.ng/themes/common/files/sitreps/ed4f642dd1b5b1f1adf277e1d48a98f8.pdf
- Moore M, Zahra F. Monkeypox. [Updated 2022 May 22]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK574519/
- Hugh Adler, Susan Gould, Paul Hine, Luke B Snell, Waison Wong, Catherine F Houlihan, et al. (2022) Clinical features and management of human monkeypox: a retrospective observational study in the UK, The Lancet Infectious Diseases. ISSN 1473-3099. doi.org/10.1016/S1473-3099(22)00228-6. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1473309922002286
- Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Emerging and Zoonotic Infectious Diseases (NCEZID), Division of High-Consequence Pathogens and Pathology (DHCPP) (2022) Sings and symptoms. Monkeypox. Disponible en: https://www.cdc.gov/poxvirus/monkeypox/symptoms.html