Hoe uitdroging bij kinderen te voorkomen en wat te doen

Als je kind braakt of diarree heeft, moet je extra aandacht besteden aan de hoeveelheid vloeistof die het binnenkrijgt om uitdroging te voorkomen. Leer meer over uitdroging bij kinderen in dit artikel.
Hoe uitdroging bij kinderen te voorkomen en wat te doen

Laatste update: 18 september, 2021

Bij warm weer neemt het vochtverlies door zweten toe, en dit verhoogt het risico op uitdroging bij kinderen. Deze gezondheidstoestand is potentieel gevaarlijk als er niet op tijd maatregelen worden genomen. Daarom is het van essentieel belang ouders te leren hoe ze het kunnen voorkomen.

Het is belangrijk op te merken dat kinderen twee bijzondere omstandigheden hebben die hen kwetsbaarder maken voor uitdroging:

Enerzijds hebben ze de neiging een hoger activiteitsniveau te handhaven dan de ouderen en dit vertaalt zich in meer zweten. Anderzijds, hoe kleiner ze zijn, hoe minder lichaamswater ze in totaal hebben. Dit betekent dat bij minimaal verlies, zoals braken, de gevolgen voor hun organisme ernstiger zijn dan bij een volwassene.

Daarom is het belangrijk om bij verlies voldoende vocht te vervangen om onevenwichtigheden te voorkomen die de gezondheid van het kind kunnen beïnvloeden.

Wat zijn de tekenen van uitdroging bij kinderen?

Hoe uitdroging bij kinderen te voorkomen

De belangrijkste risicofactoren voor uitdroging bij kinderen zijn diarree, braken, hitte, overmatig zweten, en gebrek aan drinkwater. Typisch is dat wanneer een kind uitgedroogd raakt, het de volgende symptomen (Engelse link) kan vertonen:

  • Droge mond
  • Afwezigheid van tranen
  • Ingevallen ogen
  • Verminderd urinevolume
  • Droge huid
  • Prikkelbaarheid
  • Slaperigheid of duizeligheid

Hoe behandel je uitdroging?

Het is van essentieel belang dat je uitdroging tijdig opmerkt om een geschikte vloeistofvervangingsstrategie te kunnen toepassen. Als hiermee thuis begonnen wordt, is het risico op progressie naar ernstige uitdroging kleiner, en neemt de kans dat het kind ziekenhuiszorg nodig heeft af.

De ideale vloeistof om vochtverlies bij kinderen te vervangen is een orale rehydratieoplossing, Naast water bestaat deze oplossing uit de juiste hoeveelheden minerale zouten en suikers. Je kunt dit middel zonder recept bij elke apotheek kopen en het moet binnen 3 uur na het begin van het verlies worden toegediend.

Je moet herhaaldelijk met kleine hoeveelheden beginnen. Bijvoorbeeld 10 milliliter om de 2 tot 3 minuten, meestal met behulp van een injectiespuit. Het doel moet zijn dat het kind binnen een uur ongeveer 250 milliliter krijgt.

Als het kind de zouten goed accepteert, kun je het volume geleidelijk opvoeren. Het belangrijkste is dat je braken vermijdt, vooral als de uitdroging secundair is aan gastro-enteritis.

Het is belangrijk op te merken dat zuigelingen tijdens het rehydratieproces borstvoeding kunnen blijven krijgen. Als het kind echter flesvoeding krijgt, moet die vervangen worden door een speciale melkformule voor deze gevallen (zoals gedeeltelijk gehydrolyseerde of lactosevrije flesvoeding).

Tegelijk moet je vermijden een kind te hydrateren met mineraalwater, sappen, frisdranken of bouillons, want deze soorten dranken hebben niet de juiste verhouding minerale zouten en suikers voor dit doel. Vaak kunnen ze zelfs de gastro-intestinale symptomen verergeren.

In de ernstigste gevallen zal men voor intraveneuze toediening van vloeistof (Engelse link) kiezen. Deze beslissing moet echter door de specialisten van de spoedeisende hulp genomen worden.

Vocht kan men ook intraveneus toedienen

Hoe uitdroging bij kinderen te voorkomen?

Om uitdroging bij kinderen te voorkomen moet je ervoor zorgen dat het kind vaak water drinkt, vooral op erg warme dagen. Ook als het kind lijdt aan een ziekte die gepaard gaat met braken of diarree, hoort het vervangen van vloeistoffen via de mond bij de behandeling.

Als het kind weigert vloeistoffen te drinken vanwege pijn (bijvoorbeeld in de keel of buik), kan een gewoon pijnstillend middel zoals acetaminophen of ibuprofen worden aangeboden. In deze situatie moet je echter een specialist raadplegen om ernstiger ziekten uit te sluiten.

Het is belangrijk om juist te reageren bij uitdroging bij kinderen

Zoals gezegd is het van cruciaal belang dat je de tekenen van uitdroging vroegtijdig opmerkt en zo snel mogelijk reageert. Anders kan de toestand verergeren, wat betekent dat je naar de spoeddienst moet om vocht intraveneus te vervangen.

In de zomer moet je extra aandacht besteden aan de inname van vocht, omdat het risico op uitdroging dan groter is. Ook bij diarree of braken moet je goed op de symptomen van het kind letten om te voorkomen dat je in kritieke situaties komt die de gezondheid in gevaar kunnen brengen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Santillanes G, Rose E. Evaluation and Management of Dehydration in Children. Emerg Med Clin North Am. 2018 May;36(2):259-273. doi: 10.1016/j.emc.2017.12.004. Epub 2018 Feb 10. PMID: 29622321.
  • Lacey J, Corbett J, Forni L, el at. A multidisciplinary consensus on dehydration: definitions, diagnostic methods and clinical implications. Ann Med. 2019 May-Jun;51(3-4):232-251. doi: 10.1080/07853890.2019.1628352. Epub 2019 Jun 17. PMID: 31204514; PMCID: PMC7877883.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.