Genetica en mondgezondheid: erfelijke tandaandoeningen bij kinderen

Genetica beïnvloedt de mondgezondheid van kinderen. We vertellen je hoe erfelijkheid het ontstaan van gebitsaandoeningen in de hand werkt. Lees verder!
Genetica en mondgezondheid: erfelijke tandaandoeningen bij kinderen
Vanesa Evangelina Buffa

Geschreven en geverifieerd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Laatste update: 22 april, 2024

Kunnen kinderen tandheelkundige aandoeningen van hun ouders erven? Heeft genetica invloed op de mondgezondheid van kinderen? Er is inderdaad een link, en we zullen je er hieronder alles over vertellen.

Specifieke aandoeningen die zich in de mond manifesteren, kunnen door kinderen worden geërfd. Tegelijkertijd spelen genen ook een rol bij het bepalen van bepaalde kenmerken van de mondholte die de kans op het ontwikkelen van veel voorkomende mondziekten kunnen vergroten of verkleinen. Blijf lezen voor meer informatie over genetica en mondgezondheid.

Kunnen tandheelkundige aandoeningen erfelijk zijn?

Ja, sommige gebitsproblemen kunnen erfelijk zijn. Zoals hierboven vermeld, speelt genetica een rol bij de mondgezondheid. Genen kunnen specifieke afwijkingen in de mond veroorzaken of de ontwikkeling van bepaalde tandheelkundige aandoeningen bevorderen.

Vanwege erfelijkheid is de kans groter dat sommige kinderen bepaalde orale problemen ervaren. Dit betekent niet dat alle kinderen van ouders met tandheelkundige aandoeningen dezelfde aandoeningen zullen erven, maar het vergroot wel de kans op het ontwikkelen van bepaalde aandoeningen.

De American Dental Association (ADA – Engelse link) legt uit dat er nog geen specifiek gen is geïdentificeerd dat een grote invloed heeft op het ontstaan van gaatjes of tandvleesaandoeningen. Het voegt eraan toe dat veel van de veel voorkomende ziekten niet als een enkel genetisch defect worden overgeërfd, maar het resultaat zijn van interacties tussen genen en omgeving.

De combinatie van genetische aanleg met negatieve externe factoren, zoals een slechte mondhygiëne of een ontoereikend dieet, leidt ertoe dat kinderen mondproblemen krijgen.

Erfelijkheid is echter betrokken bij het optreden van bepaalde specifieke orale afwijkingen of systemische syndromen die zich in de mond manifesteren. Studies tonen aan (Engelse link) dat genen de groei van de tanden en kaken beïnvloeden, waardoor hun normale ontwikkeling wordt bepaald.

Erfelijke tandaandoeningen bij kinderen

Genen zijn betrokken bij het proces van vorming en groei van alle structuren van de mond. Veranderingen in de genen die bij deze processen betrokken zijn, kunnen aanleiding geven tot afwijkingen aan de tanden en kaken.

Te grote of te kleine tanden, abnormaal gevormde of grote tanden, zwak tandweefsel en veranderingen in de tanddoorbraak zijn enkele voorbeelden. Sommige afwijkingen in tanden manifesteren zich geïsoleerd. Aan de andere kant zijn ze soms een andere manifestatie van een syndromaal beeld.

De lijst met orale aandoeningen van erfelijke oorsprong is uitgebreid. De volgende zijn de meest representatieve.

  • Amelogenesis imperfecta: gekenmerkt door de abnormale ontwikkeling van tandglazuur. Tanden zijn zwak, verkleurd en vatbaar voor breuken.
  • Dentinogenesis imperfecta: deze aandoening beïnvloedt de vorming van tandbeen. Aangetaste tanden hebben een doorschijnend of blauwbruin uiterlijk en zijn ook zwak en vatbaar voor breuk.
  • Tandheelkundige agenese: dit is de afwezigheid van een of meer tanden, primair of permanent, omdat ze zich niet hebben gevormd.
  • Ectodermale dysplasie: deze genetische aandoening verandert de ontwikkeling van de weefsels die uit het ectoderm voortkomen, inclusief de tanden. Het komt vaak voor dat kinderen met dit probleem ontbrekende of onderontwikkelde tanden hebben.

Een publicatie in Acta Odontológica Venezolana (Spaanse link) identificeert syndromen en systemische ziekten die de chronologie van tanddoorbraak veranderen. Deze beïnvloeden de grootte en vorm van de kaken en tanden en vertonen andere manifestaties ter hoogte van de mondholte. Hieronder vind je enkele voorbeelden ervan.

Hoe beïnvloedt genetica de mondgezondheid van je kind?

Naast het veroorzaken van de hierboven genoemde specifieke afwijkingen, beïnvloeden genen ook de kenmerken van de mond. Daarom speelt erfelijkheid een belangrijke rol in sommige aspecten van de mondgezondheid.

De kwaliteit van de tandglazuurstructuur wordt bijvoorbeeld bepaald door genen. Dit weefsel kan min of meer resistent zijn tegen de werking van zuren uit bacteriële plaque. Zwak glazuur maakt kinderen vatbaar voor het ontwikkelen van cariës. Genen beïnvloeden ook de voorkeur voor bepaalde smaken die meer genot opleveren.

Zoals uit een studie gepubliceerd in het tijdschrift European Review for Medical and Pharmacological Sciences (Engelse link) blijkt, kunnen kinderen te veel snoep consumeren omdat ze een neiging tot suikerhoudend voedsel erven, en dit verhoogt hun risico op het ontwikkelen van tandbederf.

De samenstelling en afscheiding van speeksel worden ook bepaald door erfelijkheid. Er is gesuggereerd dat genen de beschermende eigenschappen van deze vloeistof bepalen (Engelse link). en daarom variëren de kenmerken ervan van persoon tot persoon.

Het microbioom is de verzameling bacteriële gemeenschappen die in de mond voorkomen en variëren afhankelijk van hun locatie. De reactie van het immuunsysteem op deze kolonies helpt een evenwicht te behouden dat ziekten voorkomt.

Maar de efficiëntie van immuniteit hangt onder meer af van genen. Daarom zijn sommige kinderen gevoeliger voor problemen veroorzaakt door bacteriën in hun mond.

Mondgezondheidsproblemen bij kinderen beïnvloed door genetica

Genen bepalen onder meer de kenmerken van de mond, de ontwikkeling van de kaken, het doorbreken van de tanden, de kwaliteit van het tandweefsel, de voedselvoorkeuren en de eigenschappen van speeksel. Afhankelijk van deze bijzonderheden van hun mond lopen sommige kinderen een groter risico om aan de volgende aandoeningen te lijden.

  • Gaatjes in het gebit: een dieet dat gedomineerd wordt door snoep, speeksel met weinig beschermende eigenschappen, een verzwakt immuunsysteem of veranderd glazuur bevordert de ontwikkeling van gaatjes bij kinderen.
  • Tandheelkundige malocclusies: een verkeerde uitlijning van de tanden en kaak kan erfelijk zijn. Genen bepalen hoeveel en hoe botten groeien en waar tanden worden geplaatst.
  • Tandvleesproblemen: veranderingen van het tandvleesweefsel zijn groter bij kinderen met vatbaarheid voor ontstekingen of met een veranderde immuunrespons op bacteriën in de mond.
  • Gevoeligheid van de tanden: het lijden aan intense pijn of ongemak bij het nuttigen van koude, warme, zoete of zure voedingsmiddelen of dranken kan te wijten zijn aan glazuur met een defecte structuur om genetische redenen.

Genetica is niet alleen verantwoordelijk voor tandheelkundige aandoeningen

Hoewel genetica een factor is die het risico vergroot dat kinderen last krijgen van bepaalde mondgezondheidsproblemen, is dit niet de bepalende factor. Slechte mondhygiëne, een ongezond voedingspatroon, de aanwezigheid van ongezonde mondgewoonten en het gebrek aan tandheelkundig advies van een professional spelen ook een rol bij het ontstaan van deze aandoeningen.

Het verzorgen van de mond van kinderen is essentieel om hun glimlach gezond te houden, ongeacht erfelijke factoren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.