3 Verboden voedingsmiddelen voor kinderen met atopische dermatitis

Kinderen met atopische dermatitis moeten een aantal voedingsmiddelen uit hun dieet schrappen die de symptomen kunnen verergeren.
3 Verboden voedingsmiddelen voor kinderen met atopische dermatitis

Laatste update: 24 april, 2022

Kinderen met atopische dermatitis moeten een aantal voedingsmiddelen uit hun dieet schrappen om hun gezondheidstoestand te verbeteren en uitbraken van de ziekte te voorkomen. Het is namelijk gebleken dat de consumptie van bepaalde producten van lage kwaliteit met een hoog gehalte aan kunstmatige additieven hun symptomen kan verergeren.

Alvorens te beginnen is het goed op te merken dat bij de aanwezigheid van elk teken van atopische dermatitis het beste een specialist geraadpleegd kan worden. In sommige situaties zul je moeten handelen vanuit de farmacologische hoek. Vooral in de meest ernstige gevallen. Zo kunnen de symptomen verminderd en onder controle gehouden worden met de toepassing van enkele voedingsgewoonten, zoals die welke we vandaag met je delen.

Lees dus verder. Ontdek welke voedingsmiddelen de moeite waard zijn om in het dieet van je kleintje te beperken om zijn welzijn en gezondheid te optimaliseren.

Verboden voedingsmiddelen voor kinderen met atopische dermatitis

Hieronder gaan we je vertellen over de verboden voedingsmiddelen die kinderen met atopische dermatitis moeten vermijden. Dit dus om hun symptomen onder controle te houden. Ook vertellen we je waarom je de inname van heilzame voedingsmiddelen, zoals die met een concentratie omega 3-vetzuren erin, moet bevorderen. Let dus op!

Verboden voedingsmiddelen voor kinderen met atopische dermatitis
Industrieel gebak kan kunstmatige additieven en transvetten bevatten, en beide bestanddelen kunnen de symptomen van atopische dermatitis verergeren.

1. Industriële bakkerijproducten

Industrieel gebak bevat meestal grote hoeveelheden transvetzuren. Deze elementen blijken (Engelse link) ontstekingsmechanismen in de inwendige omgeving te kunnen versterken. Zo dragen ze bij tot het ontstaan van veel chronische en complexe ziekten.

Voor de huid zijn deze vetten ook niet geschikt. Want behalve ontstekingen veroorzaken ze oxidatie en ophoping van vrije radicalen in dit weefsel.

Veel van de veel geconsumeerde ultra-bewerkte voedingsmiddelen bevatten deze transvetten. Soms staan ze op etiketten vermeld als gedeeltelijk of volledig gehydrogeneerde vetten Het is dus belangrijk goed te lezen en die voedingsmiddelen te kiezen die ze niet bevatten.

2. Azijn

Azijn, een sterk zure specerij, kan de pH van de huid lichtjes veranderen. In het algemeen handhaaft de menselijke huid waarden dicht bij 7 voor deze parameter. Dit vertaalt zich in een adequaat evenwicht voor de gezondheid van de weefsels.

Bij het nuttigen van zulke zure producten kan het zuur-base onevenwicht dat in het hele lichaam ontstaat, leiden tot een heropleving van de symptomen van atopische dermatitis. Vooral bij mensen die eerder veranderingen op de opperhuid hebben ontwikkeld.

3. Gluten

Hoewel het huidige bewijsmateriaal (Engelse link) over dit onderwerp niet sterk is, suggereren sommige proeven dat het verminderen van gluten in de voeding de gezondheid van de atopische huid zou kunnen verbeteren. We hebben het hier over een eiwit dat in veel granen voorkomt, maar dat een zeker ontstekingskarakter kan hebben, vooral bij mensen met een genetische aanleg.

Het is de moeite waard te vermelden dat er veel discussie is over de consumptie van dit bestanddeel. Een paar jaar geleden werd het mode om gluten voor iedereen uit het dieet te schrappen, iets wat niet positief is voor de gezondheid. Buiten het feit dat dit eiwit in bepaalde contexten niet goed kan vallen, is het geen kwaadaardige voedingsstof. Althans niet volgens het momenteel beschikbare bewijsmateriaal.

Maar de consumptie van gluten zal niet bij alle mensen met atopische dermatitis passen. De individuele tolerantie voor dit element kan getest worden. Als de toestand verergert, is dat een teken dat je de aanwezigheid ervan in de voeding moet beperken.

Atopische dermatitis is een ziekte die vaak in de kindertijd begint en het kind levenslang begeleidt. Daarom kan de vroege invoering van gezonde gewoonten een verschil maken in de evolutie ervan.

Vermijd verboden voedingsmiddelen bij kinderen met atopische dermatitis

Als je atopische dermatitis hebt ontwikkeld, kan het positief zijn bepaalde voedingsmiddelen uit het dieet te schrappen, zoals die welke we eerder hebben genoemd.

Toch is het belangrijk een dieet te volgen dat gebaseerd is op verse producten met een hoge voedingsdichtheid en veel groenten. Die bevatten namelijk hoogwaardige antioxidanten en vitamines. Ook vette vis en andere bronnen van omega 3-vetzuren komen aan bod.

Op dezelfde manier is het belangrijk steeds een goede staat van hydratatie te handhaven. Voldoende waterconsumptie is namelijk de sleutel tot het aanvullen van vloeistoffen en het reguleren van de balans van mineralen. Dit helpt ook om de jeuk te verminderen, een aspect dat de levenskwaliteit van mensen met dermatitis verbetert.

Bedenk tot slot dat het in sommige gevallen nodig kan zijn je toevlucht te nemen tot suppletie van micronutriënten om de symptomen te verminderen. Je moet eerst een specialist raadplegen, maar producten met veel omega 3-vetzuren kunnen werken om ontstekingen te verminderen.

In elk geval zal een goede aanpak van levensgewoonten een verschil maken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hirata Y. (2021). trans-Fatty Acids as an Enhancer of Inflammation and Cell Death: Molecular Basis for Their Pathological Actions. Biological & pharmaceutical bulletin, 44(10), 1349–1356. https://doi.org/10.1248/bpb.b21-00449
  • Muddasani, S., Rusk, A. M., & Baquerizo Nole, K. L. (2021). Gluten and skin disease beyond dermatitis herpetiformis: a review. International journal of dermatology, 60(3), 281–288. https://doi.org/10.1111/ijd.15098

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.