Petechiën bij baby's: oorzaken, symptomen en behandeling

Petechiën bij baby's zijn altijd een teken van ongerustheid, want ze kunnen een teken zijn van een ernstige ziekte. Gelukkig zijn hun oorzaken in de meeste gevallen triviaal.
Petechiën bij baby's: oorzaken, symptomen en behandeling

Laatste update: 24 maart, 2022

Petechiën bij baby’s komen veel voor , maar ze zijn een van de grote rode vlaggen voor ouders en kinderartsen. Wil je weten wat ze zijn? Dan vertellen we je alles wat je moet weten.

Wat zijn petechiën?

Petechiën zijn kleine, zeer rode laesies op de huid en het slijmvlies. Ze zien eruit als kleine rode puntjes van minder dan 2 millimeter doorsnee, die niet verdwijnen als je er druk op uitoefent.

Ze ontstaan door het scheuren van de kleine bloedvaatjes van de huid en de daaruit voortvloeiende bloeding in de cutane lederhuid. Petechiën veroorzaken echter geen bloeding naar buiten.

Waarom verschijn dit bij baby’s?

Zoals we eerder al zeiden zijn petechiën het teken van een laesie in de vaten van de lederhuid, die haarvaten genoemd worden. Deze kunnen door meerdere oorzaken breken. Het is echter belangrijk te bepalen wat ze opwekt.In sommige verbanden zijn ze namelijk meestal een waarschuwingsteken van mogelijk ernstige ziekten.

Ongeacht de reden, moet een baby met koorts en petechiën dringend onderzocht worden.

In het algemeen variëren de ziekten die met petechiën gepaard gaan naar gelang de leeftijd van het kind. Hieronder zetten we daarom, voor praktische doeleinden, de meest voorkomende oorzaken op een rij, naar soort ziekte:

  • Virale infecties: Parvovirus B19 (Engelse link), Dengue, Enterovirus.
  • Bacteriële infecties: Meningokokken infectie (Engelse link), roodvonk, infectieuze endocarditis, Rocky Mountain gevlekte koorts.
  • Aangeboren: Perinatale infecties (toxoplasmose, rodehond, cytomegalovirus, en HIV).
  • Gistinfecties.
  • Trauma: Verwondingen met een uitwendige oorzaak, zoals builen, schrammen, of aanhoudende inspanningen, zoals een hoestaanval.
  • Oncohematologisch: Idiopathische trombocytopenische purpura (ITP), Fanconi anemie, leukemie, trombocytopenie-afwezige straal (TAR) syndroom, hemolytisch uremisch syndroom (HUS), en neonatale allo-immuun trombocytopenie (NAIT).
  • Ontstekings- en auto-immuunziekten: Henoch-Schonlein purpura (HSP) en systemische lupus erythematosus (SLE).
  • Slangen-, spinnen-, of andere insectenbeten.

De voornaamste oorzaken zijn echter hematologische pathologieën. Invasieve meningokokkenziekte is echter de meest gevreesde oorzaak die altijd moet worden uitgesloten.

Petechiën bij baby's

Hoe worden baby’s met petechiën beoordeeld?

Als petechiën bij de baby worden gevonden, zijn een grondig lichamelijk onderzoek en een volledige anamnese nodig om tot de juiste diagnose te komen.

Het is ook belangrijk om de chronologie van het geval in ogenschouw te nemen. Dat wil zeggen, het moment van verschijnen en hoe de ontwikkeling ervan verliep tot het moment van het consult. Namen de laesies toe, kwamen er andere symptomen bij, naast andere zaken.

Dus, dat gezegd hebbende, zijn er enkele tekenen en symptomen die met petechiën gepaard kunnen gaan en die rode vlaggen vormen. Daaronder vallen onder andere de volgende op:

  • Koorts.
  • Verhoogde bloeddruk.
  • Hartkloppingen of tachycardie.
  • Slechte algemene conditie of lusteloosheid (Engelse link).
  • Bleekheid, donkere kringen onder de ogen, of blauwe plekken op verschillende delen van het lichaam.
  • Bloedingen in de huid of het slijmvlies (tandvlees, neus, of darm).
  • Het snel uitbreiden van petechiën.
  • Gewichtsverlies.
  • Zwelling van de lymfeklieren.

Bij het verschijnen van een of meer van deze verschijnselen moet je dus dringend een arts raadplegen.

Het is ook belangrijk op te merken dat petechiën meestal voorkomen op de borst, het gezicht, de armen, de rug, de buik, de billen en de voeten. Bovendien zijn het laesies die niet jeuken of pijn doen. Dit helpt ze te onderscheiden van gewone allergieën of prikkende huiduitslag.

Behandelingsmogelijkheden voor petechiën bij baby’s

De behandeling die toegepast moet worden hangt samen met de oorzaak die deze laesies veroorzaakt en de algemene conditie van het kind.

  • In het geval van petechiën die gepaard gaan met trauma (slagen, grote inspanningen of schaafwonden), is het meest aangewezen om de evolutie te observeren. In een typisch scenario lossen petechiën vanzelf op binnen een paar dagen.
  • Bij ernstige infecties, zoals bacteriële infecties, vereist de behandeling het vroegtijdig inleiden van intraveneuze antibiotica. Daarom blijven baby’s gewoonlijk minstens 48 uur in het ziekenhuis, om hun vooruitgang te volgen. Als na deze periode de toestand niet verergert en de laboratoriumonderzoeken normaal zijn, wordt medisch ontslag verleend.

Differentiële diagnoses

Een meisje met rode plekjes op haar huid

Het is belangrijk te weten dat petechiën slechts een van de mogelijke verschijningsvormen van huidbloedingen zijn. Andere vormen van huidbloedingen zijn o.a. de volgende:

Daarom moet de arts onderscheid maken tussen deze soorten bloedingen en andere gelijkaardig uitziende laesies, die niet door laesies van de huidvaten veroorzaakt worden. Daarom is het kennen van de vaccinatiestatus van het kind ook een heel belangrijk gegeven.

Petechiën bij de baby en medisch consult

Kortom, petechiën bij de baby moeten een alarm zijn om een kinderarts te raadplegen. De kans bestaat namelijk dat ze iets ernstigs voorstellen.

Hoewel ze uiteindelijk waarschijnlijk geen interventie nodig hebben om op te lossen, is het bepalen van de oorzaak van petechiën bij jonge kinderen van essentieel belang.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Asociación Española de Pediatría. Infección meningocócica. [Internet] Disponible en: https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/meningococo.pdf
  • Edmonson MB, Riedesel EL, Williams GP, Demuri GP. Generalized petechial rashes in children during a parvovirus B19 outbreak. Pediatrics. 2010 Apr;125(4):e787-92. doi: 10.1542/peds.2009-1488. Epub 2010 Mar 1. PMID: 20194277.
  • Brogan PA, Raffles A. The management of fever and petechiae: making sense of rash decisions. Arch Dis Child. 2000 Dec;83(6):506-7. doi: 10.1136/adc.83.6.506. PMID: 11087287; PMCID: PMC1718572.
  • Lee MH, Barnett PL. Petechiae/purpura in well-appearing infants. Pediatr Emerg Care. 2012 Jun;28(6):503-5. doi: 10.1097/PEC.0b013e3182586f5f. PMID: 22653463.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.