Wat is het malabsorptiesyndroom bij kinderen?
Artsen beginnen het malabsorptiesyndroom te vermoeden wanneer de darmwand tijdens de spijsvertering geen voedingsstoffen opneemt. Malabsorptiesyndroom bij kinderen kan onder andere chronische diarree, bloedarmoede, ondervoeding, darmparasieten of coeliakie veroorzaken.
Om de oorzaken van het malabsorptiesyndroom te achterhalen, hebben artsen informatie over de medische en chirurgische geschiedenis nodig. Het kan veroorzaakt worden door een ziekte in de darmwand, eerdere problemen ermee of een ander groot probleem.
In ieder geval moet je kind tests ondergaan om de situatie te analyseren om een goede diagnose te krijgen. Hieronder laten we je enkele richtlijnen zien die je moet volgen.
Kenmerken van het spijsverteringsproces
Het spijsverteringsproces is verantwoordelijk voor het omzetten van voedingsstoffen uit voedsel in kleine deeltjes. Ze gaan via de darmwanden de bloedbaan in. Vanaf daar krijgt elke cel in je lichaam wat ze nodig hebben om goed te functioneren. Bij kinderen met malabsorptiesyndroom verdwijnen deze voedingsstoffen met hun ontlasting.
Hoewel virussen ook diarree kunnen veroorzaken en het niet goed kunnen opnemen van voedingsstoffen, heeft het malabsorptiesyndroom andere oorzaken. Als je kind langdurige diarree heeft, moet je daarom zo snel mogelijk naar je kinderarts gaan.
Symptomen van malabsorptiesyndroom bij kinderen
Er zijn twee duidelijke tekenen: buikpijn en dunne, zachte ontlasting met een sterke geur. Als het niet goed behandeld wordt, dan is je kind vatbaar voor:
- Infecties
- Fracturen
- Een tere huid
In feite geldt dit zowel voor de korte als de lange termijn. Dit komt onder andere, omdat het lichaam zichzelf niet goed kan verdedigen.
Malabsorptiesyndroom bij kinderen veroorzaakt ook stemmingswisselingen. Dit is begrijpelijk, omdat ze zich constant ongemakkelijk voelen. Kinderen voelen zich ook prikkelbaar, rusteloos en slaperig.
Bovendien beginnen deze ernstige symptomen niet al na 2 of 3 dagen. Klinische studies hebben aangetoond dat als de ontlasting, na een week of 10 dagen, nog steeds zacht is en er nog steeds buikpijn is er ernstige problemen optreden.
Diagnose en behandeling van malabsorptiesyndroom bij kinderen
Het vinden van de oorzaken van malabsorptiesyndroom is voor zowel ouders als kinderen een zeer vervelend proces. Soms heeft je kind een darmbiopsie nodig om op ziekten te controleren.
Bovendien is het mogelijk om darmlaesies van bacteriën te bevestigen zonder de redenen volledig te begrijpen. In ieder geval is het eerste waar de kinderarts om zal vragen een kweek van de ontlasting. Ze zoeken in het monster naar vetten.
Andere testen
Een andere mogelijke test is de Schillingtest, die zich richt op malabsorptie van vitamine B12, of de ademtest. Deze laatste bepaalt of het kind een intolerantie voor melk (lactose) heeft.
Je arts zal testen blijven uitvoeren totdat hij de oorzaak gevonden heeft. De zweettest bepaalt bijvoorbeeld of het kind cystische fibrose heeft. Dat zou betekenen dat er een tekort is aan enzymen die voor de spijsvertering belangrijk zijn.
In ernstige gevallen moeten kinderen in het ziekenhuis worden opgenomen om erachter te komen wat de oorzaak is. Zolang je de oorzaak niet weet, moet je je kind op een streng dieet houden.
Je kinderarts moet je echter vertellen of je al dan niet moet stoppen met het eten van zuivelproducten. Hij zal je ook vertellen wat je kind mag eten om te voorkomen dat de toestand verergert.
Effectieve behandeling
Wanneer de kinderarts weet waarop de malabsorptie reageert, dan kan hij een behandeling voorschrijven.
Wat kunnen de behandelingen van het malabsorptiesyndroom bij kinderen zijn? Het eenvoudigst is als er bacteriën in de darmwanden zouden zijn. Je kunt dit namelijk met antibiotica behandelen. Je zal dan binnen een paar dagen resultaat zien.
Een andere mogelijke oorzaak en behandeling van dit syndroom is een te actieve darm. Met dit probleem zal je kinderarts dan medicijnen voorschrijven die overmatige darmactiviteit tegengaan. Er is dan tijd om het voedsel te verwerken en dan kan het lichaam voedingsstoffen opnemen.
Concluderend kan malabsorptiesyndroom bij kinderen een ernstig probleem zijn als je de oorzaak niet vindt en het niet op tijd behandelt. Voor degenen met deze aandoening die de oorzaak niet kennen, is de beste manier om te handelen door voedsel te eten dat gemakkelijk te absorberen is.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Castro, S. S., & Araya, C. S. (2020). Enfermedad celiaca en niños. Revista Ciencia y Salud Integrando Conocimientos, 4(6), ág-2. http://revistacienciaysalud.ac.cr/ojs/index.php/cienciaysalud/article/view/223
- Fernando Gomollón. Departamento de Medicina y Psiquiatría. Universidad de Zaragoza. S í n d r o m e d e m a l a b s o r c i ó n : fisiología y fisiopatología. https://www.aegastro.es/sites/default/files/archivos/ayudas-practicas/22_Sindrome_de_malabsorcion_fisiologia_y_fisiopatologia.pdf
- Idalia Aracely Cura Esquivel. Síndrome de malabsorción. https://www.manualmoderno.com/apoyos_electronicos/9786074482423/caps/51.pdf
- Feurle, GE, Moos, V., Landt, O., Corcoran, C., Reischl, U. y Maiwald, M. (2021). Tropheryma whipplei en heces de pacientes con diarrea en 3 localidades de diferentes continentes. Enfermedades infecciosas emergentes , 27 (3), 932. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7920677/
- Puéchal, X. (2019). Enfermedad de Whipple. EMC-Tratado de Medicina, 23(1), 1-6. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1636541018416996