Zetpillen bij kinderen: wat je moet weten

Zetpillen zijn in sommige gevallen nog steeds de beste manier om medicijnen toe te dienen bij kinderen. We vertellen je in dit artikel wat je erover moet weten.
Zetpillen bij kinderen: wat je moet weten

Laatste update: 20 juni, 2021

Zetpillen zijn een bepaalde vorm van medicijnen. Omdat ze enigszins ongemakkelijk zijn om toe te dienen, zijn ze niet de meest gebruikelijke om medicijnen te geven. Toch bevelen artsen ze in bepaalde gevallen nog steeds aan, vooral bij kinderen. Hier zijn enkele feiten die je moet weten over zetpillen bij kinderen.

Wat zijn zetpillen?

Zetpillen zijn een bepaald formaat medicijnen. Het zijn vaste of halfvaste medicijnen die bij kamertemperatuur oplossen. Daarom zijn ze ontworpen om rectaal te worden toegediend en moet je ze via de anus in het lichaam inbrengen.

Zetpillen bij kinderen

Wanneer worden ze gebruikt?

Niet alle medicijnen zijn beschikbaar in dit formaat. Vanwege het ongemak dat ze soms veroorzaken en de nadelen ervan, beperken artsen het gebruik ervan meestal tot bepaalde specifieke situaties.

Bij plaatselijke problemen, zoals aambeien, kun je zetpillen gebruiken. Ze kunnen ook worden gebruikt voor problemen in andere delen van het lichaam. De meest voorkomende toepassingen ervan zijn bij kinderen met:

  • Braken, wat betekent dat het kind de medicijnen niet oraal in kan nemen, of het medicijn bij inname weer naar boven komt.
  • Moeite met slikken.
  • Noodsituaties, zoals toevallen.
  • Koorts.
  • Sporadische constipatie (de bekende glycerine zetpil – Engelse link).

Zetpillen toedienen bij kinderen

Elke individuele zetpil is meestal vergezeld met de instructies van de fabrikant. Toch zijn er meestal een aantal algemene stappen die je moet volgen:

  • Was je handen voordat je de zetpil aanraakt.
  • De zetpil moet hard zijn. Als het te zacht is, bewaar het dan een half uur in de koelkast of plaats het onder koud water met de verpakking goed gesloten.
  • Leg het kind op zijn zij. Het onderste been moet gestrekt zijn en het bovenste been opgetrokken naar de navel.
  • Breng de zetpil in de anus van het kind en druk zachtjes met je vinger in de richting van de navel van het kind. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, moet de zetpil met de platte kant eerst worden ingebracht in plaats van met de scherpe kant. Dit zorgt ervoor dat het goed wordt ingebracht en er niet gemakkelijk uit zal komen.
  • Zodra de zetpil op zijn plaats zit, houdt je de billen van het kind enkele seconden tegen elkaar. Daarna moet het kind 10′-15 minuten gaan liggen om het de tijd te geven om correct te worden opgenomen en niet te worden verdreven.
Als een kind ziek is kan een zetpil de beste oplossing zijn

Voorzorgsmaatregelen om rekening mee te houden

Zoals elk medicijn heeft de zetpil een houdbaarheidsdatum. Het is belangrijk om te controleren of het niet is verlopen voordat je het gebruikt.

Elke fabrikant geeft aan welke maatregelen je moet nemen om het medicijn te bewaren. Soms is het nodig om ze in de koelkast te bewaren en soms is het voldoende om ze op een koele en droge plaats te bewaren.

Tot slot is het vanwege de bijzondere toepassing altijd belangrijk om het met zorg te gebruiken om het kind geen schade toe te brengen. Om ervoor te zorgen dat het goed werkt, moeten we het natuurlijk de tijd geven om te werken en ervoor te zorgen dat het kind het niet uit de anus verdrijft.

Conclusie

Zetpillen bij kinderen, hoewel steeds minder vaak gebruikt, zijn in sommige gevallen zoals braken en epileptische aanvallen, nog steeds de meest geschikte manier om medicatie toe te dienen.

Gezien de bijzonderheden, is het belangrijk om te weten hoe ze te bewaren en correct toe te dienen. Tot slot moet worden opgemerkt dat de meest betrouwbare instructies altijd die van de fabrikant zijn die met elke specifieke zetpil wordt meegeleverd.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.