Wat te doen als mijn kind bleekwater drinkt?

Wat moet je doen als je kind bleekwater drinkt? Ga meteen naar de dokter, natuurlijk. Maar eerst kunnen bepaalde handelingen hun leven redden.
Wat te doen als mijn kind bleekwater drinkt?
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Laatste update: 22 december, 2022

Wat moet je doen als je kind van bleekwater drinkt? Breng het zo snel mogelijk naar de dokter, natuurlijk. Maar eerst zijn er bepaalde dingen die je moet weten die het leven van je kind kunnen redden. In dit artikel vertellen we je wat je over het onderwerp moet weten.

Een ongeluk dat vermeden kan worden

Er is een gezegde dat luidt: ‘Ongelukken zijn altijd te voorkomen.’

En hoewel ongelukken niet in alle gevallen zo gemakkelijk te vermijden zijn, zijn er toch een paar die dat wel zijn, zoals het ongeluk waar we het nu over hebben. Dit soort ongelukken kan en moet voorkomen worden.

Het is voor niemand een geheim dat kinderen door het huis zwerven en de wereld om hen heen verkennen.

Elk hoekje, gaatje, kast… is uiterst interessant, vooral als kinderen er iets onbekends in kunnen ontdekken.

Kinderen zijn geïnteresseerd in het ontdekken van nieuwe dingen, voelen wat ze nog nooit aangeraakt hebben, en proberen te zien hoe de pen smaakt die papa op de grond liet vallen en die onder een meubelstuk gerold is. Of het felgekleurde parfum dat mama altijd gebruikt en in de badkamer bewaart.

Wat te doen als mijn kind bleekwater drinkt

Wat als je kind bleekwater drinkt?

Een van de meest voorkomende oorzaken van vergiftiging tijdens de kindertijd is het innemen van schoonmaakmiddelen. We hebben het over vergif dat thuis bewaard wordt en dat vaak binnen het bereik van kinderen is.

Als je kind dus bleekwater drinkt, zijn jij en je gezin de enigen die daar schuld aan hebben. Hoe moeilijk het ook lijkt, je moet bedenken dat geen enkel kind iets kan drinken dat in de eerste plaats niet binnen zijn bereik ligt.

De komst van een baby betekent dus niet alleen dat je maatregelen neemt om te garanderen dat ze een wiegje hebben om in te slapen, kleren om aan te trekken, voedsel, medicijnen, luiers, enz. Het is ook belangrijk dat je aanpast:

 • Ten eerste, je leefgewoonten
 • Ten tweede, orde in huis

Als vader bijvoorbeeld graag rookt terwijl hij televisie kijkt, moet hij met de komst van een baby ofwel helemaal stoppen, ofwel buitenshuis gaan roken waar de rook de gezondheid van de nieuwe baby niet schaadt.

Of misschien had een echtpaar, voordat ze kinderen kregen, er geen bezwaar tegen om na het genieten van een film borden met etensresten op tafel in de huiskamer te laten staan. Maar met de geboorte van een baby die zich snel ontwikkelt en leert kruipen en klimmen, moet dit een van de gewoonten zijn die aangepast moet worden.

Een huilende baby

En hetzelfde geldt voor alle giftige stoffen in je huis. Ze moeten altijd op een voor je kleintje volkomen ontoegankelijke plaats bewaard worden.

Als je echter op een dag in de moeilijke situatie komt dat je ontdekt of vermoedt dat je kind bleekwater gedronken heeft, moet je weten hoe je eerste hulp kunt verlenen, wat het verschil tussen leven en dood kan betekenen.

Symptomen van bleekwater vergiftiging

Een van de dingen die je moet leren als je moeder wordt is het herkennen van de symptomen van vergiftiging met giftige producten, die je kunnen waarschuwen voor de mogelijkheid dat je kind bleekwater gedronken heeft. Tot de meest voorkomende behoren:

 • Overgeven
 • Irritaties buiten de mond, tong, tandvlees en keel
 • Zwelling van de mond
 • Moeite met slikken en ademhalen
 • Overmatig kwijlen
 • Brandwonden op de huid

Natuurlijk moeten we hier ook ontroostbaar huilen aan toevoegen.

Wat te doen als je kind bleekwater drinkt?

 • Geef hem niets te eten of te drinken.
 • Zet niet aan tot braken. Als je kind nog niet gebraakt heeft, moet je niet proberen het te laten braken. In tegenstelling tot wat sommige ouders geloven, is het beter dat de giftige vloeistof (Engelse link) niet terugkomt in de slokdarm, keel, of mond. Gebeurt dat wel, dan kan de schade aan het spijsverteringsstelsel verergeren.
 • Ga zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp.
 • Neem de vloeistof en het bakje mee waaruit het kind gedronken heeft.
 • Vertel de arts zo mogelijk hoeveel bleekmiddel het ongeveer heeft ingenomen
 • Meet de tijd die verstreken is sinds het innemen van de stof.
 • Blijf kalm. Hoewel we weten dat het best moeilijk is om dat te doen als je kind bleekwater drinkt, zal kalm blijven je helpen om helder te denken, de bovengenoemde maatregelen na te leven, en bepaalde fouten te vermijden die wanhopige ouders vaak maken als ze hun kinderen proberen te redden.

Veiligheidsmaatregelen om thuis te nemen

Meer dan waarschijnlijk zal je kind je niet kunnen vertellen hoeveel of uit welke fles het gedronken heeft, of hoe lang het geleden is dat het gedronken heeft. Daarom is het jouw verantwoordelijkheid om waakzaam te blijven en alle veiligheidsmaatregelen te nemen die fatale gevolgen kunnen voorkomen.

 • Bewaar bleekwater op een hoge plaats waar ze er niet bij kunnen
 • Bescherm het in kasten met deuren en houd ze altijd afgesloten met sleutels
 • Bewaar het bleekwater in zijn verpakking om verwarring te voorkomen en te voorkomen dat je een andere verpakking met bleekmiddel binnen het bereik van je kind laat
 • Laat het bleekmiddel telkens als je het gebruikt goed afgedekt staan, zodat, als je kind het toevallig pakt, het de fles niet kan openen.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.