Wat kan je doen om berg te bestrijden?
Berg verschijnt vaak in de eerste maanden van het leven van een baby en is vergelijkbaar met hoofdroos bij volwassenen. Meestal zijn het kleine schubben van gelige of witachtige kleur op de hoofdhuid van het kind. Maar wat kan je de doen om berg te bestrijden?
Af en toe kan berg op het gezicht en lichaam van de baby verschijnen. Het ontstaat meestal op:
- de wenkbrauwen
- wimpers
- neus
- de huid achter de oren
- andere delen van
De oorzaken van het verschijnen van berg hebben niets te maken met zijn dieet. We gaan het artikel van vandaag wijden aan dit onderwerp om er meer over te ontdekken.
Wat zijn de oorzaken van berg?
Berg verschijnt als gevolg van een overmatige productie van vet door de talgklieren in de eerste maanden van het leven van het kind.
Meer expliciet is het gerelateerd aan de persistentie van moeder-hormonen in het lichaam van de baby na de geboorte. Deze hormonen stimuleren de talgklieren en produceren een overmatige hoeveelheid talg op het oppervlak van de huid van de baby.
Naarmate de baby groeit, neemt de hormoonconcentratie af. Dit leidt geleidelijk tot het verdwijnen van berg in de maanden na de geboorte.
Berg is niet besmettelijk en is niet gerelateerd aan een gebrek aan hygiëne. Vermijd ook overmatig agressieve producten die dit type huidontsteking kunnen verergeren.
Welke behandeling kan je doen om berg te bestrijden?
Over het algemeen heeft berg geen behandeling nodig en verdwijnt het meestal vanzelf.
Er zijn echter moeders die liever van deze korstjes afkomen om het uiterlijk van hun kleintje te verbeteren. Hieronder volgen enkele van de meest voorkomende oplossingen.
1. Was het haar van de baby met een milde shampoo
Als de berg op de hoofdhuid aanwezig is, was dan het hoofd van de baby met een geschikte shampoo om overtollig vet te verwijderen. Het is niet noodzakelijk om elke dag zeep te gebruiken, omdat het de tere huid van de baby kan uitdrogen. Om de twee of drie dagen een wasbeurt met shampoo is voldoende.
2. Breng natuurlijke olie aan
Het is mogelijk om berg te bestrijden door één of twee druppels zoete amandelolie aan te brengen. Dit helpt om de hoofdhuid te verzachten zodat de berg gemakkelijker loskomt. Voor de beste resultaten laat je voor het baden de druppels inwerken op de plaatsen waar de korsten zichtbaar zijn.
Houd er rekening mee dat sommige allergologen het gebruik van amandelolie afraden vanwege het risico op allergie, die veroorzaakt wordt door noten. Je kunt het echter vervangen door olijfolie.
Berg kan op de wenkbrauwen, wimpers, neus, achter de oren of zelfs op andere delen van het gezicht en lichaam van de baby verschijnen.
3. Geef hem een zachte massage
Het is zeer positief om met een aangepaste olie, gedurende enkele minuten, voorzichtig een massage op de hoofdhuid of het getroffen lichaamsdeel toe te passen.
Vervolgens raden we aan om de hoofdhuid te borstelen om te voorkomen dat de korstjes splijten.
4. Borstel met een zachte borstel
Het gebruik van een zachte babyborstel helpt bij het elimineren van korsten. Natuurlijk is het noodzakelijk om de hoofdhuid te borstelen met extreme zachtheid en voorzichtigheid om de huid niet verder te irriteren.
Als je het risico op een infectie wilt voorkomen, raden we aan dat je de korstjes die niet vanzelf loskomen niet verwijdert en een zachte borstel gebruikt.
Wat kun je doen als het probleem aanhoudt?
Het is altijd beter om te kiezen voor natuurlijke oplossingen om berg te bestrijden. Als je echter na 15 dagen van zorg nog geen verbetering merkt dan raden we je aan om een arts te raadplegen.
Dit is aan te raden als je merkt dat er zich rode plekken vormen op andere delen van het lichaam of dat de baby tekenen van een ontsteking vertoont.
Als, aan de andere kant, de korsten geïnfecteerd of ontstoken zijn, kan de arts het gebruik van een schimmelwerende crème of een lokaal antibioticum voorschrijven om het risico op infectie te verminderen.
Kortom, berg is een veel voorkomende en goedaardige aandoening. Het kan echter opnieuw verschijnen, zelfs als het op de juiste manier wordt behandeld, omdat de klieren gedurende meerdere weken te veel talg blijven produceren. Met waakzaamheid en aangepaste zorg kun je de ontwikkeling ervan vertragen totdat deze volledig verdwijnt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Dalmau Arias J, VILA AT, Puig Sanz L. Dermatitis Seborreica. Vol 18. Haymarket; 1987.
- Ridao M, Redondo I. Dermatitis atópica en Pediatría integral: programa de formación continuada en Pediatría Extrahospitalaria. 2012; XVI (3): 213-220.
- Zambrano A. Dermatitis seborreica. Monografía, Schering, 1990.