Waarom vrouwen na de bevalling de navelstreng doneren
Onlangs zijn artsen begonnen om moeders ertoe aan te sporen om de navelstreng na de bevalling te doneren. Dit komt door de meest recente ontdekkingen met betrekking tot stamcellen, die in staat zijn om veel levens te redden.
In dit artikel zullen we dieper in gaan op de belangrijkste punten van dit belangrijke onderwerp.
Waarom de navelstreng na de bevalling wordt gebruikt
Na de bevalling gooien veel mensen het ‘verbindingsstuk’ weg die de baby tijdens de zwangerschap in leven heeft gehouden.
Nu weten we echter dat een navelstreng bloed bevat dat rijk is aan stamcellen. Dit zijn dezelfde cellen die rode en witte bloedcellen in het beenmerg aanmaken. Bovendien genereren ze ook bloedplaatjes.
Stamcellen kunnen worden getransplanteerd naar mensen die leukemie hebben en geen beenmergdonor kunnen vinden. In de meeste gevallen zijn de patiënten kinderen, omdat de inhoud ongeveer 80 milliliter bloed bedraagt. Dit is genoeg voor mensen die minder dan 40 kilo wegen.
Het beste deel is dat het slagingspercentage 90% is. Dit komt omdat een navelstreng minder compatibiliteit met de ontvanger vereist. De reden is dat de lymfocyten die ze bevatten meer ‘immatuur’ zijn in termen van immunologie.
Dit betekent echter niet dat ze geen goede kwaliteit hebben. Het is in feite precies het tegenovergestelde. Het vermindert drastisch de kans dat de ontvanger het afstoot.
Hoe kan je de navelstreng na de bevalling doneren?
Ten eerste moeten moeders tijdens de zwangerschap routinematig worden geanalyseerd om besmettelijke ziekten uit te sluiten. Wanneer de arts de donatie goedkeurt, dan kunnen moeders schriftelijk hun toestemming geven. Dit proces is volledig pijnloos.
De arts voert vervolgens de gegevens van de donor in een computerregister in. De informatie is volledig vertrouwelijk. Dat wil zeggen, niemand zal de naam van de moeder weten.
Het is ook goed om te weten dat het bloed van de navelstreng ook voor onderzoeksdoeleinden kan worden gebruikt. Dit is als artsen het niet kunnen gebruiken bij een andere patiënt.
We weten nu dat een navelstreng bloed bevat dat rijk is aan stamcellen. Dit zijn dezelfde cellen die rode en witte bloedcellen in het beenmerg aanmaken. Bovendien genereren ze ook bloedplaatjes.
Na de bevalling, of het nu op een natuurlijke wijze is of met een keizersnee, is het verwijderen van de navelstreng heel eenvoudig. Bovendien hoeft de baby of de moeder niet te lijden. Het is een eenvoudige en veilige procedure.
Hoe wordt de navelstreng doorgeknipt?
Nadat er na de bevalling ten minste drie minuten zijn verstreken, is het tijd om de navelstreng door te knippen. Kraampersoneel of de verloskundige knipt de navelstreng bij alle pasgeborenen. Als er meerdere baby’s zijn, dan wordt er gewacht tot alle baby’s geboren zijn om dan de navelstrengen door te knippen.
Om de navelstreng te doneren, moet deze worden verwijderd voordat de moeder de placenta uitdrijft. Daarna zal de arts het desinfecteren met een jodium- of alcoholoplossing. Ook kanaliseren ze een van de bloedvaten zodat het bloed in een verzamelzak valt.
Daarnaast zal de arts een stukje van ongeveer 2,5 centimeter afknippen om voor verdere onderzoeken te gebruiken. Wanneer de moeder de placenta uitdrijft, herhaalt de arts het proces om bloed van het weefsel te verzamelen.
Wat gebeurt er met de navelstreng?
Ze sturen het volledige monster naar een speciale bloedbank. De stamcellen worden verwerkt en opgeslagen bij 196º C onder nul. Dan kunnen artsen ze gebruiken voor elke patiënt die het nodig heeft. Ze brengen het over met behulp van een transfusie die de zieke stamcellen van de ontvanger vervangt.
Om de navelstreng te doneren, moet de baby vlak na de geboorte een klinisch onderzoek ondergaan. Ze kunnen ook drie maanden later nog een optioneel onderzoek hebben. De kinderarts zal je vertellen wat het beste voor jou en je baby is.
Het is zonder enige twijfel een zeer persoonlijke beslissing. Alleen de moeder en haar partner kunnen deze keuze maken.
Het doneren van de navelstreng kan levens redden en brengt geen complicaties met zich mee. Het zal ook de baby of moeder niet schaden. Het is een volledig onzelfzuchtige daad van liefde!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Shahrokhi, S., Menaa, F., Alimoghaddam, K., McGuckin, C., & Ebtekar, M. (2012). Insights and hopes in umbilical cord blood stem cell transplantations. Journal of Biomedicine and Biotechnology. https://doi.org/10.1155/2012/572821
- Taupin, P. (2012). Umblical cord blood and alpha-3 fucosyl transferase-treated haematopoietic stem cells for transplantation. In Stem Cells and Cancer Stem Cells, Volume 1: Stem Cells and Cancer Stem Cells, Therapeutic Applications in Disease and Injury: Volume 1. https://doi.org/10.1007/978-94-007-1709-1_19
- Jaing, T. H., Hung, I. J., Yang, C. P., Tsai, M. H., Lee, W. I., & Sun, C. F. (2009). Second transplant with two unrelated cord blood units for early graft failure after cord blood transplantation for thalassemia. Pediatric Transplantation. https://doi.org/10.1111/j.1399-3046.2008.01021.x