Tips voor het steriliseren van babyflesjes
De komst van een pasgeborene brengt enorm geluk voor ouders, maar het komt ook met verantwoordelijkheden en voorzorgsmaatregelen. Een van de belangrijkste aspecten is het voeden, waarbij het steriliseren van babyflesjes en speentjes hoort.
De World Health Organization legt nadruk op het belang van het geven van borstvoeding in de eerste maanden van een baby’s leven. Sommige moeders geven echter liever geen borstvoeding of zijn hier niet toe in staat. In dit geval gebruiken moeders babyformule, waarbij flesjes gebruikt moeten worden.
Is het steriliseren van babyflesjes noodzakelijk?
Het antwoord is ja, het is belangrijk om babyflesjes te steriliseren. Wanneer baby’s geboren zijn is hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld.
Dat betekent dat ze niet de noodzakelijke afweer hebben om infecties, overgeven of diarree te voorkomen. Daarom is het steriliseren van babyflesjes erg belangrijk.
Er zijn veel manieren waarop je gebruikte flesjes en speentjes kan steriliseren. Ze zijn allen effectief en verschillen op basis van de behoeftes van elk individueel en de omstandigheden.
Voordat je deze items gebruikt is het zeer belangrijk om je handen met water en zeep te wassen. Daardoor kan je het overdragen van bacteriën voorkomen.
Manieren om babyflesjes te steriliseren
Hier zijn de meest voorkomende technieken om flesjes en speentjes te steriliseren.
1. Het steriliseren van babyflesjes met kokend water
Dit is een van de meest economische processen en is altijd voor iedereen beschikbaar. Je moet water koken in een pan en je flesjes en speentjes erin doen. Hoewel dit de meest economische oplossing is, is het niet de snelste.
Met dit traditionele systeem moet je de items wel 20 minuten in het kokende water houden. Als de flesjes gesteriliseerd zijn moet je ze gelijk gebruiken, anders is het effect weg.
2. Elektrische stoomsterilisator
Er is een groot aanbod elektrische stoomsterilisators op de markt. Je kan ze vinden met verschillende capaciteiten, gewoonlijk tussen de vier en zes flesjes. Dit is erg handig omdat ze meerdere flesjes tegelijkertijd desinfecteren.
Een elektrische stoomsterilisator is erg makkelijk te gebruiken. Je plaatst de flesjes in het apparaat en klikt op de startknop. Wanneer hij klaar is met steriliseren kunnen de flesjes in hetzelfde apparaat bewaard worden.
3. Sterilisator voor in de magnetron
Dit is ook een praktische en populaire optie voor het steriliseren van flesjes. Was de flesjes en doe ze in de sterilisator. Voeg water toe en zet ze in de magnetron.
Deze producten zijn licht en economisch. Ze verschillen in capaciteit, wat kan variëren van 2 tot 6 flesjes. Daarnaast steriliseren ze ook speentjes en andere baby items. Ze zijn betaalbaar en je hebt alleen een magnetron nodig om ze te gebruiken.
Voordat je deze items gebruikt is het zeer belangrijk om je handen met water en zeep te wassen. Daardoor kan je het overdragen van bacteriën voorkomen.
4. Onschadelijke sterilisatietabletten
Ook bekend als steriliseren in koud water. Door een tablet op te laten lossen in koud water wordt het water gesteriliseerd. Het grootste nadeel van deze methode is dat het veel tijd in beslag neemt. Het proces duurt tussen de 30 tot 60 minuten.
Het is echter erg makkelijk te gebruiken en aanbevolen voor families die veel reizen. Je hebt geen elektriciteit nodig en het is niet gevaarlijk omdat je in het proces alleen koud water gebruikt.
5. Flesjes met zelfsteriliserende functie
Dit type product is erg praktisch als je de andere steriliserende apparaten niet bij de hand hebt. Je doet gewoon water in het flesje, zet het in de magnetron en het flesje wordt gesteriliseerd. Ze zijn niet duur en erg nuttig als je weinig ruimte hebt.
Tips voor het schoonhouden van de sterilisator
Een tip om te onthouden om de sterilisator te schoon te houden is zeker weten dat er geen water meer op de bodem ligt. Zorg dat de flesjes en speentjes goed droog zijn voordat je ze in de sterilisator doet. Anders kunnen er zich bacteriën vormen in het vocht.
Het is belangrijk dat je wacht tot het apparaat naar keuze afgekoeld is voordat je de items er uit haalt. Het is ook belangrijk dat je het water eruit haalt om het apparaat schoon en droog te houden. Ook moet je na gebruik de stekker eruit halen.
Het wordt aanbevolen één keer per week de binnenkant en de deksel van de sterilisator grondig schoon te maken. Het is ook handig om de buitenkant schoon te maken met een watje en alcohol. Vergeet niet het plastic stuk van de kabel en de stekker schoon te maken.
Als laatste is het een goed idee om elke maand een mengsel te maken van water en witte azijn. Doe dit in de sterilisator en zet hem aan. De azijn zal werken als ontsmettingsmiddel, wat zal helpen bij het grondig schoonmaken van de sterilisator.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Rutala WA., Weber DJ., Disinfection, sterilization, and antisepsis: an overview. Am J Infect Control, 2016. 44: 1-6.
- Zulauf KE., Green AB., Nguyen BA., Jagdish T., et al., Microwave generated steam decontamination of N95 respirators utilizing universally accessible materials. mBio, 2020.