Remedies voor hitte-uitslag bij baby's
In principe is hitte-uitslag (ook bekend als miliaria) een huiduitslag die gekenmerkt wordt door ontsteking van de huid, roodheid en jeuk. Hoewel het niet besmettelijk is en niet als een ernstige aandoening beschouwd wordt, is het meestal toch vrij oncomfortabel. Vooral voor baby’s.
De uitslag die door overmatige hitte of vochtigheid op de lederhuid ontstaat, kan het gevolg zijn van overtollige kleding of stof die de huid niet goed laat ademen. Daarom is het beter de materialen waarmee we onze baby’s kleden te herzien.
Net als bij remedies tegen muggenbeten mogen deze niet op de huid van baby’s worden aangebracht zonder voorafgaande medische consultatie. Bedenk tegelijk dat de volgende remedies het ongemak proberen te verlichten, maar het niet kunnen verhelpen.
Bij twijfel kun je het beste je kinderarts of een dermatoloog raadplegen.
Huismiddeltjes om hitte-uitslag bij baby’s te verlichten
Cassave zetmeel
Neem 1 cassave en rasp hem tot hij verpoederd is. Voeg in een kom met mineraalwater de poeder toe en roer. Als het poeder in het water is opgelost, zeef je het mengsel. Gooi de vaste inhoud weg en zet de vloeistof enkele dagen in de zon in een schone bak.
Als het water verdampt is, blijft er een wittig poeder op de bodem van de bak achter. Dat is het zetmeel van de cassave dat je op de huid van de baby kunt aanbrengen alsof het talkpoeder is.
Baking soda water
Als je de jeuk wilt verlichten en wilt voorkomen dat de baby voortdurend krabt aan de plek waar de hitte-uitslag zit, raden we je aan hem een koel waterbad met baking soda te geven. Zo kun je de jeuk verlichten en voorkomen dat de huid verwond raakt.
Merk op dat dit middel veel doeltreffender is als je, als het bad voorbij is, de huid van je baby afdroogt met een zachte handdoek en zonder te wrijven. Tegelijk raden we je aan katoenen kleding aan te trekken. Deze stof laat de huid namelijk ademen.
Komkommersmoothie
Neem 1 verse komkommer, snijd hem in schijfjes (zonder de schil te verwijderen) en doe ze in een blender. Voeg een beetje water toe en mix tot het een vloeibaar mengsel is.
Zet het een paar minuten in de koelkast, maar wacht niet tot het te koud is. Als het klaar is, kun je het op de huiduitslag aanbrengen.
Komkommer is een heel frisse groente die de aandoening zal verlichten. Onthoud dat je, als je het hebt aangebracht, het een paar minuten moet laten inwerken en dan zachtjes afspoelen. Herhaal de procedure zo vaak als nodig is.
Kamille infusie tegen hitte-uitslag
Kamille is een kruid met meerdere heilzame en onschadelijke voordelen. Daarom kan het gebruikt worden om de hitte-uitslag van je baby te verlichten.
Om de effecten van overmatige warmte te bestrijden hoef je alleen maar een infusie van kamille te bereiden. Je kunt een zakje kamillethee gebruiken (het soort dat je in de supermarkt vindt ) of blaadjes van de plant (die je in natuurvoedingswinkels vindt) weken en zeven. Als de infusie klaar is, zet je die 15 minuten in de koelkast.
Breng het met een watje op de huiduitslag aan, zachtjes deppend, zonder te veel druk uit te oefenen. Je hoeft niet af te spoelen als je klaar bent.
Aloëverawater
Neem een stengel aloëvera en snijd hem in kleine stukjes. Doe deze stukjes vervolgens in een bakje met gekookt water en zet ze dan 2 dagen in de koelkast. Om het aan te brengen hoef je alleen maar een beetje katoen te gebruiken.
Maïzena
Maïzena is een ander ingrediënt dat in staat is overmatige hitte-uitslag te verlichten. Je hoeft alleen maar een beetje maïzena te nemen en dat voorzichtig op de aangedane huid te smeren.
Calendula infusie
Net als kamille heeft calendula meerdere voordelen en is het een veelgebruikt ingrediënt in crèmes, lotions en zalven om huidirritaties tegen te gaan.
Als je de bladeren en stengels van deze plant bij de hand hebt, raden we je aan er een infusie mee te bereiden. Laat die vervolgens afkoelen, en breng die meerdere keren per dag op de huiduitslag aan (als een kompres).
Een ander alternatief voor de hitte-uitslag
Het middel dat we hieronder voorstellen kan bereid worden met vrij verkrijgbare geneesmiddelen en mag in principe geen enkel element bevatten dat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van je kind.
Je moet echter eerst met je kinderarts overleggen voor je het toepast. Bedenk dat een allergische reactie op een of ander bestanddeel altijd mogelijk is.
Geneesmiddelen voor de behandeling van hitte-uitslag
- 1 azithromycine tablet
- 5 prednison tabletten (5 mg)
- 1 flesje zink en calamine lotion
Bereidingswijze
- Plet de tabletten en doe ze in het flesje zink-calamine lotion.
- Schud het flesje zodat de tabletten goed oplossen.
- Maak de plek waar de huiduitslag zit voorzichtig schoon en breng het mengsel aan met een beetje katoen.
- Wacht even tot de huid het middel opgenomen heeft en kleed je baby dan in een schoon katoenen kledingstuk.
- Wees voorzichtig! Je mag de baby nooit blootstellen aan de zon want dit middel kan vlekken op de huid veroorzaken. Daarom is het het beste het ‘s avonds aan te brengen en het ‘s morgens te verwijderen voor je van huis gaat.
Wanneer is het nodig een arts te raadplegen?
De huiduitslag die bij baby’s door overmatige warmte ontstaat, is weliswaar erg vervelend, maar gaat meestal snel over. Als je een paar van deze natuurlijke remedies toepast, zal je kind verlichting voelen en zal de huid spoedig regenereren.
Maar als je na een week ziet dat de uitslag verergert of niet verbetert, is het tijd voor een consult met een arts om de juiste behandelingskuur te bepalen. Het kan zijn dat je een ander soort zalf moet aanbrengen. Ook al is het vrij verkrijgbaar, is het beter als het door je kinderarts wordt voorgeschreven.
Naar de dokter gaan is ook nodig als er andere symptomen zoals koorts of keelpijn opduiken terwijl je kind de uitslag heeft. Daarom is het voor de duur van de uitbarsting het beste minstens een keer per dag de temperatuur van je kind op te nemen om te controleren of alles goed gaat.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Alonso Lazo, A. Y., & Álvarez Barrios, L. M. (2014). Uso de Hidrocortisona crema 1% en Niños (a) de 2 a 12 años con Dermatitis atópica atendidos en el área de consulta externa del Centro Nacional de Dermatología “Dr. Francisco Gómez Urcuyo”. Marzo–Agosto 2014 (Doctoral dissertation, Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, Managua). Disponible en: https://repositorio.unan.edu.ni/1647/
- Ureta, C. K. V., Cordero, A. W. H., Figueroa, E. E. J., & Tircio, D. C. N. (2021). Enfermedades dermatológicas, diagnóstico diferencial causas y tratamiento. Dominio de las Ciencias, 7(6), 1276-1294. Disponible en: https://dominiodelasciencias.com/ojs/index.php/es/article/view/2394/5266
- Weston, W. L., & Morelli, J. G. (2017). Dermatología pediátrica. Elsevier Health Sciences.
- Cardona R, et al. Más allá de la alergia a la yuca o mandioca. Revista Alergia México 2018;65(S1):63-64. Disponible en: https://revistaalergia.mx/ojs/index.php/ram/article/view/451.
- Nema NK, Maity N, Sarkar B, Mukherjee PK. Cucumis sativus fruit-potential antioxidant, anti-hyaluronidase, and anti-elastase agent. Arch Dermatol Res. 2011 May;303(4):247-52. doi: 10.1007/s00403-010-1103-y. Epub 2010 Dec 14. PMID: 21153830.
- Calderón-Oliver, et al. Efectos benéficos del Aloe en la salud. Vertientes 2011; 14(2):53-73. Disponible en: https://www.medigraphic.com/pdfs/vertientes/vre-2011/vre112a.pdf.
- Mishra A. Calendula officinalis: An important herb with valuable theraputic dimensions – An overview. Journal of Global Pharma Technology 2010;2(10). Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/277731541_Calendula_officinalis_An_important_herb_with_valuable_theraputic_dimensions_-_An_overview.