Thuismiddeltjes voor muggenbeten

Natuurlijke remedies kunnen helpen tegen muggenbeten, en het beste van alles is dat ze thuis gedaan kunnen worden! Ontdek hier hoe je ze kunt maken.
Thuismiddeltjes voor muggenbeten

Laatste update: 20 mei, 2022

De thuismiddeltjes tegen muggenbeten die we je in dit artikel aanbieden zijn vooral bedoeld om de kleintjes die je in huis hebt te beschermen. Kleine kinderen hebben het meest te lijden onder de beet van deze vervelende insecten en kunnen er van alles aan overhouden, van netelroos tot ziektes als dengue.

Zowel de toe te passen methode als de bereiding van de stoffen zijn eenvoudig en ongevaarlijk. Je kunt met elk van deze middelen rekening houden wanneer je kind een van de striemen krijgt die het gevolg zijn van een muggenbeet.

Iets wat je moet weten over muggenbeten

De jeuk van muggenbeten komt door het speeksel dat het vrouwtjesinsect in het lichaam van haar slachtoffer spuit voordat ze bloed zuigt. Dit speeksel veroorzaakt bij de mens een allergische reactie op de huid en een antistollingswerking, waardoor zowel jeuk als een roodachtige ontsteking rond de plek ontstaat.

Een groot deel van de muggenbeten die in de loop van de dag worden opgelopen is precies dat: een lichte cirkelvormige zwelling van de huid en wat jeuk. Maar als herhaaldelijk gekrabd wordt aan de plek waar het bloed werd afgenomen, kan een infectie ontstaan. Daarom is het zo belangrijk dat je je kind tegen muggenbeten beschermt en elke beet zo snel mogelijk behandelt.

Symptomen van muggenbeten

Het belangrijkste symptoom van insectenbeten is jeuk of een branderig gevoel op de getroffen plek. Maar de klinische verschijnselen kunnen per persoon en de gevoeligheid van de huid verschillen. Daarom kunnen beten zich op de volgende manieren manifesteren:

 • Een zacht wit en roodachtig bultje op de huid na een paar minuten.
 • Een harde bruine knobbel die binnen een paar dagen verschijnt, meestal door krabwonden.
 • Blaasjes in plaats van harde bultjes.
 • Zwarte vlekken die op blauwe plekken lijken.
 • Urticaria, laaggradige koorts, zwelling en roodheid bij een gevoelige huid.

Natuurlijke remedies tegen muggenbeten

De remedies die we hieronder noemen zijn gemaakt met 100% natuurlijke producten, dus ze zijn in de meeste gevallen ongevaarlijk. Je moet echter voorzichtig zijn met kinderen met een erg gevoelige huid. Onthoud dat het nooit kwaad kan om een kinderarts te raadplegen voor je ze toepast.

1. Baking soda

Baking soda is een uitstekend middel om het huis schoon te maken. Het is namelijk in staat om meerdere bacteriën van verschillende oppervlakken te verwijderen. Tegelijk kan baking soda of zuiveringszout volgens de volkswijsheid ook infectie door muggenbeten voorkomen, dankzij zijn antibacteriële eigenschappen, die in meerdere studies (Engelse link) zijn aangetoond.

Hoe gebruik je het?

 • Was de beet met veel water en zeep.
 • Neem wat zuiveringszout en voeg er water aan toe om een zeer consistente pasta te vormen.
 • Koel het mengsel en breng het dan op de beet aan.
 • Er is geen gevaar als je jonge kind de met het mengsel ingesmeerde striem aanraakt en daarna zijn handen in de mond steekt.

2. Aloëvera

Aloëvera is een plant met meervoudige heilzame eigenschappen voor de huid. Volgens een studie in het tijdschrift Molecules (Engelse link) wordt deze plant van oudsher gebruikt bij de behandeling van insectenbeten dankzij haar ontstekingsremmende, antimicrobiële en helende eigenschappen.

Hoe gebruik je het?

 • Neem een klein stukje van de aloëveraplant en open het blad.
 • Wrijf de gel meerdere keren per dag op de beet en laat het vruchtvlees steeds op de huid drogen.

3. Appelciderazijn

Appelciderazijn is ook zo’n bijna wonderlijk product dat meervoudige gezondheidsvoordelen heeft. Volgens het volksgeloof kan dit een van de meest effectieve huismiddeltjes tegen muggenbeten zijn. Men gelooft dat het niet alleen de huid verkoelt, maar ook de verspreiding van bacteriën op de getroffen plek tegengaat.

Hoe gebruik je het?

 • Doe wat appelciderazijn in de koelkast.
 • Als het afgekoeld is, drenk je een watje met de vloeistof en maak je de beet meerdere keren per dag schoon.

4. Zout

Gewoon zout of tafelzout is een product met al vele jaren zeer goed gedocumenteerde antimicrobiële eigenschappen. Met dit in gedachten kan het aanbrengen ervan op de wond infecties helpen voorkomen. Het kan echter bij de meeste kinderen pijn en branderigheid veroorzaken, dus het gebruik ervan wordt niet aanbevolen.

Hoe gebruik je het?

 • Neem een portie zout en voeg een beetje water toe tot je een dikke pasta krijgt.
 • Smeer het meerdere keren per dag op de beet.

5. Kamillethee

Kamille is wereldwijd een van de bekendste geneeskrachtige planten. De infusie helpt niet alleen angst en stress te verminderen, maar kan ook effectief zijn als een van de huismiddeltjes tegen muggenbeten.

Verder toonde een publicatie in het Internationaal Tijdschrift voor Moleculaire Wetenschappen (Engelse link) de topische ontstekingsremmende eigenschappen van kamille aan. Deze studie was gebaseerd op het gebruik van etherische olie, hoewel men aanneemt dat de infusie hetzelfde effect heeft.

Hoe te gebruiken?

 • Maak een aftreksel van kamille en zet het in de vriezer.
 • Haal er, als het bevroren is, een klein blokje uit en wrijf er de muggenbeet die je kind heeft een paar seconden mee in.
 • Laat de vloeistof op hun huid opdrogen en doe na een tijdje weer hetzelfde.
 • Herhaal dit proces meerdere keren per dag.

6. Citroensap en honing

Honing tegen muggenbeten

Citroensap bevat meervoudige bacteriedodende eigenschappen. Tegelijk heeft honing hydraterende en antimicrobiële eigenschappen op de huid, volgens verschillende studies (Engelse link). Daarom zal het gecombineerd gebruik van deze ingrediënten de genezing van de laesie bevorderen.

Het is echter belangrijk te bedenken dat het aanbrengen van citroen op een open wond voor kinderen erg pijnlijk kan zijn. Daarom moet je er zeker van zijn dat er geen schrammen op de muggenbeet zitten voordat je dit middel toepast.

Hoe gebruik je het?

 • Maak muggenbeten schoon met citroensap.
 • Laat de huid drogen en dep dan wat honing op de striemen.

7. Knoflook en aloëvera

We hebben de eigenschappen van aloëveragel hierboven al beschreven. Maar we kunnen ook vermelden dat knoflook meervoudige antibacteriële eigenschappen heeft, volgens onderzoek in het tijdschrift Grensverleggers in de microbiologie (Engelse link). De combinatie van deze ingrediënten helpt dus infecties voorkomen en bevordert genezing.

Hoe gebruiken?

 • Plet een teentje knoflook en dep de ontsteking met het sap dat door het kruid vrijkomt.
 • Laat dit natuurlijke middel een paar seconden inwerken en verwijder het dan met een watje ingesmeerd met aloëverawater.
 • Verkrijg aloëverawater door een paar porties van de aloëveraplant, die vooraf gewassen, geschild en in blokjes gesneden is, aan een glas water toe te voegen.
 • Het is belangrijk dat je, als je de knoflook op de huid van je kind aanbrengt, hem gedurende die tijd in de gaten houdt om te voorkomen dat het kind de beet aanraakt en zijn ogen aanraakt. Dit kan namelijk irritatie tot gevolg hebben.

8. IJs

IJs is een van de beste huismiddeltjes om de ontsteking van muggenbeten te verminderen. Je moet alleen vermijden het direct op de huid van je kind te leggen om de verwondingen niet te verergeren. Het is het beste om het in een kous of een handdoek te wikkelen.

Hoe gebruik je het?

 • Maak muggenbeten schoon met een watje dat in alcohol gedrenkt is.
 • Leg dan een ijsblokje een paar seconden op de beet.

9. Papaja tegen muggenbeten

Volgens meerdere onderzoeken (Engelse link) wordt papaja al vele jaren in de traditionele geneeskunde gebruikt vanwege zijn vermogen om wondgenezing te bevorderen.

Hoe gebruik je het?

 • Plet een portie papaja en smeer deze pasta meerdere keren per dag op de beet, steeds op een schone huid.
Een mug

10. Zonnebloemolie

Zonnebloemolie is een uitstekend natuurlijk geneesmiddel voor meerdere aandoeningen waar kinderen mee te maken krijgen, waaronder atopische huid. Daarom gelooft men dat het heel goed kan werken om de symptomen van insectenbeten te kalmeren en infecties te voorkomen.

Hoe gebruik je het?

 • Was muggenbeten met veel water en zeep.
 • Bestrijk ze daarna met zonnebloemolie.
 • Voer deze procedure verscheidene keren per dag uit.

11. Basilicum tegen muggenbeten

Basilicum is een plant die in het mediterrane dieet veel gebruikt wordt om meerdere gerechten te bereiden en die ook meerdere gezondheidsvoordelen heeft. De infusie en etherische oliën van deze plant kunnen twee van de meest effectieve huismiddeltjes tegen muggenbeten zijn.

Een publicatie in het tijdschrift Experimentele en toegepaste acarologie toonde aan dat de plant afwerende eigenschappen heeft tegen bepaalde soorten muggen. Bovendien helpen de ontstekingsremmende eigenschappen de vervelende symptomen van beten te voorkomen.

Hoe gebruik je het?

 • Kook water.
 • Voeg een handvol gedroogde basilicumblaadjes toe.
 • Laat het water met de blaadjes 5 minuten koken en haal van het vuur.
 • Laat het mengsel afkoelen en breng het op de beet aan.
 • Je kunt de bladeren ook als kompressen gebruiken.

Hoe muggenbeten voorkomen?

Allereerst is het belangrijk op te merken dat er geen 100% effectieve manier is om de beet van deze vervelende insecten te voorkomen. Er zijn echter wel bepaalde maatregelen die toegepast kunnen worden om de kans om gebeten te worden te verkleinen. Van de belangrijkste preventieve maatregelen springen de volgende in het oog:

 • Gebruik van insectenwerende middelen.
 • Draag overhemden met lange mouwen en een lange broek als je naar buiten gaat in gebieden met overvloedige begroeiing.
 • Bespuit kleding met permethrin.
 • Installeer muskietennetten voor deuren, ramen, en rond wiegen van baby’s

Wanneer een dokter bezoeken?

Gelukkig geven muggenbeten meestal geen grote complicaties en verdwijnen ze na een paar dagen vanzelf. Maar beten van sommige insecten, waaronder muggen, kunnen allergische reacties veroorzaken en tot een anafylactische shock leiden. In die zin is het belangrijk een specialist te raadplegen als een van de volgende symptomen optreedt:

 • Moeite met ademhalen.
 • Ziekte.
 • Netelroos of zwelling.
 • Braken.
 • Duizeligheid.

Zoals we eerder bespraken, kunnen muggen ook ziekten als dengue, malaria, chikungunya en Zika overbrengen. Al deze ziekten hebben hun eigen symptomen, zoals koorts. Met dit in gedachten moet onmiddellijk medische hulp gezocht worden als zich enkele dagen na een steek abnormale verschijnselen voordoen.

Huismiddeltjes tegen muggenbeten

Er zijn afweermiddelen op de markt die helpen om deze insecten weg te houden, maar de meest effectieve manier om een eind te maken aan de verspreiding van dit verderfelijke agens is het elimineren van elke soort heldere waterbron in de buurt waar ze zich kunnen voortplanten.

Daarna hoef je alleen maar een van de thuisremedies toe te passen die we je in deze tekst aangeboden hebben om de zwelling en jeuk zo snel mogelijk te verminderen. Wellicht ook interessant voor jou

Gids voor het herkennen van insectenbeten bij kinderen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Gids voor het herkennen van insectenbeten bij kinderen

Insectenbeten bij kinderen komen vrij vaak voor. Hier vertellen we je hoe je de verschillende reacties die ze veroorzaken kunt herkennen. • Karppinen A, Kautiainen H, Reunala T. (2000). Loratadine in the treatment of mosquito bite sesitive children. Allergy 2000;55:668-71
 • Minguela, F. B. (2010). Mordeduras y picaduras de animales. In Protocolos diagnóstico-terapéuticos de Urgencias Pediátricas(pp. 173-187). Ergón Madrid. http://dipsa.com/clandunant/Textos/TUM%20-%20MORDEDURAS.pdf
 • NAGATA, M., & ISHIDA, T. (1997). Cutaneous reactivity to mosquito bites and its antigens in cats. Veterinary Dermatology, 8(1), 19-26. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-3164.1997.tb00259.x
 • Rutala WA, Barbee SL, Aguiar NC, Sobsey MD, Weber DJ. Antimicrobial activity of home disinfectants and natural products against potential human pathogens. Infect Control Hosp Epidemiol. 2000 Jan;21(1):33-8.
 • Sánchez M, González-Burgos E, Iglesias I, Gómez-Serranillos MP. Pharmacological Update Properties of Aloe Vera and its Major Active Constituents. Molecules. 2020 Mar 13;25(6):1324.
 • Burlando B, Cornara L. Honey in dermatology and skin care: a review. J Cosmet Dermatol. 2013 Dec;12(4):306-13.
 • Pazyar N, Yaghoobi R, Rafiee E, Mehrabian A, Feily A. Skin wound healing and phytomedicine: a review. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(6):303-10.
 • Wang HV, Pickett LJ, Faraone N. Repellent and acaricidal activities of basil (Ocimum basilicum) essential oils and rock dust against Ixodes scapularis and Dermacentor variabilis ticks. Exp Appl Acarol. 2022 Mar 1.