Hoe word je moeder met ADHD?

Door de sociale eisen kan het frustrerend zijn om een moeder met ADHD te zijn, vanwege de mentale belasting en de moeilijkheid om georganiseerd te raken.
Hoe word je moeder met ADHD?
Maria Fátima Seppi Vinuales

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Maria Fátima Seppi Vinuales.

Laatste update: 11 november, 2022

Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) is een aandoening van neurobiologische oorsprong (Spaanse link) die zich uit in een enorme moeilijkheid om zich te concentreren, te plannen of te organiseren. Het uit zich echter niet altijd op dezelfde manier, en afhankelijk van de omstandigheden kan het degene die hier aan lijdt meer of minder ongemak bezorgen. In die zin kan voor een moeder met ADHD het ouderschap een hele uitdaging zijn.

Bij kinderen is het meest kenmerkende teken beweging. Deze kleintjes wekken de indruk dat ze nooit stil kunnen zitten. Maar volwassenen, die bepaalde sociale normen geleerd hebben, tonen hun moeilijkheden op een andere manier. Ze melden vaak het gevoel te hebben dat de tijd wegglijdt als zand door hun vingers.

Moeder zijn met ADHD

Als we het over ADHD hebben, associëren we het direct met de kindertijd, omdat daar lange tijd de aandacht op gericht was. Op een bepaald moment in het leven worden deze kinderen echter volwassenen, en de stoornis verdwijnt niet bij toverslag. De moeilijkheden veranderen echter wel.

Tegelijk is ook het geslacht een determinant die een verschillend effect heeft op mannen en vrouwen. In het algemeen zijn mannen geassocieerd met ‘in beweging te zijn’ en zijn ze eerder gericht op sport en andere lichamelijke activiteiten. Ondertussen worden vrouwen geassocieerd met rustiger zijn, meer ‘stil’ en gericht op andere, meer statische taken.

Nu hebben we al stilgestaan bij de geslacht/gender variabele, maar als we verder gaan en nadenken over andere levensomstandigheden, komt naar voren wat er gebeurt tijdens het moederschap. Moeder zijn brengt al zijn eigen uitdagingen met zich mee die, in het algemeen, veel vragen van wat moeilijk is voor individuen met ADHD. Dus, hoe is het om een moeder met ADHD te zijn? We vertellen je er hieronder over.

Hoe word je moeder met ADHD
Omgaan met de eisen van het moederschap is op zichzelf al een enorme uitdaging. Maar moeders met ADHD dragen een dubbele mentale last.

Moeders met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder)

Waarom is het belangrijk te vermelden hoe moederschap samenhangt met hyperactiviteit? Omdat we moeten zien en begrijpen dat moeders vaak permanent met schuldgevoelens te maken hebben. Niet alleen vanwege hun eigen eisen, maar ook omdat de maatschappij van hen eist dat ze goede moeders zijn, succesvolle beroepsbeoefenaars, onberispelijke vrouwen, met een huis dat altijd perfect is, en altijd in een uitstekend humeur zijn. Dat alles samen en tegelijkertijd.

Zoals je ziet wordt er veel van vrouwen geëist. En als deze moeders ook nog met hun ADHD moeten leven, kan de ervaring uiterst frustrerend zijn. De dubbele mentale belasting die deze moeders ondervinden is dan weer een complicerende factor in het verloop van de aandoening.

In veel gevallen wordt bij vrouwen tijdens het moederschap een angststoornis of depressie vastgesteld. Dit is een vergissing, want ADHD wordt zo onbehandeld gelaten. Daarom is het van cruciaal belang dat gezondheidswerkers bij het onderzoeken van de typische symptomen van deze aandoening rekening houden met het geslacht.

Adviezen voor een moeder met ADHD

Hier zijn enkele nuttige tips om je rol als moeder uit te voeren als je ADHD hebt.

Deel de verantwoordelijkheden voor het ouderschap

Medeverantwoordelijkheid met je partner is essentieel voor het welzijn van alle gezinsleden thuis. Het is belangrijk dat je niet de enige bent die de schema’s van je kinderen kent, kookt, of boodschappen doet.

ADHD is een enorme uitdaging in planning en concentratie. Dus als er altijd duizenden activiteiten in je hoofd omgaan, wordt alles dubbel zo moeilijk en zullen er sommige terzijde vallen.

Daarom gaat het hebben van een ondersteunend netwerk veel verder dan de muren van het huis. Het is ook belangrijk dat je weet hoe je kunt delegeren en de hulp kunt vragen van vertrouwde personen, of dat nu ooms, tantes of vrienden zijn.

Zorg goed voor jezelf

Men verwacht van vrouwen dat ze voor andere mensen zorgen. De boodschap die we van jongs af aan meekrijgen is dat we waardevol zijn zolang we maar voor anderen kunnen zorgen. Maar over het hoofd gezien in dat mandaat is het feit dat het even belangrijk is om voor jezelf te zorgen als voor anderen.

Soms is het nodig om uit te rusten, dingen in te halen, medische controles bij te wonen, of een moment voor persoonlijke ontspanning te nemen. Daarom is het van het grootste belang dat je in staat bent jezelf op de eerste plaats te zetten, voor je gezondheid te zorgen, jezelf vrije tijd te gunnen, en je behandeling niet te onderbreken.

ADHD heeft een hoge genetische belasting, dus vergeet niet het met de kinderarts van je kinderen te bespreken, zodat ook bij hen de nodige onderzoeken gedaan kunnen worden.

Een kind maakt een wandeling met zijn ouders
Samen kinderen opvoeden helpt om de geestelijke, lichamelijke en emotionele belasting van de ouders te verlichten. Dit is essentieel als een van de ouders met ADHD leeft.

Vertrouw op jezelf en waardeer wie je bent

Het is heel belangrijk om emoties aan te pakken bij moeders met ADHD. Soms leven ze namelijk met emotionele ups en downs (Spaanse link), een product van het gevoel niet alles aan te kunnen en niet op tijd bij activiteiten te zijn. Dit kan echter niet alleen aan ADHD toegeschreven worden. De eisen van het dagelijks leven zijn buitensporig en vaak proberen we ermee te jongleren.

Een moeder met ADHD kan zich dubbel belast voelen

Hoe moeilijk het ook is, ADHD hoeft geen belemmering te zijn voor een kwaliteitsvol leven. Maar het is wel nodig om het zijn plaats te geven, er zorg voor te dragen, te werken aan de emoties die het oproept, en vooral, te leren omgaan met schuldgevoelens. Bovendien helpt zelfkennis en aanvaarding van wie men is om de eigen sterke en zwakke punten te identificeren, om zo de interventie wat beter te kunnen sturen.

Tot slot is de medewerking van degenen die het dichtst bij de moeder staan heel belangrijk. Daarom is het nodig dat degenen die een handje helpen goed geïnformeerd zijn, zodat ze begrijpen wat het betekent een moeder met ADHD te zijn. Wellicht ook interessant voor jou

Worden kinderen met ADHD volwassenen met ADHD?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Worden kinderen met ADHD volwassenen met ADHD?

ADHD is in onze maatschappij een bekende stoornis bij kinderen. Maar worden kinderen met ADHD ook volwassenen met ADHD? Ontdek meer.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.