De liefdestalen tussen moeder en kind

Ieder mens drukt liefde op een andere manier uit en heeft iets anders nodig om zich geliefd te voelen. Het is dus noodzakelijk dat ouders de liefdestaal van hun kinderen kennen en zich daaraan aanpassen.
De liefdestalen tussen moeder en kind
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Je hebt vast wel eens gehoord van het boek The Five Love Languages van Gary Chapman (Engelse link). Of misschien hebben je eigen levenservaringen je geholpen te beseffen dat niet alle mensen op dezelfde manier liefhebben en dezelfde liefdestalen spreken.

Ieder van ons drukt genegenheid op een andere manier uit en heeft iets anders nodig om zich geliefd te voelen. Liefdestalen zijn het meest onderzocht in de context van koppels. Ze zijn echter ook fundamenteel in de relatie tussen ouders en hun kinderen.

Over het algemeen zijn wij als ouders ons bewust van het belang van liefde voor onze kinderen. Het is de belangrijkste basis waarop hun zelfrespect en de rest van hun toekomstige relaties gebaseerd zullen zijn.

Het is echter niet genoeg voor ons om van ze te houden, ze moeten zich ook geliefd voelen. Ook is het niet genoeg voor ons om ze liefde te tonen; het is essentieel dat ze het duidelijk kunnen waarnemen.

De vijf liefdestalen

De liefdestalen tussen moeder en kind

Woorden van bevestiging

Dit soort taal bestaat uit het uiten van liefde met lof, woorden van waardering, dank. Als je kind zich hiermee identificeert, zal het moeten horen en lezen hoeveel je van hen houdt. Om dit te doen, moet je liefdevol met ze praten. Je kunt bijvoorbeeld dingen zeggen als “Ik ben zo trots op je”; “jij bent zo slim”; “Ik vind het heerlijk om je moeder te zijn”.

Deze kinderen zullen ook kleine gebaren waarderen, zoals een handgeschreven briefje in hun lunchbox om hen een goede dag te wensen of een speciaal aan hen opgedragen kaartje. Open je hart voor hen met woorden.

Quality time

Quality time betekent dat je de ander, in dit geval je kind, je onverdeelde aandacht geeft. Het gaat niet alleen om in dezelfde fysieke ruimte zijn, maar om echt verbinding maken. Kinderen die deze taal spreken, hebben die speciale momenten nodig om alleen met hun ouders te zijn. Vooral als ze broers en zussen hebben.

Dus, om ze je liefde te tonen, organiseer je van tijd tot tijd activiteiten die je kunt delen en waarvan je samen kunt genieten. Denk bijvoorbeeld aan een fietstocht maken, hun favoriete spel spelen, naar een film gaan… Geef ze je tijd en ze zullen geliefd voelen.

Geschenken als een van de liefdestalen

Voor kinderen die deze taal spreken, is het belangrijk dat ze geschenken ontvangen om genegenheid te voelen. Niet vanwege hun materiële waarde, maar vanwege hun betekenis. Het ontvangen van een geschenk betekent dat mama of papa aan hen en aan hun voorkeuren en antipathieën heeft gedacht, en dat ze hen een plezier willen doen.

Als je de moeder bent van een van deze kinderen, geef ze dan geen geld voor hun verjaardag maar probeer iets echt zinvols en waardevols voor hen te vinden. Het is ook een goed idee om ze af en toe een spontaan cadeau te geven, ook als het geen speciale dag is.

Als je ze van school haalt met een lief cadeau of een klein speeltje dat ze verzamelen, worden ze heel blij.

Dienstbaarheid

In dit geval spreken acties meer dan woorden. Je kinderen hebben je nodig om je liefde te tonen met concrete acties. Alleen vertellen dat je van ze houdt is niet genoeg. Ze voelen zich geliefd als je kleine offers voor ze brengt, zoals ze naar hun naschoolse lessen brengen, ze helpen met hun huiswerk, de tijd nemen om hun favoriete kapsel te doen of dat knuffeldier dat kapot is gegaan naaien.

Kind knuffelt zijn vader op weg naar school

Fysiek contact

Tot slot hebben sommige kinderen fysieke uitingen van genegenheid nodig om zich geliefd te voelen. Ze houden niet alleen van knuffels en kusjes, maar ze waarderen het ook om handen vast te houden op straat of samen in bed te knuffelen terwijl je een verhaaltje voor het slapengaan leest.

Leer omgaan met de liefdestalen van je kind

Hoewel we allemaal in meer of mindere mate met al deze liefdestalen omgaan, hebben we meestal een duidelijke voorkeur voor een of twee ervan.

In het geval van kinderen begint deze voorliefde duidelijk te worden op de leeftijd van vijf. Maar als je eenmaal de liefdestalen van je kinderen hebt geïdentificeerd, kan het zijn dat ze niet dezelfde talen waarderen of gebruiken als jij.

Het kan zijn dat fysiek contact niet nodig is. Sterker nog, misschien vind je het zelfs ongemakkelijk. Als je echter merkt dat dit is wat je kind nodig heeft, moet je je inspannen.

Ook, als je nooit een grote cadeau-gever bent geweest, maar je kind veel waarde hecht aan spontane en oprechte gebaren, moet je proberen dit te veranderen. Het is belangrijk om van je kinderen te houden zoals ze nodig hebben. Dit zal namelijk een groot verschil in hun leven maken. Wellicht ook interessant voor jou

5 tekenen van affectieve tekortkoming bij kinderen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
5 tekenen van affectieve tekortkoming bij kinderen

Als er tijdens de eerste jaren een gebrek aan zorg, bescherming, gehechtheid en aandacht is, dan lijden kinderen aan affectieve tekortkoming.
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.