Oorpiercings voor kinderen: wat is de beste leeftijd?

Oorpiercings voor kinderen: wat is de beste leeftijd?

Laatste update: 06 juni, 2018

Wanneer het op mode en accessoires aankomt, zijn oorpiercings voor kinderen een van de meest omstreden kwesties. De meningen zijn verdeeld:  sommige ouders laten de oortjes van hun baby piercen op jonge leeftijd terwijl anderen hier volledig op tegen zijn.

In sommige culturen wachten de meeste ouders tot hun dochters ouder zijn. Tot ze voor zichzelf kunnen beslissen of ze een oorpiercing willen of niet. In andere, zoals bijvoorbeeld Spanje of Latijns Amerika, is het de gewoonte om de oren van een baby te piercen op zeer jonge leeftijd. 

Het is zelfs zo dat, in deze landen, ouders vaak een oorpiercing voor kinderen laten zetten slechts enkele uren of dagen na de geboorte. Er wordt verondersteld dat het minder pijnlijk is op deze leeftijd dan voor oudere kinderen. Zij zijn zich namelijk meer bewust van wat er gaande is. 

Het kraakbeen van een pasgeborene is dunner. Daarom is het veel makkelijker (en minder pijnlijk) om oorpiercings voor kinderen te geven en oorbellen in te doen.

In de Verenigde Staten daarentegen, komen oorpiercings voor kinderen zo jong niet veel voor. Sommige mensen zullen zelfs verrast zijn om oorbellen te zien bij een baby. Hetzelfde geldt in Scandinavische landen en ook in België, Nederland en de rest van Noord-Europa.

Wat is de beste leeftijd voor oorpiercings voor kinderen?

Er is geen overeenstemming over de beste leeftijd voor oorpiercings voor kinderen. Sommige gezondheidsorganisaties zeggen dat het beter is om te wachten met oorbellen tot het kind ouder is en de piercing kan verzorgen. Anderen daarentegen zien er geen probleem in om kinderen op jonge leeftijd een oorpiercing te geven.

Oorpiercings voor kinderen

De Amerikaanse Academie van Pediaters (AAP) verklaart dat, zolang de piercing juist gedaan is en behoorlijk wordt verzorgd de eerste weken, het risico op complicaties klein is. De AAP wijst oorpiercings voor kinderen op jonge leeftijd niet af.

Toch raadt de AAP aan om te wachten tot het kind de eerste reeks vaccinaties gekregen heeft. Dit is meestal rond de leeftijd van 2 jaar.

Maar wachten tot het kind twee jaar is, is erg moeilijk voor sommige Spaanse en Latijns Amerikaanse moeders. Dit omdat de traditie in deze culturen diep geworteld is.

Al met al blijft het een persoonlijke beslissing. Het belangrijkste is om goed geïnformeerd te zijn voordat de piercing wordt gezet. Zodoende voorkom je onaangename complicaties voor je baby.

Tips voor het veilig laten piercen van de oren van je kind

 1. Indien je de oortjes van je baby toch meteen na de geboorte wil laten piercen, en het ziekenhuis waarin je bevalt, biedt deze service niet aan, vraag dan raad aan je kinderarts. Vraag waar het veilig kan gebeuren en met de juiste uitrusting.
 2. Zorg dat de oorbellen van 14 karaats goud zijn. Andere materialen kunnen leiden tot infecties of allergische reacties.
 3. De oorbellen moeten kleine knopjes zijn die nergens achter haken. Baby’s bewegen veel dus vermijd grote of lange oorbellen. Kleine, ronde oorbellen zijn de beste keuze.
 4. De professional die de piercing zet moet gesteriliseerde werktuigen gebruiken. Zorg ervoor dat ze de gezondheids- en veiligheidsmaatregelen in acht nemen om de kans op complicaties te verminderen.
 5. Vraag je arts of er lokale verdoving kan gebruikt worden. Het piercen duurt maar enkele seconden, niettemin zal het tijdelijk pijn bij je baby veroorzaken. Als je bezorgd bent dat je kind zal lijden, vraag dan een lokale verdoving voor zijn oorlel.
Oorpiercings voor baby's

De beste oorbellen voor baby’s en jonge kinderen

 • Ze moeten vervaardigd zijn van hypoallergeen materiaal om allergische reacties te vermijden. Hypoallergene metalen zijn onder andere 14 karaats goud en puur zilver.
 • Het moeten eenvoudige oorbellen zijn. Laat je kind geen oorringen dragen die hangen en ergens kunnen achter haken.
 • Dikte: het stukje dat door de oorlel van je baby gaat moet zo dun mogelijk zijn.
 • Het einde van de oorbel moet rond zijn en niet scherp zoals oorbellen voor volwassenen.

Hoe moet je de oren van je baby verzorgen?

 1. Breng je kinderarts op de hoogte van je plannen. Vraag advies voordat je de piercing laat zetten om mogelijke complicaties te voorkomen.
 2. Tenzij er een reactie optreedt, kun je het eerste paar oorbellen inlaten gedurende 6 weken. 
 3. Maak de eerste 6 weken de oorlellen van je baby schoon met een beetje alcohol op je vingertoppen. Zorg ervoor dat je handen schoon zijn!
 4. Draai de oorbellen minstens 1 keer per dag en zorg ervoor dat ze niet te vast zitten.
 5. Iedere keer dat je je baby een badje geeft, moet je het gebied rond de oorbellen goed drogen zodat het gebied niet vochtig blijft.
 6. Na 6 weken zou de piercing volledig moeten genezen zijn.  Nu kun je de oorbellen verwisselen als je wilt.

Met deze tips en raadgevingen ben je voorbereid op het maken van de juiste beslissing in verband met oorpiercings voor kinderen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.