Natuurlijke remedies voor droge huid bij baby's
Er zijn verschillende natuurlijke remedies voor droge huid bij baby’s. Ze zijn echter niet allemaal geschikt om bij pasgeborenen te gebruiken. Deze aandoening komt heel vaak voor in de kindertijd en daarom gaan we hier in detail in op enkele niet-farmacologische mogelijkheden om ze te bestrijden. Let dus op!
Natuurlijke remedies tegen droge huid bij baby’s
Een droge huid bij baby’s is vaak een grote zorg voor ouders, maar met enkele huismiddeltjes kun je er verbetering in brengen.
1. Kamerbevochtigers
Om een droge huid bij baby’s te voorkomen, kun je de omgeving het beste warm en licht vochtig houden.
Luchtbevochtigers zijn apparaten die ontworpen zijn om een koele en aangename omgeving te bereiken die de huid en slijmvliezen niet uitdroogt. Het effect ervan houdt niet alleen het huidoppervlak gehydrateerd, maar maakt ook de emolliënten nog effectiever.
Opgemerkt moet worden dat ultraviolette straling en temperatuur niet de enige externe factoren zijn die de gezondheid van de huid beïnvloeden. De extreme vochtigheid bepaalt namelijk de hoeveelheid water in het stratum corneum, de buitenste laag van de epidermis.
2. Goudsbloem
Goudsbloem crèmes (Engelse link) worden gebruikt om wondgenezing te stimuleren en sommige huidaandoeningen, waaronder eczeem, te behandelen. Op hun beurt helpen ze ontstekingen te verminderen, de textuur en het uiterlijk van het huidoppervlak te verbeteren, en oppervlaktebacteriën te elimineren.
Het is ook altijd aan te raden te kiezen voor producten met natuurlijke extracten en zonder chemische toevoegingen om irritatie van de tere huid van zuigelingen te voorkomen.
3. Etherische oliën tegen een droge huid bij baby’s
Etherische oliën zijn producten afkomstig van aromatische planten, die gunstige biologische eigenschappen en bepaalde medicinale toepassingen hebben. Onder hen is avocado-olie een van de meest vochtinbrengende door het hoge gehalte aan vitamine E, vitamine A en vetzuren.
Het is belangrijk te verduidelijken dat je voorzichtig bent met het aanbrengen van oliën of crèmes op de huid van kinderen, want die wordt gladder en de kans op vallen neemt toe.
4. Colloïdale havermout
Gemalen havermout, ook wel colloïdale havermout genoemd, wordt vrij vaak gebruikt om jeukende en geïrriteerde huid te verzachten. Dat komt omdat binnen zijn eigenschappen de ontstekingsremmende kracht en de regulator van de pH van de huid opvallen.
Colloïdale havermoutbadjes zijn daarom een van de eenvoudigste en goedkoopste methoden om de droge huid bij zuigelingen te verzachten. Volgens een studie (Engelse link) die onlangs in het Journal of Drugs in Dermatology verscheen, herstelt dit graan defecten in de huidbarrière en verbetert het de samenstelling van het microbioom dat op het oppervlak leeft.
5. Korte en gespreide badjes
Bij baby’s met een droge huid is het beter om te vaak baden te vermijden. In feite hebben de meeste baby’s in het algemeen maar één of twee keer per week een bad nodig.
Bij het baden is het bovendien belangrijk rekening te houden met enkele aanbevelingen:
- Geef de voorkeur aan syndets of milde reinigingsmiddelen.
- Dompel de baby niet langer dan 10 minuten onder in het water.
- Droog de huid af met een katoenen handdoek zonder wrijving te veroorzaken.
6. Neutrale en chemicaliënvrije zepen
Volgens een publicatie (Engelse link) in het tijdschrift Pediatric Dermatology hebben pasgeboren baby’s een drogere huid dan oudere kinderen. Daarom helpt het gebruik van geschikte cosmetische producten hun tere opperhuid gehydrateerd, beschermd en onbeschadigd te houden.
Het kiezen van om het even welke soort commerciële olie of zeep kan de pH-waarde van de huid veranderen en eczeem, irritatie of jeuk veroorzaken.
Ook wordt volgens een overzicht (Engelse link) dat verscheen in het Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, het gebruik van zachte neutrale zepen, van het syndet-type, die geen parfum bevatten en niet te veel schuim produceren, aanbevolen.
7. Probiotica
Het gebruik van probiotica helpt een evenwichtige darmflora in stand te houden. Bovendien bevordert het de ontwikkeling van een gezond slijmvlies door het aantal darmbacteriën te reguleren.
Op deze manier helpt de toediening van Lactobacillus GG bij baby’s dus om het risico op het ontstaan van atopische dermatitis te verminderen en de droge huid te behouden. De resultaten zijn echter niet onmiddellijk en er is voldoende tijd nodig om celvernieuwing en evenwicht van deze micro-organismen te bewerkstelligen.
8. Aloëveragel om een droge huid bij baby’s te behandelen
Dit cosmetische product is een derivaat van de aloëveraplant dat gebruikt wordt om kwaaltjes te verzachten, zoals irritatie door zonnebrand.
Zoals gedetailleerd in een wetenschappelijke studie (Engelse link), heeft aloëveragel belangrijke gunstige eigenschappen voor de gezondheid, zoals de volgende:
- Voorkomt de ontwikkeling van bacteriën en ziektekiemen.
- Stimuleert het immuunsysteem.
- Geneest de wonden.
9. Melaleuca alternifolia
Theeboomolie is afkomstig van de bladeren van de Melaleuca alternifolia plant, een van de meest gebruikte producten voor de behandeling van verschillende dermatologische aandoeningen, waaronder eczeem.
De werkzaamheid berust op de helende, antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Bovendien helpt teaboomolie, of tea tree olie, in dit geval niet alleen om de droge huid er beter uit te laten zien, maar ook om de jeuk te verlichten. Het wordt echter niet aanbevolen voor baby’s jonger dan 6 maanden.
10. Juiste kleding
Als je een droge huid hebt, kun je het beste kiezen voor kleding van 100% katoen of andere natuurlijke stoffen. Je kunt zelfs kiezen voor kleding die bij de bereiding geen chemische producten bevat.
Sommige kledingstukken hebben bepaalde naden of merklabels die meestal hinderlijk zijn voor baby’s. Daarom is het raadzaam ze in te knippen of te verwijderen om mogelijke reacties te voorkomen.
Basisverzorging om een droge huid bij baby’s te voorkomen
Natuurlijke remedies zijn niet de enige optie tegen een droge huid bij baby’s, want er zijn ook andere verzorgingsmaatregelen om de huid functioneel te houden en de beschermende barrière te behouden. Enkele van deze strategieën zijn het gebruik van geschikte cosmetische producten, het regelmatig reinigen van de huid en het voortdurend hydrateren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Akhtar N, Zaman SU, Khan BA, Amir MN, Ebrahimzadeh MA. Calendula extract: effects on mechanical parameters of human skin. Acta Pol Pharm. 2011 Sep-Oct;68(5):693-701. PMID: 21928714.
- Maharjan H. Radha, Nampoothiri P. Laxmipriya, Evaluation of biological properties and clinical effectiveness of Aloe vera: A systematic review, Journal of Traditional and Complementary Medicine, Volume 5, Issue 1, 2015, Pages 21-26,
ISSN 2225-4110, https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2014.10.006. - Capone K, Kirchner F, Klein SL, Tierney NK. Effects of Colloidal Oatmeal Topical Atopic Dermatitis Cream on Skin Microbiome and Skin Barrier Properties. J Drugs Dermatol. 2020 May 1;19(5):524-531. PMID: 32484623.
- Saijo S, Tagami H. Dry skin of newborn infants: functional analysis of the stratum corneum. Pediatr Dermatol. 1991 Jun;8(2):155-9. doi: 10.1111/j.1525-1470.1991.tb00308.x. PMID: 1923986.
- Blume-Peytavi U, Cork MJ, Faergemann J, Szczapa J, Vanaclocha F, Gelmetti C. Bathing and cleansing in newborns from day 1 to first year of life: recommendations from a European round table meeting. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2009 Jul;23(7):751-9. doi: 10.1111/j.1468-3083.2009.03140.x. PMID: 19646134.