Mijn kind heeft een graatje ingeslikt, wat te doen?

Wat moet ik doen als mijn kind een visgraatje heeft ingeslikt? Overweeg de volgende aanbevelingen die we in dit artikel delen.
Mijn kind heeft een graatje ingeslikt, wat te doen?

Laatste update: 19 oktober, 2022

Een van de meest geconsumeerde vleessoorten is vis. Dit voedsel is niet zo ongevaarlijk als het lijkt. Zijn broze skelet heeft duizenden het ongemak gebracht van het per ongeluk inslikken van een van de delen. Dit is erg vervelend voor een volwassene, maar het is nog veel erger voor een kind. Ouders maken zich zorgen wanneer dit gebeurt, dus is het normaal dat ze vragen wat ze moeten doen als hun kind een graatje heeft ingeslikt.

Als je kleintje moeilijkheden bij het slikken vertoont, en een vreemd voorwerp in de slokdarm voelt, is het zeer waarschijnlijk dat hij een visgraat heeft ingeslikt. Hoewel het iets is dat opgelost kan worden, wordt de situatie vaak te licht opgevat door gebrek aan kennis. Dit is een ernstige vergissing want als het vreemde voorwerp niet verwijderd wordt, kan het bloedingen veroorzaken en medische evaluatie vereisen.

Als het graatje klein van formaat is, kun je je toevlucht nemen tot enkele thuismaatregelen, zoals die hieronder besproken worden, om het ongemak te verlichten en de situatie zonder complicaties te boven te komen. Als de visgraat of visgraten echter groot zijn, moet je onmiddellijk naar de eerste hulp gaan.

Mijn kind heeft een graatje ingeslikt: wat moet ik doen?

Als je er zeker van bent dat je kind een klein graatje heeft ingeslikt, moet je eerst de precieze plek waar het vastzit opsporen. In geen geval mag je een voorwerp of je vingers inbrengen om te proberen het te verwijderen. Dat kan namelijk het probleem verergeren en ernstige gevolgen hebben.

Mijn kind heeft een graatje ingeslikt

De eerste reactie op elke verandering in het ademhalingsstelsel is hoesten; door de uitgeoefende druk kan het graatje dat in de keel vastzit gaan bewegen. In het begin is het normaal dat deze reflex optreedt. In sommige situaties is het zelfs het enige dat nodig is om het probleem op te lossen.

Welke huismiddeltjes kan ik gebruiken als mijn kind een graatje heeft ingeslikt?

Hier zijn wat huismiddeltjes en trucjes die je in een situatie als deze kunnen helpen:

Zout water

Dit is een heel gebruikelijke methode, die bestaat uit het drinken van veel water met een snufje zout. Dit zal ervoor zorgen dat de meeste kleine graatjes uit de keel komen en rechtstreeks naar de maag gaan.

Olijfolie

In sommige landen wordt deze methode gebruikt om van keelongemakken af te komen. Het bestaat uit het eenvoudig drinken van een beetje olijfolie om het glijden van het graatje te vergemakkelijken. Dit geeft ook verlichting bij de kleine sneetjes die het veroorzaakt kan hebben, dankzij de zachte textuur.

Slokjes azijn

Door kleine slokjes van deze vloeistof te nemen, trekt het spieren in de keel samen en dit maakt het in sommige gevallen mogelijk dat het graatje uitgestoten wordt. Het is niet een methode die kinderen erg lekker vinden, gezien de zure smaak van azijn.

Vast voedsel dat ook kan helpen

Zacht brood, rijpe banaan, of spekjes

Neem een stukje van een van deze voedingsmiddelen en vraag je kind het zoals gewoonlijk te eten. Het doorslikken ervan kan helpen om het graatje los te maken. Hun zachte en sponsachtige textuur zal het proces van het verplaatsen van het graatje van de keel naar de maag vergemakkelijken en een aangename smaak achterlaten, iets waar je kleintje je erg dankbaar voor zal zijn.

Pindakaas of noten

Een klein stukje brood moet je met veel pindakaas besmeren; het moet gekauwd en doorgeslikt worden terwijl het nog kleverig is; noten kunnen ook gebruikt worden.

Heeft je kind een graatje ingeslikt? Laat hem een hardgekookt ei eten

Door dit voedsel in grote stukken te eten, zal het graatje loskomen en onmiddellijk ophouden je kind lastig te vallen. Als het pijnlijke gevoel aanhoudt, kan je de procedure een tweede keer herhalen.

Kinderen eten vis zonder graten

Een eenvoudige truc is een beetje olijfolie te drinken om het visgraatje eruit te helpen glijden; dit verlicht ook kleine snijwondjes.

Als je na het in praktijk brengen van al deze tips merkt dat het ongemak nog steeds voortduurt, blijf dan kalm en ga naar het dichtstbijzijnde centrum voor medische hulp, zodat een specialist het kind kan zien.

Gaat het om een eenvoudige extractie? Dan kan de dokter het kind vragen met een antiseptisch spoelmiddel te gorgelen om de zwelling in de keel te verminderen. Als het ingewikkelder is, is een kleine poliklinische operatie (Engelse link) nodig.

Als preventieve maatregel moeten we uiterst voorzichtig zijn als we vis aan kinderen serveren en voorzichtig de graten verwijderen (Engelse video) tot we zeker weten dat er geen meer over zijn. In elk geval is het beter te zoeken naar presentaties die veiliger zijn voor kinderconsumptie, zoals filets waar de graten niet meer in zitten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Al-Shukry SM. (2003). A swallowed fishbone penetrating the oesophagus into the sternomastoid muscle.
    ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3174727/
  • Swain SK, et al. (2017). Management of fish bone impaction in throat – Our experiences in a tertiary care hospital of eastern India. DOI:
    10.1016/j.ejenta.2016.12.001

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.