Lage rugpijn bij kinderen en adolescenten
Lage rugpijn wordt ook wel lumbago genoemd. Het komt vaker voor bij adolescenten dan bij jonge kinderen, hoewel het in het volwassen leven steeds vaker voorkomt. Het is een symptoom dat veel ziektebeelden en ziekten van alle leeftijden gemeen hebben. Als we het hebben over anatomie, is de lumbale wervelkolom een overgangszone die een groot deel van het lichaamsgewicht ondersteunt.
Jonge kinderen hebben het minst last van lage rugpijn. De incidentie neemt echter toe met de leeftijd; naarmate adolescenten de volwassenheid naderen, vertonen ze vaker lage rugpijn.
Oorzaken van lage rugpijn bij kinderen en adolescenten
Werkactiviteiten, dagelijkse stress en gebrek aan gezonde gewoonten zijn meestal de meest voorkomende oorzaken van lage rugpijn bij volwassenen. Als het echter om kinderen en adolescenten gaat, hebben verdenkingen meer te maken met aangeboren, traumatologische aandoeningen of zijn ze secundair aan een direct of indirect trauma. Daarnaast zijn er nog andere veelvoorkomende oorzaken van lage rugpijn, zoals:
- Overmatige inspanning : In deze gevallen is er geen ernstig letsel. Ze verbeteren meestal spontaan, hoewel ze soms conservatieve behandeling met fysiotherapie vereisen.
- Puberteit: Sommige theorieën spreken over de relatie tussen het begin van de puberteit en pijn in de onderrug, wat de invloed van hormonale veranderingen in het bewegingsapparaat aantoont.
- School : Schoolrugzakken met een belading van meer dan 10% van het lichaamsgewicht van de leerling zijn een belangrijke risicofactor voor lage rugpijn.
- Gebrek aan lichamelijke zorg : Gebrek aan lichaamsbeweging, evenals overmatige training en giftige gewoonten, zoals roken, kunnen lage rugpijn veroorzaken.
- Houding: De manier waarop een kind op de schoolstoel zit, is een andere uiterst belangrijke factor, omdat het een houding is die ze gedurende lange tijd tijdens de schooljaren behouden. Verkeerd zitten is daarom echt een risicofactor voor de gezondheid van kinderen en jongeren.
- Emotionele factoren: Dit is bijvoorbeeld het geval bij stress of depressie. Het lichaam drukt emotionele situaties uit door houdingen, die lage rugpijn kunnen veroorzaken.
Hoe is het te voorkomen?
De preventie van lage rugpijn (Spaanse link) omvat verschillende gebieden, waaronder gezonde eetgewoonten die we als eerste moeten overwegen. Zorgvuldige lichamelijke activiteit, waaronder het versterken van de buik om de wervelkolom te beschermen, is ook belangrijk.
Ouders moeten leren over houdingshygiëne en op hun beurt moeten ze het hun kinderen leren. Zo voeren ze op een gezonde manier de dagelijkse levensverrichtingen en houding uit op school.
Er zijn steeds meer preventieve programma’s (Spaanse link) in het onderwijs die het lichaamsbewustzijn van kinderen en adolescenten verbeteren. Deze omvatten theoretische informatie en fysieke oefeningen die de gezondheid van studenten op korte en lange termijn verbeteren. Docenten coördineren deze programma’s in samenwerking met gezondheidswerkers.
Behandeling van lage rugpijn bij kinderen en adolescenten
Zoals bij elk gezondheidsprobleem, hangt de behandeling af van de oorzaak en de klinische toestand van elke patiënt. In ieder geval kunnen we in grote lijnen de conservatieve behandeling beschrijven die men via fysiotherapie uitvoert (Spaanse link) voor de behandeling van lage rugpijn bij kinderen en adolescenten.
Kinderfysiotherapie omvat voorlichting over het eigen lichaam en preventieve maatregelen, zoals houdingshygiëne. Bovendien gebruikt het fysieke middelen, zoals elektroanalgesie, om lokale pijn te verminderen.
Het gaat ook om manuele technieken die, naast het beïnvloeden van pijnvermindering, werken aan de oorzaak die lage rugpijn veroorzaakt. Dit gaat gepaard met therapeutische oefeningen. Sommige doe je tijdens de sessies en andere oefeningen worden voorgeschreven om thuis te doen.
Het is essentieel dat de verzorgers het kind of de jongere begeleiden, zowel bij de sessie als bij de activiteiten die de arts voor thuis voorschrijft. Fysieke en emotionele begeleiding helpt de behandeling effectiever en beter geaccepteerd te worden. Evenals het aanmoedigen van recreatieve lichaamsbeweging als een andere gewoonte in het dagelijks leven.
Wat kan ik thuis doen als mijn kind lage rugpijn heeft?
Na overleg met je kinderarts en het uitsluiten van ernstige lage rugpijn, kun je je kind thuis helpen. Het kind of de adolescent kan op het gezicht liggen, met een kussen onder het schaambeen. Gebruik een etherische olie of een zachte crème als middel om de onderrug te masseren.
Massages moeten worden gedaan met de hele hand in contact met de huid van het kind, waarbij wordt vermeden dat de gebieden waar de botten prominenter zijn, zoals de wervelkolom, worden ingedrukt. Het doel is om het spiergebied te ‘kneden’, met afwisselende bewegingen tussen de ene hand en de andere.
Massages kun je ook aanvullen met het toepassen van lokale warmte met warme of matig hete kompressen. Houd er echter rekening mee dat deze tips de behandeling door een professional niet vervangen.
Het is essentieel dat ouders het belang van preventie kennen tijdens de ontwikkelingsstadia, waarin het lichaam snel groeit. En het is heel gemakkelijk om gewoontes aan te leren, zowel gezonde als ongezonde. Dus onderwijs en observatie thuis kunnen echt een verschil maken.
Als je kind last heeft van lage rugpijn, moet daarom eerst een medische consultatie plaatsvinden. De kinderarts bepaalt of medicamenteuze behandeling met pijnstillers nodig is of aangevuld moet worden met fysiotherapie. En als de lage rugpijn mild is en zonder verwondingen of andere complicaties, kun je je kind thuis helpen met zachte massages.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- García López, Zully. “Tratamiento fisioterapéutico en dolor de espalda en niños y adolescentes.” (2018). http://repositorio.uigv.edu.pe/handle/20.500.11818/3034
- Sánchez, Carla Anabell Zambrano, et al. “Dolor de espalda baja (Lumbalgia), enfermedad que no discrimina: Clasificación, Diagnóstico y tratamiento.” Recimundo 3.2 (2019): 610-627. https://www.recimundo.com/index.php/es/article/view/466
- Pupo Aguilar, Elio Alexei. Alternativa educativa dirigida a favorecer la rehabilitación de los pacientes con Lumbalgia a través del ejercicio físico. MS thesis. Facultad de Cultura Física, 2017. https://repositorio.uho.edu.cu/xmlui/handle/uho/2885
- Mamani Ramos, Ángel Anibal, José Damián Fuentes López, and Moisés Efraín Machaca Quispe. “Actividad física en adolescentes escolares de la ciudad de Puno.” Sportis 3.3 (2017): 525-541. https://ruc.udc.es/dspace/handle/2183/22789
- Jiménez-Gutiérrez, Carmen, and Pablo Redruello Guerrero. “Utilidad del ejercicio físico en el dolor lumbar crónico según diferentes grupos de edad.” (2020). https://digibug.ugr.es/handle/10481/68183
- Agüero, Gonzalo, et al. “Dolor en adolescentes y sus factores de riesgo: estudio de casos y controles.” Archivos argentinos de pediatría 116.2 (2018): 112-118. https://www.sap.org.ar/uploads/archivos/files_ao_aguero_9-2-18pdf_1518198632.pdf
- PLAN, EL, and SOBRE LA SALUD DE ACCIÓN REGIONALES. “LA SALUD DE LOS ADOLESCENTES Y JÓVENES EN LA REGIÓN DE LAS AMÉRICAS.” https://www3.paho.org/informe-salud-adolescente-2018/images/files/PAHO_Summary_Spa.pdf