Kindermishandeling en het shakenbabysyndroom

Het shakenbabysyndroom is een veel voorkomende vorm van kindermishandeling. Het is belangrijk om de risico's ervan te begrijpen en alert te zijn op tekenen en symptomen.
Kindermishandeling en het shakenbabysyndroom

Laatste update: 13 juni, 2021

Het shakenbabysyndroom is een van de meest voorkomende vormen van kindermishandeling. Het gaat om laesies in de hersenen die het gevolg zijn van het schudden van een baby terwijl je zijn romp vasthoudt. Het is een indicator van fysiek geweld tegen kinderen en kan ernstige gevolgen hebben, waaronder de dood.

In dit artikel geven we meer informatie over dit syndroom.

Wat is het shakenbabysyndroom?

Het shakenbabysyndroom verwijst naar een reeks hersenletsels die optreden wanneer een kind hevig wordt geschud. Het is een indicatie dat het kind fysieke mishandeling heeft ondergaan. De verwondingen ontstaan doordat de nekspieren van baby’s nog niet voldoende ontwikkeld zijn. Met andere woorden, ze hebben het moeilijk om hun hoofd omhoog te houden.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de kracht van een volwassenen en het verschil in grootte voldoende kunnen zijn om kleine kinderen schade te berokkenen… zelfs als het niet de bedoeling van de verzorger is om schade aan te richten.

Wat er gebeurt is dat, door een kind hevig te schudden, zijn of haar hoofd ongecontroleerd in verschillende richtingen beweegt. Hierdoor botsen de hersenen van de baby tegen de harde botten van de omringende schedel.

Kindermishandeling en het shakenbabysyndroom

Deze impact veroorzaakt schade aan de neuronen van een baby of, met andere woorden, aan de cellen van de hersenen. Deze schade kan omkeerbaar of onomkeerbaar zijn. Het kan ook hersenbloedingen en oogletsel veroorzaken. Tot slot kan het schudden van een baby zelfs tot de dood leiden.

Symptomen

Enkele van de symptomen die kunnen optreden bij baby’s die hevig geschud zijn, zijn onder andere:

  • Nervositeit of opwinding
  • Slaperigheid
  • Prikkelbaarheid
  • Afwijzing van voedsel, braken, misselijkheid
  • Moeite met ademhalen
  • Stuiptrekkingen
  • Blindheid
  • Verlamming
  • Coma, in de meest ernstige gevallen

Het is mogelijk om geen symptomen waar te nemen direct nadat een blessure is opgetreden. Wanneer de schade echter ernstig genoeg is, zullen de symptomen die we hierboven noemden zich binnen enkele uren beginnen te manifesteren, zo niet eerder.

Wat zijn de gevolgen van het shakenbabysyndroom?

Eén op de tien kinderen die aan dit type hersenletsel lijden, sterft uiteindelijk. Van degenen die het overleven, krijgt tot 50% ernstige en onomkeerbare schade. Enkele gevolgen kunnen zijn blindheid, hersenverlamming, verstandelijke beperking, epilepsie, taalproblemen, enz.

Wat zijn de gevolgen van het shakenbabysyndroom

Hoe het shakenbabysyndroom te voorkomen

Als er andere mensen zijn die helpen bij de verzorging van je baby, zorg er dan voor dat ze de ernst van dit soort letsel begrijpen. Tegelijkertijd, als je vermoedt dat je baby aan welke vorm van mishandeling dan ook lijdt, zoek dan hulp en onderneem actie.

Soms huilen baby’s langdurig en zonder duidelijke reden. Het is gemakkelijk voor ouders om overweldigd te raken en het gevoel te hebben dat ze hun kalmte gaan verliezen. Je moet echter altijd in gedachten houden hoe gevaarlijk dit kan zijn. Denk aan de gevolgen die het kan hebben als een volwassen verzorger impulsief met een baby omgaat.

Er zijn trainingen die ouders kunnen helpen begrijpen waarom hun kinderen huilen. Bovendien helpen deze cursussen ouders te weten hoe ze moeten reageren (Engelse link). Als je een ouder of verzorger bent en je het soms moeilijk vindt om je emoties onder controle te houden, aarzel dan niet om deskundige hulp in te roepen.

Conclusie

Vergeet nooit hoe kwetsbaar baby’s zijn! Ouders en verzorgers moeten bijzonder voorzichtig met hen zijn en aandacht besteden aan elk teken van mishandeling. Als je kindermishandeling vermoedt of moeite hebt met het beheersen van je eigen emoties als je bij een kind bent, zoek dan professionele hulp.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.